Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2016.
00:10
R. L. - Vesti A

Vaskršnja poslanica SPC: Ugledajmo se na Svetog Savu!

Patrijarh Irinej i episkopi Srpske pravoslavne crkve u tradicionalnoj Vaskršnjoj poslanici pozvali su vernike na istrajnost, da pored mnogo gorčine i tuge posle svih teških godina iskušenja nipošto ne padaju u očajanje, ukazujući da se uprkos stradanjima, srpski narod uvek obnavljao i dizao nastavljajući da hoda Hristovim putem.

Tanjug
Žrtvujemo se za bližnje: Patrijarh Irinej

- Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, bolesnog treba posetiti i negovati, a zalutalog uputiti na pravi put. Iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedije, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je on darivao. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni. Žrtvujmo se za bližnje! Dajmo onome ko nema - poručuje se u poslanici.

Ističe se da srpski rod treba da se ugleda na Svetoga Savu, koji je "nepogrešivo ukazao na put Hristov kao na jedini put života". I da "sledeći kosovski zavet Svetoga kneza Lazara, nikad ne smemo zaboraviti da je Carstvo nebesko vrhunski ideal i večni cilj, a sve zemaljsko je truležno i prolazno". Poručuje se takođe da "nas nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne smeju podeliti i zavaditi".

U Poslanici se naglašava da se SPC molitveno naročito seća svih prognanih Srba, koji već dve decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradedovskim ognjištima i da, zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe pretnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi.

Poruka dijaspori

- Molitveno pozdravljamo i našu braću i sestre koji žive svuda po svetu i pozivamo ih da u bratskoj ljubavi i jedinstvu budu okrenuti jedni drugima, sabrani pod okriljem svoje Crkve, i da tako nastave da dostojno svedoče ko su i kojoj veri i kojem rodu pripadaju. Ne zaboravimo da smo prizvani da gde god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci na taj način svedočeći Boga, koji nam mir daje i jeste mir naš. Iako smo svi različiti, ne smemo nikada da previdimo da smo svi stvoreni po liku Božjem i pozvani da budemo jedno u Hristu. Deco naša duhovna, ne zanemarimo ljubav! Jer, upravo po našoj međusobnoj ljubavi svi će nas prepoznati kao Hristove učenike - poručuje poglavar SPC.

- Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja. Svetolazarevsko Kosovo uvek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja - ukazao je patrijarh Irinej.

Poručio je takođe da se čuva "svetinja braka i porodice vaspitavajući decu u veri i ne zaboravljajući da je porodica temelj hrišćanske zajednice".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online