Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 25.05.2016.
09:35
Telegraf A

"Milošević sam sebe trovao da bi pobegao u Rusiju"

Florans Artman, bivša portparolka tužilaštva u Hagu, istakla je za hrvatski nedeljnik Express da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević namerno uzimao neodogovarajući lek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobegne u Rusiju.

Reuters
Neverovatna teorija haške portparolke

Kako ona kaže, on se sam trovao jer je duže vreme uzimao lek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju, rekla je ona u intervjuu za zagrebački “Ekspres” i na ovaj način ponovo podsetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je pre jednu deceniju digla čitav region na noge.

Uzimajući taj lek, kako ona kaže, koji se koristi u lečenju lepre, Slobodan je poništio delovanje leka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

- Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog leka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi – podsetila je ona.

Prema njoj, Miloševićeva strategija je bila da izbegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao neko ko je skrivio genocid.

Artmanova je u ovom intervjuu, navela da je upravnik zatvora u Ševeningenu upozorio Veće suda da ima problem jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u kancelariju.

Tomanović: Jeftine izmišljotine

Zdenko Tomanović, pravni saradnik Slobodana Miloševića, kaže da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Hagu plasirali inofrmaciju da se obesio.

– Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obešen vratio u krevet, gde je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja - kaže on.

On smatra da su ove “jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne”.

– Da postoji “rifampicin” Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana marta 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tokom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog leka. Tada smo saznali i da je zatvorski lekar obaveštavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja leka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne.

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spreči njegovo ubistvo. U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov advokat odneo u rusku ambasadu, između ostalog piše:

– Mislim da se radi o pokušaju ubistva - kaže Tomanović.

I Mladić će da pokuša da izbegne presudu

Inače, Artmanova navodi da je u sličnoj situaciji i Ratko Mladić.

- Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče pre izricanja presude. Ko kaže da će Mladić da preživi? Ko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspeti u tome da ga puste na lečenje u Rusiju? - dodaje ona.

Njegov branilac Miodrag Stojanović je rekao da je ovo poređenje podmuklo i zlobno.

– Naš zahtev da mu se odobri da ide na lečenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancije Rusije.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2016. 13:01
Otrovan je zato.,sto mu nisu mogli nista!! A NATO-tribunal nije smeo na koji nacin da se orbuka pred celome svetu!! Ne bi badava napisala Del Ponte u svojoj knjizi,da nije bilo sanse osuditi Milosevica,jel se brilijatno branio pred sudom. Artmanova sada nasla da jede g**** i da prica,da se sam otrovao.
Sreda 25.05.2016. 14:00
Е мој Слобо Слобо скратили су ти живот јер ниси желео да будеш слуга запада.Одбио си све ултиматуме запада.Ниси желео Србију у ЕУ и НАТО и ниси дозвољавао да ММФ буде газда Српских плата и пензија и ниси дозвољавао Параду поноса у Србију али 5 октобра у Србију је ушо дивљи запад.
Sreda 25.05.2016. 20:09
Да г-ђо Артман, управу сте Милошевић је сам себе тровао! Милошевић је крив ето што припада Српству, једином народу на свјету који у својим генима посједују тај самоуб-илачки нагон и обичај да сами себе уб-ијају.... Да г-ђо Артман, Срби су сами себе уништили и десетковали у Великом рату.....! Да, било им досадно па онако из досаде кренули у своје самоуништење и голготу преко Албаније! Толико им било досадно и без везе па су и од 1941-45. опет сами себе уб-ијали у Јасеновцу....сами себе бацали по јамама и шкрапама широм хрватске....сами себе протјеривали са вјековних одњишта! Мало им је било то па су опет сами себе Срби кроз "Олују" и "Бљесак" кл-али..уб-ијали! Сами су себе уб-ијали у Тузланској колони....Добровољачкој у Сарајеву! сами су себе затварали по логорима у Сарајеву! Да, г-ђо Артман, и то им је све мало било па су сами себе протјерали са Косова и Метохије...сами себи руше сопствена гробља и храмове!!! Да, г-ђо Артман, чудај су сој ти Срби...и изгледа по вама су највише криви што су уопште још и живи......Али пукните од муке, друге вам нема !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online