Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.03.2016.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Toma moli da dođe papa

Nikolić priznao da je uzalud ubeđivao vrh SPC da dozvoli posetu katoličkog poglavara, pa se pretpostavlja da će blagoslov tražiti od patrijarha Kirila

Otvaraju vrata Srbije Franji: Patrijarh ruski Kiril i Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas završava dvodnevnu posetu Rusiji, a juče se sastao sa patrijarhom Kirilom koji mu je uručio nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda. Formalno, on boravi u Moskvi zbog uručenja nagrade, ali je u program posete uključen i susret sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Nikolić je uoči odlaska u Moskvu izjavio da će zamoliti poglavara Moskovske patrijaršije da apeluje na srpskog patrijarha Irineja da Sabor Srpske pravoslavne crkve omekša svoj stav, te da SPC uputi poziv i da blagoslov rimokatoličkom papi da poseti Srbiju. Nikolić smatra da je ipak odlučujući stav patrijarha moskovskog i cele Rusije, tim pre što su se papa Franja i patrijarh Kiril već sastali na Kubi.

- O tome bi trebalo sami da odlučujemo ali je veoma bitno mišljenje moskovskog patrijarha i s njim treba razgovarati pre toga - rekao je predsednik Srbije, podsetivši da je pokušavao da patrijarha srpskog Irineja i vladike SPC ubedi da se organizuje poseta rimskog pape Srbiji iz, kako je rekao, dva razloga - zbog kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca i nepriznavanje Vatikana jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Kirilov i Franjin nedavni susret u Havani Nikolić je ocenio kao "izvanredan potez, tim pre što je papa, potpuno otvoreno i jasno, i mada to nije niko očekivao, rekao da je Vladimir Putin danas zaštitnik hrišćanstva".

- Tako nešto reći, i da to ne predstavlja osnov za ublažavanje nesporazuma i gledanja na veru, to samo može čovek koji ne živi na zemljinoj kugli - naveo je Nikolić.

Rekao je takođe da je shvatio "da je SPC bila iznenađena vešću o susretu patrijarha Kirila i pape Franje i da je tu zakasnila".

Da se ne molimo u podrumima

Predsednik Nikolić smatra da je jedinstvo hrišćana danas neohodno jer su oni, neki manje, a neki više ugroženi.
- Očigledno je da mi moramo da sarađujemo mnogo više, mnogo intenzivnije da ne dođe do situacije da u podrumima ponovo ispovedamo hrišćanstvo. To bi trebalo institucionalno da se organizuje - ukazao je on.

- Mogla je da prednjači u tom uspostavljanju boljih odnosa koji su nam neophodni zato što kad se misli na podrume, zaista je u mnogim zemljama, pogotovo u onim u kojim islam prednjači po broju vernika, i hrišćani u velikoj meri pravoslavni, u opasnosti su da izgube život gde god budu javno ispoljavali svoju veru - rekao je predsednik Srbije.

Verski analitičar Draško Đenović ne smatra da je reč o Nikolićevom pokušaju vrbovanja patrijarha Kirila, " jer je Srpska pravoslavna crkva samostalna i ravnopravna u pravoslavnom svetu a ne infatilna", već da je predsednik Srbije u ozbiljnom problemu po pitanju eventualnog papinog dolaska u Srbiju

Apel Kirila promenio bi stav SPC
- Mada ne vidim logiku da u 21. veku SPC ili bilo koja hrišćanska crkva treba da se potčinjava onoj drugoj, u ovom slučaju vatikanskim pravilima, kako bi umilostivila potencijalnog gosta, s obzirom na ovako kompleksnu situaciju ipak je logično da predsednik Srbije zatraži pomoć patrijarha Kirila jer je on na čelu najmoćnije i najmnogoljudnije pravoslavne crkve. Budući da među episkopima u SPC ima neodlučnih, ali i ruskih đaka, moguće je da je Nikolić uveren ukoliko bi stigao apel patrijarha Kirila, da bi na Saboru SPC većina izglasala da se uputi crkveni poziv papi - smatra Draško Đenović.

- S jedne strane Nikolić pokušava da dovede papu kao državnika koji je na čelu teokratske države Vatikan, a s druge strane isprečilo se staro vatikansko pravilo da papa ne može da ide u strane posete ukoliko uz poziv države domaćina ne dobije i saglasnost većinske crkve u toj zemlji i ne sastane se sa njenim poglavarom. Rečju, bez obzira na postojeći stari poziv države Srbije i katoličkih vernika u Srbiji, papa ipak neće doći sve dok i od SPC ne dobije poziv i to sa ugovorenim susretom sa srpskim patrijarhom u Beogradu - pojašnjava Đenović.


Početak pomirenja hrišćana

Predsednik Srbije susret patrijarha Kirila sa papom Franjom vidi kao početak hrišćanskog crkvenog pomirenja i dobar znak.
- Ne znam da li su morali toliko da se razdvoje, da podele narod, da hrišćanstvo mora da trpi udare hiljadu godina, čega nema u drugim religijama, ili su to mogli ranije da prevaziđu - ne znam, ali trenutno posmatram stvari ovako, veoma subjektivno, kao predsednik Srbije koja zavisi od stava Vatikana kad je reč o takozvanoj nezavisnosti Kosova i Metohije, a Vatikan je nije priznao - rekao je Nikolić.

Patrijarh Irinej je, da podsetimo, svojevremeno izjavio da se SPC ne protivi da papa u Srbiju dođe kao državnik, te da on ne bi imao ništa protiv da se sa njim sastane, ali da o susretu, kao i crkvenom pozivu, jedino može da odluči najviše zakonodavno telo SPC.

- Sveti arhijerejski sabor, koji do sada nije dao blagoslov. Takođe, kada je 2013. godine za proslavu jubileja Milanskog edikta potekla inicijativa da se papa pozove na proslavu u Niš, šef ruske crkvene diplomatije mitropolit Ilarion Alfejev je srpskom crkvenom vrhu preneo poruku ruskog patrijarha da SPC, ukoliko pozove papu, "zaboravi" na dolazak poglavara RPC. I papa nije došao. A ruski patrijarh nije hteo da njegov prvi istorijski susret sa papom bude u većinski pravoslavnoj državi, već na neutralnom terenu, i to daleko od Rima i Moskve.

Mozaik za Savin hram

Predstavnici Ruske pravoslavne crkve priredili su srdačnu dobrodošlicu predsedniku Nikoliću. Delegaciju na dočeku predvodio je vladika Poremon, vikarni episkop patrijarha Kirila, a u delegaciji su ili i vladika Antonije, te član ruske Dume i specijalni izaslanik Vladimira Putina Aleksandar Babakov, predsednik Međunarodnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Nikolić se sastao i sa Ljubovom Glebovom, kojoj je Putin postavio poverio realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.03.2016. 19:48
Djubre drzavno.
Četvrtak 10.03.2016. 20:54
ovom se izgleda gazda posrao u siju! mi jos uvek imamo dostojanstvo i ne nameravamo da ga prodamo kao ti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online