Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.04.2016.
08:35
Đ. Barović - Vesti A

Prete ratom severu Kosova!

Albanska narodna armija pozvala je početkom ove nedelje svoje sunarodnike na mobilizaciju kako bi "zaštitili nacionalne interese na severu Kosova".

Tanjug/AP
Ozbiljne pretnje Srbima: Parada terorista u južnom delu Kosovske Mitrovice

Kosovski portal Veriu.info objavio je video-klip sa parade naoružanih pripadnika ANA navodeći da je održana u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Na tom snimku jedan od komandanata ove jedinice čita proglas o mobilizaciji u kome poziva borce da se "spreme za dodatnu borbu".

"Pozivam borce da se spreme za dodatnu borbu za zaštitu naših nacionalnih interesa jer paralelne strukture na severu Kosovske Mitrovice muče autohtone Albance, dok naši bivši saradnici koji su danas na vlasti na Kosovu pohlepno pune svoje džepove parama. S druge strane, to ne objašnjava sporazum o Zajednici srpskih opština.

Psihološki pritisak na Srbiju

Nekadašnji pripadnik Vojne obaveštajne službe i vojni ataše SRJ u Vašingtonu, pukovnik Stanko Nešić, ne isključuje mogućnost oružane provokacije, ali ipak smatra da je najava mobilizacije i video-snimak naoružanih terorista samo deo propagandno-psihološke kampanje usmerene prevashodno na Srbe i Srbiju.
- U aktuelnoj situaciji oružana ili bilo kakva akcija Albanaca nije realna, ali to ne znači da neće, kako bi izgledali što uverljivije, iscenirati neki incident, pa čak i oružani. Međutim, objektivno, eskalacija sukoba bi u ovom trenutku najmanje koristila albanskim zvaničnicima, pa sam pre skloniji proceni da iza svega stoji upravo kosovska vlada - ocenjuje Nešić.

Paralelne strukture koje i danas postoje u Mitrovici muče autohtone Albance i ne dopuštaju im da se vrate svojim kućama. Ja, kao glavni komandant ANA, pozivam vas da se pripremite za dalji rad na zaštiti nacionalnih interesa".

U istoj video-poruci, jedan neimenovani član ove terorističke organizacija tvrdi da ANA ima podršku velikog dela stanovništva u svim krajevima Kosova, a da u svom sastavu imaju "jedinice, bataljone i brigade".

Sagovornici "Vesti", stručnjaci iz oblasti bezbednosti, na različit način tumače ozbiljnost pretnji terorističke ANA, ali su svi složni u oceni da je u pitanju novi pritisak na srpski živalj na Kosmetu.
Profesor Fakulteta bezbednosti i nekadašnji pukovnik VJ Milan Mijalkovski ocenjuje da je u pitanju klasična demonstracija sile i da te pretnje ne treba nikako posmatrati kao izolovan slučaj.

- Od svih zemalja Evrope, najviše dobrovoljaca u Islamskoj državi je stiglo upravo sa Kosova. Istovremeno, nema dileme da na celoj teritoriji južne srpske pokrajine postoji razgranata vojna mreža sa kompletnom infrastrukturom. Dakle, reč je o demonstraciji sile koja bi trebalo da zabrine i Srbiju, ali i mentore kosovske nezavisnosti.

Ne treba zaboraviti da je to paradiranje izvedeno pred očima međunarodne zajednice na Kosovu, pa treba pitati i Kfor, NATO, ali i Euleks zbog čega su to dozvolili i hoće li nešto preduzeti protiv odgovornih. Ovako, bez jasne reakcije onih koji odlučuju javno mnjenje se privikava na situaciju da je normalno videti na ulici naoružane maskirane ljude iz neke paravojne jedinice - ističe Mijalkovski.

Jakšić: Rade to dve decenije

Marko Jakšić, jedan od političkih lidera sa severa Kosova kaže da demonstracija ANA južnim delom Mitrovice kod Srbi nije proizvela reakciju dodatnog straha.
- Nisu nas previše "zapanjili". Poslednjih 20 godina je bilo na stotine takvih "parada" i "demonstracija sile", tako da smo navikli na tu vrstu pritiska i ne plašimo se - ističe Jakšić.

I policijski pukovnik i nekadašnji operativac MUP-a Srbije, Slavko Nikić, smatra da objavljen poziv na mobilizaciju ne treba posmatrati kao performans.

- Kod Albanaca nema performansa kada je reč o oružanim pretnjama, već je sve sračunato i promišljeno. Možda će nekome iz Beograda ovakve albanske aktivnosti delovati kao puka koreografija, ali Srbima sa Kosova je to više nego jasna poruka, više nego jasna, izričita pretnja - ističe Nikić.

On postavlja pitanje zbog čega na očigledne provokacije i demonstraciju sile ne reaguju međunarodne institucije na Kosovu.

- One su morale ili da potvrde ili da demantuju postojanje ovakve ilegalne vojne formacije. Iz njihovog nečinjenja izvlačim jasan zaključak da ih podržavaju. Nažalost, i vlasti u Srbiji se ponašaju kao da se ništa ne događa. Ponovo čekamo da nas nešto udari, pa da se tek onda upitamo što to nismo na vreme sprečili - izričit je Nikić.

Postoje od 1999. godine

Vojna formacija ANA prvi put se u javnosti pojavila 1999. godine, ali sve do aprila 2003. je negirano njeno postojanje.
Tada je miniran most u selu Lozište kod Zvečana, a tokom te akcije su stradala i dvojica pripadnika ANA koja je i zvanično preuzela odgovornost.
Tada je otkriveno i da ovu jedinicu čine pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa.
Tadašnji šef Unmika, Majkl Štajner je posle ove akcije suspendovao dvojicu visokih oficira KZK-a, Rahmana Ramu i Nuredina Ljuštakua, a ANA označio kao terorističku organizaciju.

Za nekadašnjeg direktora Vojno-bezbednosne agencije, generala Momira Stojanovića demonstracija terorističke grupe je jasan dokaz da predstavnici međunarodne vlasti od juna 1999. do danas nisu razoružali nekadašnju OVK, niti oružje stavili pod kontrolu.

- Cilj tog snimka je da psihološki utiče i na Srbe na KiM i pokaže im da je OVK i dalje tu i šta im se može desiti ukoliko ne priznaju takozvanu državu Kosovo. Sve to je potvrda da međunarodna zajednica nije uspela u naporima da se Srbi i drugi nealbanci osećaju bezbedno, kao i da Albanci nisu odustali od stvaranja velike Albanije i da neće birati sredstva da taj san ostvare - objašnjava Stojanović.

POVEZANE VESTI

Subota 16.04.2016. 12:45
ANA je stvorena kao naslednica OVK za buduce potrebe svetskog tiranina! Jer sadasnja sip/taska tzv demo(n)kratska vlast na Kosmetu nema legitimitet da za tako nesto! Ocigledno je ista taktika kao u Krvatskoj jer jos uvek nije reseno srpsko pitanje kako oni kazu i to bi trebala da odradi ova nova teroristicka organizacija! Ne stide se nicega i koriste sve moguce lazi i paralazi o ugrozenosti kako bi pokrenuli neku novu Oluju!
Subota 16.04.2016. 10:07
Nema od toga nista,jer oni nisu sposobni da srede sa koruptivnum vlasti na Kosovo a kama da urade nesto na sever.Slobodno nek spavaju srbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online