Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.06.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Poništite doktorat Siniše Malog!

Verski vođa Muamer Zukorlić na čelu parlamentarnog odbora za nauku, bezočno plagirani doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, problematična diploma predsednika Srbije Tomislava Nikolića...

A. Čukić
Doktorat na vodi: Siniša Mali

O ovoj "tragičnoj situaciji" otvoreno je progovorio predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje, akademik Dušan Teodorović.

- Javno odgovaram za to što sam rekao, a govorim samo istinu - objašnjava za "Vesti" akademik koji kao vrhunac skandaloznog odnosa prema srpskom obrazovanju posle sumnjivih diploma i plagijata, vidi imenovanje Zukorlića.

Neće u politiku

Dušan Teodorović zbog otvorene kritike za sada nije imao problema.
- Desilo se nešto vrlo simpatično. Zvale su me kolege i rekli su mi:"Dušane trebalo bi da se kandiduješ za predsednika Srbije". U politici, međutim, nikada nisam bio i to me ne zanima - kaže akademik.

- Moja profesionalna i ljudska dužnost je da se usprotivim i tome što doskorašnji verski vođa, školovan na dogmama, a ne nauci, vodi skupštinski odbor za nauku i obrazovanje. Po tome je Srbija jedinstvena u svetu, a našoj akademskoj zajednici udaren veliki šamar. Naučnici i profesori Srbije su poniženi, a premijer Aleksandar Vučić pokazao je ne samo stav o nauci i visokom obrazovanju, već i koliko je Srbija deo Evrope - kaže Teodorović, dodajući da je imenovanje Zukorlića doživeo kao najjeftiniju političku trgovinu.

On smatra i da srpska akademska zajednica nema hrabrosti ni moralnog integriteta da se suoči sa ovim i kaže "ovo je plagijat, ovo poništavamo".

Mali bezbrižan

Akademik Teodorović je i pre dva i po meseca disertaciju Siniše Malog okarakterisao kao "strašni plagijat". Gradonačelnik je uzvratio da nema komentar, ali uzvratio da "ako se neko bavi time u nedelji uoči izbora iz nekog razloga, onda je to je njegov problem". Da je doktorat Malog plagijat, pre dve godine je ukazalo desetak srpskih akademaca, profesora na inostranim univerzitetima, ali je slučaj još bez epiloga.

- U Nemačkoj su ministru odbrane i članovima Evropskog parlamenta poništavane plagirane doktorske disertacije, dok se u Srbiji sa doktoratom beogradskog gradonačelnika Siniše Malog desila velika bruka. Mnogo učenih ljudi ćuti, idući linijom nezameranja, ali ja javno kažem da bi bilo fantastično da se Malom poništi disertacija - odlučan je naš sagovornik.
Teodorović obećava u izjavi za naš list da će nastaviti da govori istinu.

- Nisam se nikada povlačio iako sam zbog toga imao mnogo problema, pa čak bio otpušten sa univerziteta i doživeo infarkt. Neću da ćutim, jer od trulih kompromisa srpskom društvu neće biti bolje - zaključio je Teodorović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2016. 06:18
mali covek,a veliki lazov
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online