Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.05.2016.
21:36
J. Arsenović - Vesti A

Crveni tepih za neprijatelja

Amerikanac Danijel Server, dežurni komentator dešavanja na Balkanu neskrivenog antisrpskog stanovišta, nedavno je boravio u višednevnoj poseti Srbiji. Osim što su se beogradski mediji utrkivali u tome ko će pre objaviti razgovor sa ovim albanskim lobistom, Servera je primio - ni manje ni više - i predsednik vlade Aleksandar Vučić!

Tanjug
O Srbiji sve najgore: Danijel Server sa Aleksandrom Vučićem

I to u vreme kada premijer u tehničkom mandatu ne zna šta će od obaveza, jer svojeručno piše program nove vlade koju će voditi i u narednom periodu, zahvaljujući pobedi na nedavno završenim parlamentarnim izborima.

Zašto je Vučić imao potrebu da primi Servera, iako ovaj nema nijednu državnu funkciju u Vašingtonu, dok su sva ključna njegova stanovišta u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije i većinskim raspoloženjem srpskih građana? Čime je to jedan agitator nezavisnog Kosova, Srbije u NATO ili ukidanja Republike Srpske mogao da zasluži mesto u prebukiranoj agendi srpskog premijera?

Čuđenju ne treba da bude mesta, smatra Cvijetin Milivojević, jer je to, kako kaže ovaj komentator i direktor pi-ar agencije Pragma, samo nastavak "unižavanja samopoštovanja države i njenih institucija". To ga, kaže, podseća i na pisanje čuvenog Švajcarca i srpskog prijatelja Arčibalda Rajsa koji nas je još pre skoro jednog veka upozoravao kako se stidimo svojih i ljudi iz sveta koji su nam pomagali. I tada je neka kvaziintelektualna čaršija posprdno govorila o srpskim lobistima.

Pravdao se zbog Vučića

Vučić nije morao i nije imao kome da se pravda za gošćenje Servera 10. maja u Beogradu, ali je zato u srpskim medijima prozvani "ekspert za Balkan" osetio potrebu da objašnjava zašto je juna prošle godine ugostio Vučića na univerzitetu "Džons Hopkinks" u Vašingtonu, gde inače predaje.
"Mnogi su mi zamerali što je premijer Srbije održao govor na tom univerzitetu, smatrajući da sam se time složio sa njegovim političkim potezima, kako sadašnjim, tako i prošlim. Vučić nije savršen, i ja to znam, ali su njegove greške iz prošlosti ostale baš tamo, u prošlim vremenima", napisao je Server, dodajući da mu je srpski gost pružio nagoveštaj odustajanje od "političke neutralnosti i nezameranja".

- Sada nam dolaze ljudi, poput Servera, koji niti imaju bilo kakvu državnu funkciju, niti je vođa nekog srpskog lobija, niti je eventualno bio na strani Srba u nekoj od proteklih burnih faza iz bliže istorije, a nije ni neki uvaženi naučnik, već prosečni lobista koji sticajem okolnosti radi za neke strane koje su direktno konfrontirane sa Srbijom. Davanje značaja jednoj takvoj osobi, jedan predsednik srpske vlade ne bi smeo da dozvoli. Dolazimo do tragikomične situacije koja već prerasta u anegdotu, da kako koji antisrpski lobista dođe, mi već možemo da licitiramo kojom će brzinom biti promovisan u Vučićevog savetnika - kaže Milivojević.

I zaista, podugačak je spisak premijerovih stranih savetnika od bivšeg šefa italijanske diplomatije Franka Fratinija, austrijskog kancelara Guzenbaura, kompromitovanog i za seksualno nasilje optuženog bivšeg šefa MMF Stros Kana, pa sve do nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

Serverove poruke Srbiji

Dok je saopštenje iz kabineta predsednika Vlade nakon sastanka bilo šturo i puno fraza, Server je za beogradski "Blic", list koji ga je proteklih godina nesebično i promovisao u srpskoj javnosti, demantovao da je došao da lobira za investicioni fond KKR, bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa, koji želi da otkupi dugove RTB Bora, Srbijagasa i EPS-a. Ali zato evo od nekih poruka: "Ne može Republika Srpska biti srpska provincija, sreća je da postoji uopšte", "Neko će u Srbiji morati da skupi hrabrost i da prizna da je ta stvar oko Kosova gotova", "Odustanite od procesuiranja ratnih zločina koji su se desili van Srbije, jer u samoj Srbiji je dovoljan broj ratnih zločinaca, bez da se traži još".

- Neverovatno je da neko u Srbiji, a pogotovu predsednik vlade angažuje Blera za savetnika, čoveka koji nas je bombardovao, koji je pomagao da se naša država bombarduje i koji bi trebao da bude persona non grata za Srbiju, a ne poslovni savetnik. Uzgred, ni danas ne znamo zašta je bio savetnik i ko ga je plaćao - dodaje Milivojević.

Da pružimo prostor za alibi premijeru. Možda je Server doneo neke značajne poruke SAD? I pored toga što zvanično nema funkciju u američkoj administraciji, ovaj bivši direktor odeljenja za Balkan u američkom Institutu za mir i nekadašnji službenik u obaveštajnoj službi Stejt departmenta, uspeo je i u vašingtonskim krugovima da stvori utisak kako je ekspert za Balkan. Cinici bi rekli, zašto i ne bi, kada je na "kratkoj vezi" sa predsednikom Vlade Srbije.

Najbolji mu je Milo

Obrad Kesić, analitičar iz Vašingtona dobro je upoznat sa likom i delom Servera.
- Najbolji političar za njega na prostoru Balkana u poslednje vreme bio je Milo Đukanović, jer je vodio Crnu Goru u NATO i bio protiv Rusije. Kad bi mene hvalio, ja bih se zapitao gde grešim, posumnjao bih u sebe i kakvu nacionalnu politiku vodim - prokomentarisao je Kesić za "Politiku".

- Kakva poruka iz Vašingtona?! - usprotivio se ovoj tezi sagovornik "Vesti". - Te poruke koje nam Server saopštava mi čujemo svakodnevno od američkih zvaničnika, jer je njihova spoljna politika javna. Zna se da Vašington od nas traže da priznamo Kosovo, da u budućnosti pristupimo NATO paktu, znači sve ono protiv čega je većina građana Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2016. 00:01
Kad bi mene hvalio, ja bih se zapitao gde grešim, posumnjao bih u sebe i kakvu nacionalnu politiku vodim - prokomentarisao je Kesić za "Politiku". Pametnom dovoljno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online