Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.07.2016.
19:08
Vestionline A

"Srbiji slede novi pritisci Amerike"

Srbija od posete Viktorije Nuland treba da očekuje nove pritiske i novo izjašnjavanje o tome koliki je stepen njene lojalnosti prema američkoj spoljnoj politici, tvrdi Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative i pojašnjava da će tema biti Kosmet, BiH i otklon prema Rusiji.

Tanjug
Nulandova sve prvo objasnila Maji, a posle će i Vučiću

U američkoj spoljnopolitičkoj doktrini, kaže za "Sputnjik" Dušan Proroković, Balkan je označen kao vatrena linija, odnosno kao prostor preko kojeg treba vršiti dalji pritisak na Rusiju. To, dodaje on, i te kako ima veze i sa novim planovima NATO-a koji su definisani tokom vikenda u Varšavi, ali i sa ukrajinskom krizom koja traje sve ove godine.

Otuda i dolazak Viktorije Nuland, konstatuje Proroković, podsećajući da je ovo treća godina zaredom da ona posećuje prostor Zapadnog Balkana.

Očekujmo nova uslovljavanja

- Dakle, Srbija treba da očekuje nove pritiske i novo izjašnjavanje o tome koliki je stepen naše lojalnosti prema američkoj spoljnoj politici - tvrdi Proroković i precizira da prostora za nova uslovljavanja nema pošto je lista zahteva isporučena Srbiji mnogo ranije.

- Pre bih rekao da će se tražiti neka nova sredstva kako do tih ciljeva doći. Tražiće se da Srbija napravi što je moguće veći otklon ka Rusiji, da se malo brže ide u priznavanje takozvane republike Kosovo, da se Srbija mnogo manje meša u unutrašnje prilike u Bosni i Hercegovini - jasan je Proroković.

Sve su to zahtevi, dodaje on, koji se tiču određenih stvari kako bi se održala postojeća bezbednosna arhitektura regiona koju SAD prave od početka devedesetih godina. Naime, prema njegovom mišljenju, menjaju se okolnosti u svetu, pa tako i Viktorija Nuland dolazi u Srbiju sa novim predlozima kako da se ti ciljevi ispune.

Proroković konstatuje da je fraza o "kontinuiranoj podršci Srbiji i njenim evropskim integracijama" jedno od sredstava koje Zapad voli da upotrebljava kako bi Srbiju privoleo da ispuni određene zahteve.

Kontinuirani su samo zahtevi

Stalno se, kaže Proroković, spominje priča o evropskim integracijama od koje u suštini nema ništa i ima vrlo malo, a zauzvrat se traži ili pokušava da se Srbija odobrovolji da napravi ključne pomake na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini ili u pogledu promene svoje spoljne politike.

- Dakle, mi ćemo se još narednih godina naslušati te priče o perspektivi evropskih integracija, zauzvrat će se od nas tražiti da popuštamo na nekim drugim mestima - konkretizuje on.

Može se, saglasan je Proroković, reći da nije reč o kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije od strane Amerike već o kontinuiranim pritiscima na Srbiju da neke zahteve ispunjava.

- SAD se prema Srbiji ponašaju kao i prema svim ostalim malim i slabim državama koje imaju mali vojni i ekonomski kapacitet. Oni ljudi vode svoju politiku, dešava im se da male države ne ispune sve što se od njih traži, ali oni su veoma uporni u svojim zahtevima, tako da ono što Viktoriji Nuland nije prošlo prošle godine pokušaće da ostvari ove, ako to ne ostvari ove, ima i sledeća godina. Tako da će oni nastaviti sa tim kontinuitetom pritisaka na Srbiju - zaključuje Proroković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2016. 19:34
Пре : Готов је , Готов је , Готов је .сада : Готови смо , Готови смо .Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије.
Utorak 12.07.2016. 04:10
Мајмуне изволи избриши и овај коментар.Боли те истина и зато бришеш коментаре.Пре : Готов је сада Готови смо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online