Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 19.05.2016.
08:08
B. Stošić - Vesti A

Siva zona politike (1): Vučiću, spusti se na zemlju!

Premijer, iako još "tehnički", najavljuje "zlatne godine" i najviši rast BDP-a u Evropi, ali bi mu bilo bolje da proredi TV nastupe i vizije, imaće više vremena da ih prvo razradi i proveri.

Tanjug
Slavodobitnik: Aleksandar Vučić

Vanredni majski izbori uveli su Srbiju u neki vid vanrednog stanja. Buknula je serija žestokih stranačkih obračuna, ali i unutarpartijskih sukobljavanja. Sve je propraćeno i dodatnim aferama u raznim sferama, piše Mladen Arnautović u osvrtu u listu "Danas".

No, da krenemo redom.

Ispostavilo se da su naprednjaci i pobednici i najveći gubitnici. Umesto da steknu total(itar)nu kontrolu nad parlamentom, što je bio temelj Vučićeve neograničene moći, njegova koalicija dobila je 131 poslanika, što je svakako daleko ispod crte koju je najavio kad je odlučio da iznudi vanredne izbore.

Umesto bliže EU - sve dalji od Evrope

Opozicija je uspela da od samih naprednjaka preuzme 17 mandata, uprkos tome što su i njeni stranački lideri, kao i naprednjačka koalicija, umesto konkretnih i realnih programa i obećanja, u parlament uneli lične ambicije i sujete.

Ponašanje većine stranaka u izbornom i postizbornom procesu moglo bi se označiti kao moralno posrnuće njihovih lidera. Jer, uvrede koje su se čule - od "Sram vas bilo", preko poklika o stečajnom lopovu i lopovima koji su pokrali državu, do krađe i prekrađe glasova - dodatno su udaljili Srbiju od civilizovane Evrope kojoj ona teži.

Sam Vučić je već u prvim istupanjima ispoljio nezadovoljstvo izbornim rezultatima i dodatnu nervozu. Rezultate, iz svog bagaža, pre nego RIK svoje, preliminarne, izneo je te izborne noći kličući svojoj pobedi, toliko egzaltirano da su se njegovi najbliži uplašili - da ne iščaši visoko podignutu desnu ruku.

Naknadno je, saopštavajući rezultate nekoliko hiljada dodatnih glasova podrške, rekao da su mu oči zasuzile od sreće, ali je ostala dilema da li su te suze bile žal za gubitkom Vračara i još nekih opština u prestonici i unutrašnjosti Srbije.

Drame i afere u znaku skandala

Postizbornu Srbiju prate i razne drame i afere od kojih je Savamala svakako najozbiljnija, skandalozna.

Fantomi su u gluvo doba noći srušili dobar deo jednog kvarta, niz navodno nelegalnih objekata, ali se policija, iako se to desilo u centru Beograda, iz nekog "višeg" razloga, oglušila, što inače ne bi - i da je kiosk bio u pitanju.

Zaštitnik građana je ispitao ceo slučaj, ali se premijer ponovo isturio kao arbitar.

- To su uradili idioti, da je akcija izvedena danju, i ja bih s ponosom učestvovao u rušenju bespravno podignutih objekata - reče on, ali da ne zna ko su ti "idioti".

I pri tom ga niko ne upita kako to da se nije zainteresovao ko je to uradio, kad se inače ništa ne radi bez njega ili njegove volje. Zaštitniku je poručio da nije pročitao njegov izveštaj, MUP-ov jeste, a što se šumova na vezama tiče, i "moja tetka oseća šumove kad telefonira".

Prilika je da se podsetimo da je premijer nastupio kao vrhovni arbitar i povodom afera sa "kadetom" Gašićem, burom oko plagijata ministra policije, of-šor optužbama na račun prestoničkog gradonačelnika...

A kad je bio mlad

Sve govori da premijer, još uvek tehničke vlade, delimični podbačaj na izborima nastoji da iskaže dodatnom osionosti i nervozom.

Najbolji primer je dijalog sa novinarom Foneta, kome je na primedbu da li se Srbija vraća u devedesete, odnosno godine Arkana, odbrusio "to si pitanje postavio kako bi postao heroj na društvenim mrežama". Šta bi tek bilo da ga je neko od novinara podsetio na njegov "mladalački pokušaj" nasilnog preimenovanja Bulevara Zorana Đinđića u Bulevar generala Mladića.

Ali, vratimo se "bespravno podignutim objektima". U Srbiji, godinama već, ima 1.300.000 tzv. divljih objekata, među njima i dva u vlasništvu predsednika Republike, na istoj savskoj obali na kojoj treba da nikne Beograd na vodi. I kad ruše te objekte, ne ruše ih ljudi s fantomkama u gluvoj noći, već nadležne službe na osnovu rešenja nadležnih organa i okončane procedure nakon žalbi vlasnika. Tako se, gospodine Premijeru, postupa u pravnoj državi. Inače se podnosi ostavka. U ovom slučaju, za skandal u Savamali, to bi morali da učine ili nadležni ministar ili gradonačelnik, a možda i obojica.

Takva nam je postizborna Srbija

Nažalost, afera je na pretek - od kidnapera u Apatinu, preko zaštićenih batinaša na stadionu Partizana, do turskog performansa u šabačkoj skupštini. Na neki način, utešno i humorno zvuče vesti o preletačima, čak i unutar stranaka. Najtužnija je svakako ona iz Kosovske Mitrovice - da su saradnici Olivera Ivanovića preleteli u SNS - nema veze što on čami u zatvoru.

Takva nam je postizborna Srbija. U međuvremenu, Premijer najavljuje "zlatne godine" i najviši rast BDP-a u Evropi. Možda bi mu bilo bolje da proredi svoje nastupe i vizije, imaće više vremena da ih prvo razradi i proveri, ako uspe da se spusti na zemlju.

Političar u skladu sa željom vlasti

U politici ključnu ulogu ima siva zona u kojoj se uz pomoć viška ambicije, manjka ideala i obilja nečiste savesti formira figura preletača, omiljenog opozicionara ili tajnog podupirača vlasti u zavisnosti od toga koja je od ove tri uloge vlastima potrebna.

Dačić bi verovatno ponovo bio pion

Tek nakon konačne odluke lidera SNS-a, "tehničkog" premijera Aleksandra Vučića, o sastavu buduće vlade dobićemo i precizniju informaciju o stanju u do sada njegovom koalicionom partneru SPS-u i drugim partijama.
Srpska napredna stranka će verovatno nakon tvrđenja pazara i spuštanja cene robi ponovo ponuditi koaliciju SPS-u!

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2016. 08:44
SVI političari u Srbiji su "knjige pročitane" mnogo puta . Ono što danas ima samo O od opozicije su Dveri i DSS . SVI ostali su Vučićeve podguzne muve kao što je i sam Vučić podguzna muva ambasadora i oni mu kao šefovi doziraju kako i šta da radi ali uvek na štetu Srbije .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online