Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2016.
05:16
N. S. Preradović - Vesti A

Isparilo 30 miliona evra

Varnice između novinarke Insajdera Irene Stević i Dušana Bajatovića, generalnog direktora Srbijagasa o neizgrađenom gasovodu Južni tok, otvorile se mnogo veće i ozbiljnije pitanje, a to je gde je potrošeno 30 miliona evra uloženih u taj projekat.

Tanjug
Potpisala a ne zna gde su pare: Zorana Mihajlović

Podsetimo, Bajatović je i ranije izbegavao da odgovori na to pitanje, objasnivši da je firma Južni tok Srbija privatna i da njeno poslovanje kontrolišu ruski Gasprom i Srbijagas.

On nije objasnio ni zašto je sa matične firme prebačen novac na ćerku firmu u iznosu od 17,8 miliona evra.

Ekonomista Aleksandar Stevanović u izjavi za "Vesti" kaže da je reč o potpuno nenormalnoj situaciji koja oslikava stanje u čitavoj zemlji.

- Slučaj potrošenih 30 miliona evra u najmanju ruku je nenormalan. U kojoj to zemlji Vlada ne zna kako je potrošen novac njenog javnog preduzeća?! Reč je o velikoj svoti novca, a ovo nije usamljen primer - kaže Stevanović.

On dodaje da se, na žalost, ovakvi i slični slučajevi javašluka koriste samo u svrhu izbornog marketinga umesto da se ozbiljno ispitaju jer je reč o sumnji u nekontrolisano trošenje novca poreskih obveznika, odnosno građana Srbije.

Da situacija bude gora, oglasila se i Zorana Mihajlović, aktuelna potpredsednica Vlade Srbije, i jedna od potpisnica sporazuma o gradnji Južnog toka. Ona je priznala da "ne zna za koju namenu je prebačen novac s matične na ćerku firmu nakon gašenja, ali smatra da se radilo o plaćanju ranije izvršenih obaveza". Rekla je da je država "kontrolisala kako je trošeno ukupno 30 miliona evra za projekat izgradnje gasovoda, a koji je pre nešto više od godinu dana ugašen".

Zakazala kontrola

Kako je objasnila ministarka Mihajlović, u vreme dok je projekat gasovoda Južni tok bio aktuelan, postojao je Savet Ministarstva energetike koji je zajedno sa ostalim ministarstvima vodio računa kako se novac troši, budući da je Vlada dala garancije za to.

Mada je priča o 30 miliona evra "stara vest", oglasio se i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je obećao da će preispitati kako je potrošen novac od neuspelog projekta Južni tok, kao i navode da li je tim novcem kupljen automobil marke audi A8 u istoimenom preduzeću vredan više od 100.000 evra i kome je pripao.

Ponedeljak 04.04.2016. 08:53
Tim novcem je vršen otkup zemljišta i plaćana projektna dokumentacija za gasovod. Koga je inače briga kada je to privatna firma. Može se pistaviti pitanje samo da li ta firma plaća poreze i dažbine državi. Ako plaća, kome mora vlasnik da polaže račune za trošenje svog novca pa da ga je popio u kafani. To nije državno jer je DOS odlučio tako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online