Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.05.2016.
16:11
Vestionline A

"Neće proći zamisao separatista, idemo na sud"

Prijemom kosovskog fudbalskog saveza u UEFA sport je stavljen u funkciju politike, ocenili su zvaničnici Srbije i najavili tužbu sportskom sudu u Lozani.

M. Karović
Borba svim sredstvima: Marko Đurić

Kako su na zajedničkoj konferenciji rekli direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar sporta Vanja Udovičić, država će "pomoći Fudbalskom savezu, kako ta odluka ne bi prošla glatko i onako kako su zamislili separatisti".

Udovičić i Đurić su ocenili da je odlukom na Kongresu UEFA pogaženo pravo, bačen pod noge Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike.

Đurić je rekao da bi ta odluka mogla da se ispostavi kao uvod u nove podele u kući evropskog fudbala, da otvori mnoga druga pitanja, budući da već postoji interesovanje saveza drugih teritorija za članstvo u toj organizaciji.

- Ovo otvara Pandorinu kutiju - rekao je Đurić, navodeći da Srbija na svojoj strani ima 24 države koje su direktno bile protiv ulaska Kosova u UEFA i još dve koje su bile uzdržane.

Đurić je naveo da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo glasalo protiv odluke UEFA govori da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou.

Kako je dodao, "protivnička strana je izgubila jer nije uspela u težnjama da se promeni statut UEFA u kome i dalje stoji da samo članice UN mogu da budu članice te organizacije. "

To je glavni argument, uveren je Đurić, zbog koga odluka mora da padne u Lozani.

Đurić je naglasio da će svi naši klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije, a najavio je da će država nastaviti da ih pomaže.

- Imaju iluziju ako ikad pomisle da ćemo prestati da se borimo. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo - istakao je Đurić.

Udovičić: Otvorena pandorina kutija

Udovičić je naveo da odluka UEFA otvara Pandorinu kutiju, ali i neke nove apetite i ruši sve principe za koje se UEFA borila.

- Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla - rekao je Udovičić, navodeći da se sad očekuju pregovori na visokom nivou po tom pitanju.

Ovom odlukom, prema njegovim rečima, gubi sport i to je konkretna poruka da politika postoji u sportu na medjunarodnom nivou.

Upitan da li će eventualno Srbija bojkotovati takmičenja, Udovičić je rekao da nije ni vreme ni mesto da se takve odluke prejudiciraju.

I za Udovičića je zaustavljanje menjanja Statuta UEFA pokazatelj da je Srbija na dobrom putu i da ima podršku, kao i da je to početak dalje borbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online