Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2016.
03:43
Đ. Barović - Vesti A

Poklanja plac za Srpski memorijal

Dok se vlasti u Srbiji i dalje premišljaju da li će ili ne dozvoliti izgradnju srpskog Jad Vašada - memorijala posvećenog svim srpskim žrtvama u 20. veku, Oliver Nikolić, naš zemljak, član Srpskog kulturnog društva "Sveti Sava" iz Bajrojta odlučio je da preseče sve nedoumice i Srpskom memorijalu pokloni svoj plac od 70 ari na glavnom putu Kragujevac-Kraljevo.

Vesti
Da sve srpske žrtve dobiju zajednički memorijalni centar

- Ako grad Beograd ili država Srbija ne žele da odrede plac na kome bi se izgradio spomenik srpskim žrtvama kao što već postoji u manastiru Kalenić u Australiji, nudim vam moju njivu od skoro 70 ari na tlu stare srpske kneževine Levač. Uveren sam da ću moći da otkupim i placeve od asfalta do te zemlje, a lokacija bi bila odlična jer se na 50 metara nalazi crkva Sveta Petka, koju su Turci pre 340 godina porušili tako što su celo selo zaključali u nju i onda je zapalili. U blizini je i manastir Kalenić s svojom ponosnom istorijom. Novac ne tražim. Važno je da mi Srbi budemo svesni da se vršio genocid nad nama - stoji u pismu koje je Nikolić poslao na adresu Srpskog memorijala.

U razgovoru za "Vesti" Nikolić kaže da se na ovaj potez odlučio zato što je, iako rođen u Nemačkoj, i te kako svestan svojih korena, a izgradnja spomen-kompleksa koji će svedočiti o srpskim žrtvama predstavlja duhovnu investiciju za buduća pokolenja.

- U Nemačkoj postoji izreka koja se uči u predmetu istorija da "ko se ne seća prošlosti, taj je proklet da je ponovo doživi!" Na severozapadu Bavarske gde živim skoro svako selo ima spomenik kojim se odaje pošta vojnicima koji su ginuli za Nemačku. Svake godine se najmanje po dva puta ti spomenici organizovano posećuju i tako odaje počast onima koji su poginuli van granica zemlje - kaže Nikolić.

On podseća da su i Jevreji izgradili Jad Vašam kao spomen-kompleks večnog sećanja na genocid koji je doživeo njihov narod, a da s druge strane, o Srbima, koji su na zverski način izgubili oko 35 procenata svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata i 25 odsto stanovništva u Drugom svetskom ratu nigde ni glasa ni traga.

Potomak majora Ivanovića

Poreklom iz Levača, ponosan je ne samo na istoriju svog kraja, već i što je potomak srpskog majora Dragića Ivanovića i narodnog heroja, general-pukovnika Miloja Milojevića.
- Major Ivanović je ratovao na Solunskom frontu, a zatim i protiv Bugara i Austrougara. Oslobodio je Bihać zbog čega je glavna ulica nazvana po njemu. General Milojević bio je među prvim narodnim herojima u komunističkoj Jugoslaviji, a 1966. je smenjen zato što je sa smenom Aleksandra Rankovića došlo do čistke srpskih kadrova u Vojsci - priča Oliver Nikolić.
 

- Smatram da je odlična ideja da se izgradi Memorijal koji će zapravo biti naša zadužbina budućim generacijama protiv nezaborava. Mora se znati ko je nad Srbima činio zverstva i koliko je uopšte Srba izgubilo svoje živote - kaže Nikolić koji je u Nemačkoj magistrirao i sada radi kao ekonomista, ali i pored brojnih obaveza aktivan je u SKD "Sveti Sava" u Bajrojtu - jednog od najstarijih srpskih društava u Nemačkoj. Srpske korene i prošlost ne zaboravlja i već četvrt decenije se bavi srpskom istorijom.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online