Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.05.2016.
04:00
J. L. Petković - Vesti A

Taoci kosovske pravde i nebrige Beograda

Kada su "Vesti" pre godinu dana objavile da je Slavica Đorđević iz Prizrena posle 15 godina parničenja konačno dobila spor protiv uzurpatora njene imovine, ali da sud traži da plati 19.500 evra za sprovođenje odluke, nijedan pravni stručnjak nije mogao da veruje da takva presuda postoji.

A. Čukić
Proces dug 15 godina: Slavica Đorđević

Vrhovni sud Kosova smatra da Slavica, koja sa porodicom 16 godina živi kao podstanar u Novom Sadu, ima obavezu da plati astronomsku svotu, jer uzurpator nema para na računu. Ali ima kuće koje je sazidao na imanju Đorđevića.

- A ja nemam ništa od 1999. godine, kada sam napustila Prizren. Od maja 2005. do danas oni koriste sve moguće pravne kombinatorike da mi oduzmu moje. Mišljenje ovog suda je samo jedna u beskrajnom nizu opstrukcija. Zar je logično da čovek koji neprestano gradi na mom imanju, koji vozi skupe automobile, nema para? Očigledno je reč o smišljenoj računici, da prođe vreme, da ostarim - kaže za "Vesti" Slavica Đorđević.

U međuvremenu, ostala je i bez besplatne pravne pomoći na koju imaju pravo svi interno raseljeni Srbi jer konkurs za advokate koje plaća EU, još nije završen.

- Pravnici nam pišu podneske, ali da bi advokat otišao pred kosovski sud, moramo da ga platimo, a nemamo odakle. Pozajmljujem novac, a uz to advokat tuženog preti da će Euleks otići i da se procesi neće odvijati kao do sada - očajna je Slavica.

Projekat besplatne pravne pomoći se realizuje preko Kancelarije za KiM gde su na pitanje zbog čega je veliki broj raseljenih ostalo bez tog prava, "Vestima" odgovorili da će se taj projekat nastaviti "nakon što se završe sve radnje vezane za izbor nove organizacije koja će obavljati te usluge."

Postupak izbora nove organizacije sprovodi se u Ministarstvu finansija, u saradnji sa Kancelarijom EU u Beogradu odakle su nas uputili na Ministarstvo finansija za odgovor na pitanje dokle je stigao proces. Ministarstvo finansija je lopticu poslalo u dvorište Kancelarije za Evropske integracije u Beogradu.

U julu prošle godine završen je poslednji krug finansiranja besplatne pravne pomoći, a tender za organizacije, odnosno advokate, raspisuje Ministarstvo finansija. Ta procedura do danas nije završena.

Gradnja na tuđem

Đorđevići su još 1993. pribavili sve dozvole za podizanje porodične kuće u naselju Ortakol, a malo kasnije krenuli sa gradnjom. Kada su juna 1999. napustili rodni grad, ništa nisu poneli računajući da će brzo nazad. Tek što su se smestili u Novi Sad, komšije iz Prizrena su im javile da im je kuća uzurpirana, i da je komšija nastavio sa gradnjom tamo gde su oni stali.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online