Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.07.2016.
16:16
Vestionline A

"Prvo da Hrvatska i BiH osude zločine nad Srbima"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da kada parlamenti BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, i kada Savet bezbednosti UN usvoji dokument o osudi zločina u Srebrenici, može se očekivati da to uradi i Srbija.

M. Karović
Dačić traži osudu zločina nad Srbima

Govoreći o Predlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je srpski parlament jedini, u kojem sede predstavnici svih naroda bivše Jugoslavije, koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

- Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju doneli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Savetu bezbednosti UN, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije - rekao je on za "Anadoliju".

Dačić je naveo i da su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija u ovom trenutku centralni trougao balkanske politike i dodao da misli da u tom trouglu niko četvrti nije potreban, ocenivši da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rešavali najbolje sami bez bilo čijeg mešanja sa strane.

- Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće menjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava - odgovorio je Dačić na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici.

Dačić je istakao da je Vlada Srbije, kako je rekao, uložila mnogo u političku stabilnost u regionu. 

Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao - rekao je on.

Podsetio je i da je svet pozdravio odluku Vučića da prošle godine prisustvuje obeležavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, "ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja".

- Ceo svet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i delom bošnjačkih političara, namerno drži ratno-huškačku retoriku, koja neda da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće - poručio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2016. 11:35
Gospodin Dacic posle burne politike iz proslog vremena pokusava da se uklopi u govor Gospodina Aleksandra Vucica i zauzme cvrst stav stavljajuci drugima do znanja da on kao i vecina politicara danas u Srbiji imaju, za cilj dobrosusedsku saradju i zele da idu ka pomirenju izmedju zavadjenih strna. i ocigledno je da ce pristati na osudu i srba za zlocine ali da to i druge strane urade isto da bi se moglo krenuti dalje. do sada smo imali gubitnicku politiku i pokazali smo koliko smo toga morali da pretrpimo dok se politicke partije ne sloze i nadju jedan dogovor za napedak nase zemlje Srbije .. Hajde sada da ih pustimo i da vidimo da li ce njihov zaokret u medjunarodnom drustvu doprineti neki plus ili ce nastaviti sa minusima.. Svakako ne reba zaboraviti da je drzavni interes na prvom mestu ali ne i trcanje za Zapadnom Evropom slepo vec ponuditi im nesto sto oni nemaju a mi imamo da bi mi postali ti koji ne molimo vec imamo poziciju partnera i rivala na ekonomskom putu nase Drzave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online