Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 17.07.2016.
03:12
J. L. Petković - Vesti A

"Kamenjem i batinama nas teraju sa ognjišta"

Kosovski pravosudni sistem liči na igre bez granica. Mogućnosti je na pretek, među njima i da ti, recimo, sud odreže kaznu jer si dobio batine. Za meštane Paralova, malog sela u gnjilanskom kraju je to krug bez kraja i mira. A u njemu kosovska policija, recimo, uvek traži dodatne dokaze da si žrtva napada.

Tanjug
Kosovski Srbi žrtve bahatog sistema

- Ne mogu da nabrojim koliko smo puta napadani i uznemiravani poslednjih godina. Nama koji ovde živimo i onima koji vide kakva je situacija jasno je da se sve više pojačavaju pritisci da odemo. Najsrećniji bi bili kada bismo spakovali kofere i otišli iz sela. Posle svega, ubeđen sam da je to i neki skriveni cilj kosovskih institucija - priča za "Vesti" Dragan Stojković.

On je sin 75-godišnje Perse čija je bizarna situacija u kojoj se našla prošle godine dospela do medija. Starica je osuđena na kaznu od 50 evra ili tri dana u zatvoru jer je, kako stoji u presudi, remetila javni red i mir kada je iz svoje bašte isterala stoku čiji je vlasnik Albanac. Ona je izabrala zatvor, da pokaže svetu kako se ponaša sa Srbima.

Stojkovići ističu da godinama imaju problem sa istom porodicom Ibiši protiv koje je i kosovska policija podnela 17 krivičnih prijava. Oni sa napadima nastavljaju, jer, dodaju, sankcija nema.

- U nedelju su nas ponovo napali. Dvojica braće su na moje imanje pored kuće, na parcele zasađene povrćem ponovo doveli stoku. Policija nam svaki put kada prijavimo slučaj traži dodatne dokaze, pa sam pokušao da kamerom mobilnog telefona snimim šta rade. To su primetili i zasuli me kamenicama. Nakon toga sam jedva uspeo da se odbranim - podvlači Dragan, zaposlen u seoskoj ambulanti kao medicinski tehničar.

Odmah je pozvao policiju, ali "oni nisu imali vremena i razumevanja" i poručili mu da se strpi do ujutru i dođe sam u stanicu.

Osim Stojkovića, pre nekoliko dana, nepoznati napadači su u istom selu otvorili su vatru iz automatskog oružja na porodicu Zdravković dok su čuvali stoku nedaleko od kuće. To je bio četvrti napad na njih.

- Posle svega što se dogodilo, od kosovskih institucija ništa ne očekujemo, niti imamo razloga i za mrvicu poverenja. Naš položaj je izuzetno težak i pretpostavljam da su to predosetili i da će biti još napada - ističe Dragan Stojković koji, kao i svi, strahuje za svoju bezbednost.

Dodaje da meštani nisu zadovoljni ni ponašanjem Srba u kosovskim institucijama:

- Posle svega ni od njih ne očekujem bog zna kakvu zaštitu. Postoje krugovi među našim srpskim funkcionerima koji i ne žele ni da čuju za ove naše probleme i oni bi bili srećni da nema nas da ih smetamo sa problemima. Predsednik opštine je posle svih ovih godina pretrpljene štete i svega, tek nedavno našao za shodno da formira opštinsku komisiju koja će proceniti štetu - kaže on.

U sedam mahala sela Paralovo do 1999. godine živeli su isključivo Srbi, njih oko 350. Od tada je veliki broj je u bescenje prodao imanje Albancima i otišao. U mahali Stamenkovci, sa sve Stojkovićima, živi ukupno sedmoro Srba. U celom selu ih je oko 150 stanovnika u 46 domaćinstava.

Krađa krava i kola

Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović osudio je napade. Kako je naveo u proteklih nedelju dana bilo je pet prijavljenih krivičnih dela protiv Srba i njihove imovine na teritoriji te opštine. Osim napada, ukradene su krave, bikovi, automobil, putne isprave i platne kartice. Policija još nikoga nije uhapsila. Dve trećine Srba smatra da je bezbednosna situacija na Kosovu i dalje loša, pokazalo je nedavno istraživanje Humanog centra Mitrovica.

- Uglavnom, mi smo ovde vezani poslom i trenutno finansijskom koristi koje ovde ostvarujemo jer nemamo drugu alternativu. Ovakvu torturu ne bih trpeo da imam neku finansijsku alternativu, ali, nažalost, nisam u prilici, pa sam primoram da živim ovde. A ovde je neizdrživo. Nakon svih ovih 17 godina, nama ne mogu da pomognu ni Kfor, ni Unmik, ni KPS, ni Oebs, ni Euleks. Tačno znamo na šta se svode obećanja da nas neće više napadati. Privremeno se smiri, a onda opet sve isto - zaključuje naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.07.2016. 04:53
i vlasti u srbiji teraju srbe sa ognjišta jer su i policija i sudstvo totalno korumpirani i kriminalni tako da nema ni pravde ni prava.
Nedelja 17.07.2016. 04:28
isto bi se tako moglo reći da vlasti u srbiji teraju srbe i sve ostale građane sa "ognjišta" jer je čitava policija i sudstvo korumpirani i kriminalni tako da pravo i pravda ne postoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online