Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.05.2016.
20:44
J. Arsenović - Vesti A

Fantomi zaštićeni, Vučić na sudu?

Nakon što je javnost pokazala odlučnost da se istera na čistac ko je u noći 25. aprila zakamufliran fantomkama srušio deo Savamale u centru Beograda, vlasnici porušene imovine spremni su da premijera Vučića tuže na sudu, jer ih je nazvao kriminalcima.

A. Čukić
Državni rukopis: Savamala posle "akcije"

Da nemaju nijednu krivičnu prijavu i da nikada nisu optuživani za bilo koje krivično delo tvrde vlasnici Iskre i preduzeća Transport Peroni, čije je objekte u postizbornoj noći "pojeo" mrak.

"Nijedan objekat nije stečen kriminalom niti korupcijom i svi su izgrađeni u skladu sa zaključenim ugovorom i urbanističkim uslovima, što je dobro poznato državnim organima", saopštilo je porodično preduzeće Transport Peroni.

Kako se ističe, preduzeće je u vlasništvu radničke porodice, čiji je osnivač Slobodan Marković, koji nikada nije pripadao nijednoj političkoj partiji, a ugovor o zakupu sklopili su 2001. sa Komisijom za administrativna pitanja Vlade SR Jugoslavije, prema tada važećim propisima.

"Jedina istina u svemu što se dogodilo jeste činjenica da se objekti našeg preduzeća nalaze na projektovanoj trasi izgradnje Beograda na vodi, tvrde u ovom preduzeću.

Podsetimo, premijer Vučić je odgovarajući na pitanje novinara rekao da su oni koji su rušili noću "potpuni idioti", ali da bi lično učestvovao u tome da je rušenje bilo organizovano danju.

- Sve tamo, sve to što su dobili, mogu da mi pričaju da li ima ovakav ili onakav papir, sve je stečeno kriminalom i korupcijom, nisu mu ni mama ni tata ostavljali, već prethodni gradski čelnici na lopovluk i kriminal, zato oni i uglavnom ćute, jedan 'stručnjak' ima 64 krivičnih dela - rekao je Vučić.

Dušan Miljević, vlasnik kompanije Iskra, čijih je 1.057 m2 objekata takođe srušeno, međutim, ističe da nema nijednu krivičnu prijavu, a da se privatnim poslom bavi 29 godina, te da je u boljim vremenima zapošljavao i po 300 radnika.

- Nikada nisam poslovao kroz političke ili korupcijske modele, niti sam bio sponzor neke stranke. Nikada nisam učestvovao u privatizacijama niti sam radio poslove s državom. Najveći problem u poslovanju u Srbiji tokom svih ovih 26 godina dolazio je kroz spregu mafije sa državnim strukturama. Na žalost, i danas je tako - navodi vlasnik Iskre.

Stari teret i novi vlasnik

U preduzeću Iskra podsećaju da nijedan od srušenih objekata nisu oni sagradili, već prethodna istoimena državna firma još pre 50 godina.
- Ako je zaista nekadašnja Iskra ove objekte i stekla kriminalom, a o čemu nemamo indicija, taj teret ne može da se prenosi na novog vlasnika - kaže sadašnji vlasnik kompanije Dušan Miljević.

Premijeru ovo ne bi bilo prvo javno prizivanje nečije krivične odgovornosti. Tako je za Dragoslava Kosmajca izjavio da je "najveći narko diler i da to svi znaju", da bi se Kosmajcu sada sudilo samo za utaju poreza.

Građani ne odustaju

Mesec dana nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, građanska Inicijativa "Ne davimo Beograd", organizovaće danas novu protestnu šetnju. Radomir Lazović iz Inicijative kaže da "vlast privatizuje gradove, građani moraju da ih brane na ulici", i da će istrajati u postavljanju pitanje odgovornosti za nasilje u Savamali.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online