Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.06.2016.
20:51
Vestionline A

General progovorio o zločinima na KiM: Leševe smo pronalazili svuda, hteli da zatru sve srpsko

Mauro del Vekio, bivši general italijanske vojske, koji je predvodio jedinicu od 7.000 vojnika koji su ušli na Kosmet u junu 1999. godine, posle završetka NATO bombardovanja Srbije, rekao je da su tokom prve tri sedmice njegovog mandata izveštaji o telima ubijenih Srba i Roma stizala na njegov sto svakog jutra.

Reuters
Sejali strah na Kosovu: Pripadnici ozloglašene OVK

On je za italijanski list "Panorama" izjavio da je to bila "tabu tema" i da mu nije bilo dozvoljeno da o tome govori sa novinarima.

- Ubistva su nastavljena i kasnije, ali ne tako često. Oni koji nisu pobegli sa Kosova bili su pod stalnim rizikom da budu ubijeni ili silovani. Napuštene srpske kuće su sravnjene sa zemljom ili zapaljene. Albanci su napadali i crkve i manastire. Njihov cilj je bio da izbrišu svaki trag srpskog prisustva na Kosovu - rekao je Del Vekio.

On je dodao da niko nije sklanjao srpske leševe koji su nalaženi na svim mogućim mestima.

- Majke i supruge otetih Srba preklinjali su zvaničnike da im pronađu najdraže, ali većina od njih nikada nisu pronađeni, čak ni oni koji su bili mrtvi - rekao je Del Vekio.

Italijanski list "Panorama" ocenjuje da je zastrašujuća činjenica da je 70 odsto od ukupnog broja otetih kosovskih Srba, koji su nestali posle juna 1999. godine, nestali kada je rat zvanično završen.

List je došao i u posed fotografija koje su vojnici UNMIK-a našli u Dečanima 2003. godine, ali ih nije objavio jer su bili "užasni".

Na fotografijama se nalaze pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nasmijani sa odsečenom glavom srpskog rezerviste. Druga fotografija prikazuje kako stavljaju u torbu najmanje dve odsečene glave, preneo je portal "Balkanpres".

U periodu kada su nastale fotografije, kako list piše, ta zona je bila pod komandom Ramuša Haradinaja, koga je u aprilu 2013. godine Haški tribunal oslobodio  optužbi. Svedoci koji su ga optuživali umrli su u čudnim nesrećama ili im je ozbiljno prećeno. 

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2016. 21:54
Злочини фашииста на Балкану . Злочини фашииста у Украјини. Злочини фашииста у Либији . Злочини фашииста у Сирији .Злочини фашииста у Ирак . Да ли има нека држава света у коју фашиисти не врше злочине ?? Нека је лака земља свим невиним погинулим .
Petak 10.06.2016. 23:48
Svi nato vojnici su na Kosovu i Metohiji okupatori. To je cinjenica. medjutim treba svakako reci da si talijanski vojnici pokazali i ljuckost i profesionalizam u vise navrata. Upravo su oni rizikujuci i sopstvene zivote branili neke Srbske svetinje i zahvaljujuci njima i opstale. U usporedbi sa engleskim i njemackim vojnicima oni su sveci. Iako su krivi sto moj otac svojeg oca nije vidio osim na fotografiji moram reci da su spasili hiljade Srba i Srbske nejaci od usrasa. Nista na ovom svijetu nije crno -bijelo osim anglo saksonski divljaka koi su totalno crni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online