Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.03.2016.
04:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Er Srbija leti u propast

Otvaranje direktne avionske linije Beograd-Njujork je pravi spektakl za tvorca ove političke, a ne ekonomske ideje - predsednika Vlade Aleksandra Vučića. Međutim, ova leteća avantura će skupo koštati Srbiju, predviđa Draško Vujović, nekadašnji čelnik Jata, u intervjuu nedeljniku "Vreme".

Tanjug
Podrška liniji za Njujork: Američki ambasador u Beogradu i premijer Srbije

- Prvo, u Evropi nema aerodroma sa manje od pet miliona putnika godišnje a da ima direktnu vezu sa SAD. Takođe, u saobraćaj ulazimo sa samo jednim avionom, a i taj neće biti nabavljen preko tendera, već od partnerske firme Etihada. Šta ćemo ako se avion pokvari, ako zbog promene rute izgubi vreme sletanja i poletanja u Njujorku - pita se Vujović.

Gibanica i narodnjaci

Vujović kao problem vidi i koncept usluge za letu za Njujork. On ističe da Er Srbija planira da privuče putnike iz regiona koji bi potom leteli iz Beograda za SAD.
- A onda će ih u avionu dočekati s narodnjacima i gibanicom - primetio je Vujović.

Podsetimo, Er Srbija vrlo ambiciozno planira da sa samo jednim avionom leti preko Atlantika pet puta nedeljno, počevši od 23. juna. Takvi letovi su neisplativi, čak i Lufthanzi i drugim velikim kompanijama, ali te velike kompanije generišu ogroman regionalni saobraćaj i otuda u Evropi i imamo čvorišta u Frankfurtu, Minhenu, Londonu ili Amsterdamu, na primer.

Dijaspora slab argument

Tačno je da između Beča i Istanbula nema aerodroma s direktnim letovima za Njujork, ali postoji dobar razlog zašto je to tako. Grčka, na primer, ima daleko brojniju dijasporu od Srbije i članica je EU, poslovno povezana sa SAD, pa nema letove iz Atine.
- Uostalom, ako je to tako isplativo, kako se nijedna američka kompanija nije setila genijalne ideje i otvorila liniju ka Beogradu - zaključio je Vujović.

Premijer Srbije je, ruku na srce, otvoreno priznao da će linija biti gubitaška bar tri godine, te da se "otvara zbog prestiža". Ono što nije rekao jeste da će taj gubitak pokriti građani Srbije.

- Lufthanza može da ima početnu cenu karte od 500 evra, ali je to zato što ima punu biznis klasu i popunjenost kabine 96 odsto. A Er Srbija će kao novi takmac na tržištu morati da ide s niskom cenom. Međutim, ako ne bude imala deset putnika u biznis klasi, to će morati da se prelije na ekonomsku klasu. Za pet letova nedeljno moramo imati 105.000 putnika godišnje na liniji - dodaje Vujović. On podseća da od četiri miliona putnika u Beogradu njih 600.000 leti samo između Beograda i Podgorice i Tivta, a tu su i strane kompanije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online