Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 17.07.2016.
19:45
J. Arsenović - Vesti A

Vojska da plaši, policija da hapsi

Biro za koordinaciju službi bezbednosti pripremio je novu strategiju Republike Srbije u borbi protiv ilegalnih prelazaka granice, jer su krijumčari migranata pronašli novu rutu preko Bugarske.

A. Čukić
U Srbiju samo s dokumentima: Migranti u Beogradu

- Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i vojske koji će zaštiti granice od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara - objasnio je u subotu premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić.

Za ovakvu odluku, koja se oslanja na čl. 39 Zakona o odbrani, potrebna je saglasnost i predsednika Republike, koji se usmeno već pozitivno izjasnio.

Vučić kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini imajući u vidu složene bezbednosne prilike u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima.

- Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakistana, koja su prešla preko naše teritorije, nemaju nijednu šansu da budu primljena u EU, a do granice Srbije su došla iz jedne od zemalja EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo jednoglasno, ali i u saradnji sa predsednikom Nikolićem doneli predlog - rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

Uroš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila sumnja da je na ovaj način moguće zaustaviti interkontinentalnu migraciju.

- To nikome nije uspelo - dodaje on, podsećajući da je Srbija, po Ustavu i zakonu, obavezna da dozvoli ulazak u zemlju svakoj osobi koja se plaši za svoj život u zemlji porekla, čak i ako ulazi nelegalno.

- Ne možemo nekoga da sprečimo da uđe u Srbiju, ako hoće da traži azil i to vojska i policija moraju da dopuste - rekao je Đurović, povodom najavljenih mera vlade.

Premijer je objasnio da vojska nema ovlašćenja da hapsi, a da će to činiti policija. Zajedničke snage srpske vojske i policije biće upućene na granicu sa Bugarskom i Makedonijom kako bi sprečile da ubuduće bilo ko može da uđe i da se kreće po Srbiji bez dokumenata. Zahtevi onih koji podnesu zahtev za azil u Srbiji biće razmotreni u skladu sa zakonom.

Bez sile, ali oštro

Vučić je objasnio da Srbija neće podizati zidove i ograde na svojim granicama, a da će zajednički timovi vojske i policije bez upotrebe sile raditi ne samo na zaštiti od ilegalnog ulaska, već i protiv krijumčara ljudi.
- Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi - rekao je Vučić.

- Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni koji ne izraze zahtev, biće prema predviđenim zakonskim procedurama udaljeni s naše teritorije - rekao je Vučić, ističući da Srbija ostaje dosledna humanom odnosu prema ovim ljudima i da će u prihvatnim centrima imati hranu i smeštaj.

Kao što je poznato, raste broj onih migranata koji su vraćeni sa mađarske granice, a koji se žale da su ih mađarski policajci pretukli.

- Ima različitih povreda, nakon kojih se za pomoć obraćamo bolnici ili drugim zdravstvenim ustanovama u Vojvodini - potvrdio je Džunejd Čakerzehi, predstavnik Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada .

Poglavlja još pod znakom pitanja

Pre nekoliko dana najavljeno i proslavljeno otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja dovedeno je ponovo u pitanje, jer Hrvatska i dalje insistira da Srbija odustane od primene univerzalne nadležnosti kada je reč o ratnim zločinima u bišvoj Jugoslaviji. To je u Subotici krajem prošle nedelje šef hrvatske diplomatije potvrdio srpskom kolegi Ivici Dačiću. Danas bi u Briselu o tome konačno trebalo da se donese odluka, a uslovljavanje Zagreba je naljutilo srpskog premijera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.07.2016. 20:21
Vučić kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini imajući u vidu složene bezbednosne prilike u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima..........................Ma jeli moguce. Drzava je razmisljala. Kako to izgleda??? ne mogu da pojmim. Sta, gdje, kako i sa cim to drzava razmoslja. Ako on drzavom smatra : Sebe, Pacica, nikolicija i vulucija onda nam se dobro ne pise. Do sada sam mislio da je Drzava narod cjelokupni kad ono ispade da je to Vucic i par bezumnika oko njega. Zar se to sto navodno razmoslja u drugim zemljama ne zove vlada i vlast. A ne brale u Srbiji jedino on razmoslja i od sad se to on , vucic, drzavom ima zvati. Boze nas sacuvaj jel smo toliko zgresili da smo takvu kaznu zasluzili. Ipak se nadam da mu se ova naj novija glupost omakla zbog 24 verosatnog radnog vremena i premora. Ako gresim onda mu se dijagnoza mlogo pogorsala.
Nedelja 17.07.2016. 20:23
Za ovakvu odluku, koja se oslanja na čl. 39 Zakona o odbrani, potrebna je saglasnost i predsednika Republike, koji se usmeno već pozitivno izjasnio........................Zar je trebalo sumnjati u to?
Nedelja 17.07.2016. 20:27
Ne možemo nekoga da sprečimo da uđe u Srbiju, ako hoće da traži azil i to vojska i policija moraju da dopuste - rekao je Đurović, povodom najavljenih mera vlade......................Ceme onda angazovati vojsku i policiju? Da trose pare kako bi svakom migranti dali sendvic???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online