Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2016.
19:49
Vestionline A

Specijalni sud za OVK: Agim Čeku će prvi odgovarati za zločine nad Srbima?

Bivši premijer u Prištini, ministar odbrane i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova i Kosovskog zađtitnog korpusa Agim Čeku, biće prva osoba koja že biti optužeba pred sepcijalnim sudom za ratne zločine OVK. Ovu informaciju objavio je prištinski list Bota sot, pozivajući se na neimenovane izvore.

youtube.com
Prvi na optuženičkoj klupi: Agim Čeku

List navodi da se očekuje da će se optužnica protiv Čekua odnosti na nehumano postupanje prema ratnim zarobljenicima. Objavljivanje optužnice očekuje se tek u septembru ove godine. Inače čeku je poslanik Demokratske partije Kosova.

Pravosuđe Srbije Čekua tereti za ratne zločine nad srpskim narodom u Hrvatskoj i na Kosmetu. Na osnovu međunarodne poternice Okružnog suda u Nišu iz 2002. godine, Čeku je kao komandant KZK dva puta hapšen u Ljubljani oktobra 2003. i Budimpešti marta 2004. godine, ali je oba puta pušten na intervenciju tadašnjeg šefa UNMIK-a Harija Holkerija.

Sedmog maja 2009. godine Čeku je u Parizu potvrdio da je proteran iz Kolumbije, gde je bio nakratko uhapšen po zahtevu za isporučenje u Srbiju, a potom pušten pošto po tamošnjem zakonu za dela počinjena pre 2005. nije moguće zadržavanje i izručivanje stranih državljana. Dana 24. juna 2009. bio je zadržan na graničnom prelazu Gjueševo, iz Makedonije u Bugarsku. U Bugarsku je išao po pozivu bivšeg ministra spoljašnjih poslova Solomona Pasija. Prvobitni 24 časovni pritvor mu je produžen na 72 časa, a Srbija je od Bugarske zatražila njegovo izručenje.

Vojska Hrvatske i OVK

Kada je 1991. godine počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, Čeku dezertirao iz JNA i u oktobru iste godine priključuje se hrvatskom Zboru narodne garde, a potom i hrvatskoj vojsci. Čeku je komandovao jedinicom, koja je 1991. godine na području Gospića izvršila nekoliko otmica, ubistava i masakr nad Srbima. Odgovorni su za likvidaciju i nestanak od oko 170 Srba. Generalski čin stekao je u akciji u Medačkom džepu, septembra 1993. godine kojom je rukovodio. U akciji su upotpuno uništena  srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj i ubijeno 88 Srba, od kojih 42 civila, a među njima 17 žena.

Posle Oluje Tuđman je Čekuu dodelio čin stožernog brigadira i više puta ga odlikovao. Godine 1998. vraća se na Kosovo i Metohiju i staje na čelo terorističke OVK. Organizuje napade na snage bezbednosti Republike Srbije i čini mnoge zločine nad srpkskim civilima.U maju 1999, Čeku je postavljen za šefa štaba OVK, zamenivši Sulejmana  "Sultana" Selimija. Dolazak međunarodnih snaga na Kosmet, u junu 1999, Čeku je dočekao kao načelnik štaba OVK, a kada je upravu nad Kosovom preuzeo UNMIK, Čeku postaje načelnik Kosovskog zaštitnog korpusa.

Kriminalne aktivnosti

Od proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije, Čeku je počeo da se bogati, a sve to zahvaljujući kriminalnim aktivnostima. Rođeni brat Agima Čekua, Edhem Čeku, pod bratovim patronatom je ključni kosovski švercer oružja, droge i organizator ilegalne trgovine akciznom robom na području Peći. Glavni saradnici su mu Daut Kadriovski i Rufat Musa. Agim Čeku stoji iza preduzeća "Sloga" iz Prištine, kojem pripadaju hoteli "Grand" i „Božur“ i u kojima se nalaze centri prostitucije, droge i kocke, s tim što mu poslove vodi Sulejman Selimi. Ima oko 60 lokala širom Kosova i Metohije. Vrlo je blizak sa  Rahimom Ademijem, Ramušom Haradinajem, Ademom Krasnićijem, Muratom Jašarijem, Šaćirom Šaćirijem, Šefketom Muslijuom i Hašimom Tačijem, sa kojim kontroliše sve javne i tajne aktivnosti KZK.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online