Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2016.
05:00
D. N. P. - Vesti A

Stupove skidaju sa liste Uneska?

Dugogodišnja obnova manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka, kako zasad stoje stvari, najverovatnije, bar ne u skorije vreme, neće biti krunisana završetkom visokih kula - stupova po kojim je ova svetinja, nekada simbol Nemanjine moći, dobila ime.

Tanjug
Zaustavljeni radovi na kulama: Manastir Đurđevi stupovi

Radovi na kulama zaustavljeni su pre dve godine s obrazloženjem da je to samo privremeno i da će brzo, dok se prikupi dodatna dokumentacija, biti nastavljeni, međutim, ako je suditi po informacijama pristiglim iz Ministarstva kulture, koje finansira obnovu ovog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, nastavak radova na zidanju "stupova" nije u planu, a možda ga uopšte neće ni biti.

Radovi na obnovi crkve Svetog Đorđa u manastiru Đurđevi stupovi nisu stopirani, niti je reč o nemogućnosti daljeg finansiranja radova, već je sa dinamikom i predviđenim planom, u potpunosti izvršena dugogodišnja obnova i prezentacija hrama zasnovana na pouzdanim istorijskim i materijalnim podacima. Celovita obnova hrama, sa rekonstrukcijom kula, nije naučno utemeljena i ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi kule bile obnovljene u punoj visini, ističe se u najnovijem saopštenju Pres službe Ministarstva kulture.

Razočarani vernici

Dugogodišnji član Odbora za obnovu Đurđevih stupova Radenko Joković kaže da su vernici u Raškoj oblasti razočarani i da se još nadaju da će započete kule biti sazidane do vrha, odnosno do kupole manastira.
- Bez stupova manastir neće povratiti originalni izgled i sjaj koji je nekada imao, ostaviti kule na polovini nije nikakvo rešenje, nadam se da će se stručnjaci potruditi da, na radost desetina hiljada vernika u Raškoj oblasti i širom sveta, obnovu dovedu do kraja - ističe Joković.

Obnovom kula bez pouzdanih činjenica o visini i načinu oblikovanja njihovog završetka bio bi materijalizovan jedan hipotetički izgled koji bi sadašnju dokumentarnost pažljivo restauriranih kula zamenio nečijom predstavom o njima, što je u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture, navodi se dalje u saopštenju.

Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano na Svetsku listu kao i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti. Prekomernom i neutemeljenom obnovom ugrožava se autentičnost spomenika usled čega svetsko kulturno dobro može biti skinuto sa liste Uneska.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online