Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.04.2016.
00:45
D. Dekić - Vesti A

Kriminal na izbornim listama

Koliko su i pored zakonski zagarantovane tajnosti potpuno nezaštićeni lični podaci građana Srbije u matici, ali i dijaspori, dokaz je 15.000 falsifikovanih potpisa građana na čak šest izbornih lista partija koje pretenduju da uđu u izbornu trku 24. aprila.

Tanjug
Na tacni podaci građana: Izborne liste "krojene" su iz neke baze podataka

Ovaj nezapamćeni skandal ubacio je u predizborne radnje sistem koji se može podvesti pod organizovani kriminal. Reč je o mahinacijama sa spiskovima podrške partijama na kojima su se našli ne samo oni koji i ne znaju da su na stranačkim spiskovima, već i davno umrla lica, a otkrivene su i lažne overe falsifikovanim i nepostojećim pečatima.

Imena su, prema rečima predsednika RIK Dejana Đurđevića, verovatno skinuta iz neke od baza podataka i upotrebljena u izborne svrhe.

- Možda na listi ima i vašeg imena. To potiče sa jednog mesta i iz jednog centra koji je našao spiskove tih ljudi, njihove matične brojeve i adrese i sve to odštampao tako da to deluje kao organizovani kriminal - kaže on.

Brojni falsifikatori

Osim oko 5.000 falsifikovanih potpisa Jedinstvene ruske stranke koja je povukla listu, sporno je i 900 na dokumentaciji Republikanske stranke koja je prihvaćena. Na izjavama onih koji su navodno podržali Mađarski pokret, Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara i Demokratsku zajednicu Hrvata pronađeno je 1.611 falsifikovanih pečata Prvog osnovnog suda u Beogradu.
- Zajedno sa Prvim osnovnim sudom utvrđeno je da je pečat Prvog opštinskog suda oštećen pre tri godine i da je zaključan i zapečaćen i nekom sefu, što znači da je neko napravio takav pečat - kaže Đurđević.

Đurđević ističe da se ranijih godina dešavalo da nedostaju potpisi, pa je kod nekih dokumentacija bila neuredna ili je predato zastarelo uverenje o državljanstvu, ali nikada do sada da se pečati štampaju laserskim štampačima u toliko masovnom broju.

Prema Krivičnom zakonu, falsifikovanje izjave je krivično delo, a odgovornost snosi i onaj ko ga je napravio, i onaj ko ga je pribavio.

Kako su posle spornih potpisa otkriveni i falsifikovani pečat suda u Šapcu, pa i lažni iz Beograda, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je za naš list da je reč velikom skandalu i do sada neviđenom fenomenu falsifikovanja koji zahteva hitno otkrivanje i kažnjavanje počinilaca. Zamenik poverenika Aleksandar Resanović podseća na osnovni postulat Zakona o zaštiti podataka da se lični podaci nekog lica mogu koristiti ako to zakon kaže ili lice da saglasnost. Ukazuje da ima zloupotreba podataka za koje građani u Srbiji i ne znaju, a kako kaže, još manje naši sunarodnici u dijaspori.

Potpisao za tri partije

Aleksandar Resanović ukazuje ida osim nedozvoljenog falsifikovanja potpisa, ima slučajeva da birač sam potpiše tri izborne liste, a sme samo jednu, pa se njegov potpis računa prvoj stranci za koju je dao.
- Važno je da građani znaju da pri dolasku na kućna vrata stranačkih aktivista sa spiskovima koji sadrže podatke o njima treba da pitaju te ljude ko su i odakle im lični podaci - savetuje Resanović i dodaje da takav slučaj potpada pod krivičnu odgovornost po privatnoj tužbi.

- Treba videti šta se tačno desilo s potpisima na listama. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nosi prekršajnu i krivičnu odgovornost po privatnoj tužbi, a krivični zakonik, krivičnu, sa zaprećenom kaznom do tri godine zatvora - pojašnjava Resanović i dodaje da mora da se utvrdi da li je službeno lice kome su spiskovi s podacima građana dostupni izvršilo kažnjivu zloupotrebu dajući ih stranačkim predstavnicima.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže za "Vesti" da policija mora da razreši ove zloupotrebe.

- RIK je konstatovao različite slučajeve, odnosno da su korišćeni laserski štampači i falsifikat pečati - kaže Klačar.

Mađari se žale Oebsu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je da će tražiti sastanak sa rukovodiocem misije Oebsa kako bi prezentovao sva raspoloživa dokumenta i informacije o falsifikovanju potpisa za izbornu listu Mađarski pokret - dr Korhec Tamaš, koja je, kako je rekao, uhvaćena u kriminalnoj radnji falsifikovanja javne sudske isprave.
Pastor je dodao da će obavestiti i rukovodstvo naprednjačkog bloka u evropskom parlamentu i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta jer, kako je istakao, svi moraju biti upoznati sa onim što se dešava oko "potkopavanja fer i poštenih izbora zakazanih za 24. april".

Komentarišući mogućnost da ovaj skandal dovede u pitanje regularnost predstojećih izbora, Klačar odgovara odrečno.

- To umanjuje kvalitet, ali izbore ne ugrožava. Velika je neprijatnost za RIK jer sada umesto svojim poslom moraju da se bave ovim problemima overa koji su u nadležnosti državne administracije - objašnjava naš sagovornik ukazujući da će se proverom policije tačno utvrditi i mrtva lica na spiskovima, da li su neki građani bili zavedeni da daju potpis, kao i koliko je onih koji i ne znaju da su njihovi podaci zloupotrebljeni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online