Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.06.2016.
20:24
N. S. Preradović - Vesti A

Usevi samo u Božjoj ruci

Nevreme koje je ovih dana pogodilo veći deo Srbije nanelo je ogromnu štetu stambenim objektima, usevima, voću i putevima. Koliku - znaće se posle procena nadležnih, a u Centru za odbranu od grada kažu da su s raspoloživim sredstvima uradili sve što su mogli.

Tanjug
Seljaku se sastavili nebo i zemlja

To opravdanje neće mnogo pomoći seljacima jer se već sada barata podacima da će se gubici meriti u milionima evra.

Kako je to već uobičajeno u Srbiji, tek kad nam sunce sprži svu letinu, poplave odnesu zasade ili grad obere voće povede se priča kako nam je agrar u katastrofalnom stanju: nema dovoljno sistema za navodnjavanje, niti dovoljno nasipa kad stignu poplave, uvek je nekako manjak protivgradnih raketa. Procene su da naša zemlja svake godine zbog suše izgubi desetak miliona evra, dok se za vreme katasrofalnih suša ta cifra penje na vrtoglavih 600 miliona evra. Svaka malo veća poplava odnosi desetine miliona evra.

Manjak raketa

Protivgradne stanice u Srbiji sezonu su započele sa po šest raketa, upola manje od potrebnog broja. Srbija ukupno ima oko 5.800 raketa na svih 1.400 stanica, a potrebno je minimum 20.000 raketa.

Srpski seljak više zavisi od pogleda u nebo nego što se ozbiljno vodi računa o zaštiti poljoprivrednih kultura. Srbija ima uslove za navodnjavanje oko 1,5 miliona hektara poljoprivrednih površina, a trenutno se pravim sistemima navodnjava svega 25.000 hektara, što nas svrstava među zemlje s najgorim sistemom navodnjavanja.

- Srbija bi ulaganjem u već postojeće sisteme za navodnjavanje, ali i izgradnjom novih mogla da ima povećan prinos poljoprivrednih kultura prve klase koje su izvozno orijentisane, ali i mogućnost za dve do tri setve u toku godine - tvrdi poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić.

Gorka je istina da Srbija nema dovoljno nasipa za odbranu od poplava što su pre dve godine na svojoj koži najbolje osetili žitelji Obrenovca, a zaprepašćuje podatak da je sada samo pet od 11 protivgradnih stanica branilo područje Kosjerića.

- Strelci su odbili da potpišu ugovore s nama jer nisu zadovoljni nadoknadom koja u ovom trenutku iznosi 4.000 dinara (32,5 evra) mesečno po strelcu - kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ.

Nažalost, ministri koji kroje agrarni budžet nemaju sluha za seljačku muku, pa paorima ostaje da gledaju u nebo, a građanima Srbije da papreno plaćaju poljoprivredne proizvode, iako bismo realno mogli da budemo agrarna velesila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online