Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 03.06.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

"Ne žurite u EU, bežite od NATO!"

Autor potresnog dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice, Vaclav Dvoržak, od pre nekoliko dana je u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici. U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" ovaj režiser objašnjava namere tog filma, ali i kao jedan od uticajnih antiglobalista poručuje Srbima da ne žure u Evropsku uniju i NATO.

V. Sekulić
Borac za istinu o stradanju Srba: Vaclav Dvoržak

- Već dosta dugo planiram da napravim film koji će predočiti pravu istinu o događajima u Srebrenici. Svestan sam da je to velika rana kako za muslimanski, tako i srpski narod zbog čega želim da široj javnosti predočim pravu istinu - kaže Dvoržak.

On je svestan da je posle više od dve decenije od tragičnih događaja i brojnih presuda Haškog tribunala teško promeniti zvaničnu verziju, ali ističe da se neće oslanjati na presude u Hagu, zato što je "taj sud propagandna institucija koja nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa istinom".

- Kako se ozbiljno možete odnositi prema sudu koji menja pravila onako kako mu odgovara, a pravdu deli tako da brojni zločini, posebno nad Srbima ostanu nerasvetljeni, a osumnjičeni oslobođeni - pita se naš sagovornik.

Rusi nisu neprijatelji

Na našu konstataciju da je nelogično da je toliki protivnik NATO, a Češka je deo ove Alijanse Dvoržak odgovara: - Ali, ja ne želim da Češka bude u NATO. Ne želim da moju zemlju i narod neko koristi kao antiraketni štit, jer za mene Rus nije neprijatelj.

Dvoržak se sprema da ide u Srebrenicu, na lice mesta i da razgovara sa Srbima i sa muslimanima, sa srpskim komandantima, ali i sa Naserom Orićem, Majkama Srebrenice...

- Želim da snimim obe strane, ljude koji su tamo živeli, one koji su bili svedoci tih događaja. Svako od njih treba da ispriča svoju priču, a da gledalac sam dođe do zaključka šta je dovelo do rata i krvi. Srbi su uradili koliko su mogli da bi skinuli ljagu sa svog imena, ali im u toj borbi veoma otežavaju strane organizacije, mediji i "peta kolona" poput Nataše Kandić i drugih. Potrebno je i da više stranaca, posebno iz zemalja EU i NATO progovori o ratu na Balkanu, a posebno kada je reč o međunarodnim zločinima i proizvodnji džihada u srcu Evrope - ubeđen je Dvoržak.

Premijera krajem godine

Vaclav Dvoržak se nada premijeri filma o Srebrenici do kraja ove godine.
- Imamo i finansijskih, ali i problema sa prikupljanjem originalnih video-materijala i fotografija. Tu bi nam dobro došla pomoć svih onih koji raspolažu sa tom istorijskom građom. U toku su pregovori sa RTS, a kada je reč o finansijama trošimo naš novac ili donacije naših prijatelja, vlasnika uspešnih firmi. Niko iz državnih institucija nam se do sada nije obratio - kaže Dvoržak.
 

Sa filmom "Oteto Kosovo" on je pokušao da češkoj ali i svetskoj javnosti predoči deo istine o stradanju srpskog naroda i onome što se dešavalo u srpskoj pokrajini, ali film je u Češkoj zabranjen. Ipak, veli, posredstvom interneta video ga je ogroman broj ljudi, preveden je na nekoliko jezika, svetu je poslata snažna poruka.

Dvoržak Srbiji preporučuje da ne žuri sa ulaskom u EU, jer je, kako kaže, EU u veoma ozbiljnoj, komplikovanoj situaciji, u rukama nesposobnih političara koji ne vide realno svetsku situaciju i pritom su sve marionete SAD.

- Evropljanima ovakva situacija više nije "zabavna" i zbog toga sve više jača nacionalizam. Ipak, budućnost Evrope vidim optimistički, ali prethodno bi trebalo da se oslobodimo iznad- narodnih institucija, birokratskog aparata i krenemo iz početka - jasan je sagovornik "Vesti".

On Srbima savetuje da ostanu onakvi kakvi jesu i da ne ulaze u NATO.

- NATO i EU su dva pipka jedne hobotnice, američko "maslo". SAD žele da vladaju i pokore ceo svet, a da od Evrope naprave svoju koloniju. Ma koliko se Nemačka činila kao lider EU ona je zapravo i dalje okupirana i preko Angele Merkel samo je produžena ruka SAD. Zbog čega biste ulazili u NATO? Da li zato što vas je bombardovao, oduzeo Kosovo ili proklamovao džihad u Bosni? Da li je ovim potezima pokazao da vam je saveznik - pita na kraju razgovora za "Vesti" Vaclav Dvoržak.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2016. 06:19
Браво Господине Вацлав Дворжак потпуна истина.САД су својим лажима надмудрили многе народе света.САД и НАТО су се својим ратовима дебело обогатили.ЕУ је чиста лаж.ЕУ су створиле моћне државе како би имали јефтину радну снагу са истока Европе и како би одвојили Русију од остатка света.ЕУ жели да Русија буде изолована како неби напредовала економски.Све државе југоисточне Европе које су ушле у ЕУ сада су много више дужније и колоније су запада.
Petak 03.06.2016. 11:53
"Mi necemo u NATO"! A postovana gospodo ko nas to zove i goni u NATO? Niko. Ali smo takvi da se guramo tamo gde nas Niko i nezove, pa tako imamo patriotske partije koji se svim silama brane od ulaska u NATO iako je DSS oslobodila clanice NATO alijanse od svake odgovornosti za bombardovanje SR Jugoslavije.
Petak 03.06.2016. 22:47
"........ Autor potresnog dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice, Vaclav Dvoržak, od pre nekoliko dana je u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici. U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" ovaj režiser objašnjava namere tog filma, ali i kao jedan od uticajnih antiglobalista poručuje Srbima da ne žure u Evropsku uniju i NATO........" _______ НЕ У ЕУ....НЕ У НАТО !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online