Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2016.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Pljačka Srbije preko Paname

Na spisku koji su objavili istraživači mreže KRIK mnogo poznatih imena, uključujući Drakulića, Hamovića, Kostića, Ceptera...

Reuters
Mosak Fonseka osnivala je skrivene kompanije u poreskim rajevima

Planetarna afera Panamski papiri uzburkala je i Srbiju posle otkrića da je više od 100 domaćih biznismena, od čega 18 vrlo poznatih, u priči o pranju novca, izbegavanju plaćanja poreza i sumnjivim poslovima. Saznanja koja su bacila novo svetlo na pljačku Srbije, otkrivši nepoznate detalje velikih afera poput "kiparskih para", našla se u čak 10.000 dokumenata koji su iskočili u javnost iz Mosak Fonseke, jedne od najvećih svetskih agencija.

I Šaper iznosio novac

Poznati "idol" Srđan Šaper, stručnjak za marketing, preko of-šor kompanije sklonio je iz Srbije tri miliona evra, zarađenih prodajom prostora za oglašavanje, ali on tvrdi da legalno posluje.

Srpska imena koja su koristila usluge agenta Mosak Fonseke za osnivanje skrivenih kompanija u poreskim rajevima otkrila je srpska istraživačka mreža KRIK kao deo tog svetskog projekta. Možda i najinteresantnije, zbog porodičnog prijateljstva i poslovnog partnerstva sa beogradskim gradonačelnikom Sinišom Malim, jeste ime biznismena Vladimira Delića koji je 2009. napustio Srbiju, pošto je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona Bratstvo koju je privatizovao sa gradonačelnikovim ocem Borislavom Malim. Protiv Delića je zato vođena istraga, a Panamski papiri otkrivaju da se 2013, preselio u Dubai i otvorio dve of-šor firme u Emiratima i kupio panamsku kompaniju za prevoz robe prekookeanskim brodovima.

Sumnjivi poslovi stranaca

Jordanski biznismen Abdrabou Dahalan, rođak kontroverznog Muhameda Dahalana, bliskog premijeru Aleksandru Vučiću, takođe je angažovao Mosak Fonseku. On je, kako navodi BIRN, u Srbiji 2006. osnovao firmu Alfursan u Beogradu koja je kupila 50 hektara zemlje pored auto-puta Beograd-Zagreb. Tu je i indijski biznismen Nandi Ahudža, član nadzornog odbora srpske Viktorija grupe.

Panamski papiri otkrivaju i nove detalje o milijardi maraka iznetih putem of-šor kompanija iz Srbije na Kipar u vreme Slobodana Miloševića, odnosno da je biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu preko koje je iznet deo novca. Poznati trgovac strujom Vuk Hamović, pojavljuje se u bazi kao Drakulićev poslovni partner, a pominje se i Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija Miloševićev kum.

Mada ne znači da svako krši zakon računima u poreskim utočištima, moralno je, kako ističe urednik antikoruptivnog sajta Vladimir Radomirović, da za novac zarađen u Srbiji, plaća i porez svojoj zemlji.

Ruski tajkuni i Popović

Projekat Panamski papiri pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija u poreskim rajevima, a reč je o četiri bogata Rusa koji tako posluju u Srbiji. Ruski oligarh Igor Rotenberg je posredstvom of-šor kompanije kupio akcije privatizovane građevinske firme PPT Inženjering. Iza mreže of-šor kompanija, poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je u partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije.

On za "Vesti" ukazuje na još jednu važnu činjenicu da su srpske firme često privatizovane putem of-šor kompanija, zbog čega nije poznat njihov novi krajnji vlasnik koji neotkriven može da iznosi novac iz zemlje.

- Mi smo radili priču o dnevniku "Pres" u vlasništvu kiparske firme čiji je vlasnik bio nepoznat sve dok biznismen Miroslav Mišković nije priznao da je to on - daje Radomirović jedan od primera iz poreskog raja.

On kaže da Panama nije izuzetak i da osim Kipra to čine i evropske zemlje Lihtenštajn, Luksemburg, Irska, Švajcarska... Kada je reč o Srbiji, nada se da će posle ove afere država ići na reformu poreskog sistema i građanima smanjiti poprilične poreske namete, a biznismene naterati da plaćaju poreze.

Biznismen Vojin Lazarević je posredstvom svoje Rudnap grupe 2007. kupio of-šor firmu sa Sejšela čija je svrha nepoznata, a kralj šećera Miodrag Kostić se pojavljuje u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 evra sa računa panamske of-šor kompanije Kelt aset menadžment na Venturer menadžment koja je imala akcije u AIK banci koju Kostić kontroliše.

I fudbaler izbegao porez

Darko Kovačević, poznati srpski fudbaler, zarađivao je u Real Sosijedadu 2.000 dolara mesečno u sezoni, ali 2006/07 dokumenta pokazuju da mu je isplaćeno 1,4 miliona dolara putem holandske kompanije i izbegnuto puno plaćanje poreza Španiji.

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske.
Profesor beogradske Bankarske akademije Ismail Musabegović uz navode da je putem panamske advokatske kancelarije registrovano 214.000 kompanija, pojašnjava za "Vesti" da ljude za otvaranje takvih firmi privlači ne samo što se njihov identitet ne otkriva, već su i porezi minimalni.

- Osnovni problem je da li je neko vršio zloupotrebe, a da li jeste ili nije vidi se da li je ispravan došao u banke - navodi naš sagovornik.

On je ukazao da ljudi koji žive u Srbiji ne mogu da imaju devizne račune u inostranstvu ukoliko tamo nemaju boravak ili radnu dozvolu, pa su u prekršaju ukoliko neki od tih uslova nisu ispunili.

- Jasno je da kod građana koji moraju plaćaju sve namete ima i besa što su njihovi sunarodnici koji treba da plate najveće poreze našli način da to izbegnu - kaže Musabegović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online