Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 27.07.2016.
01:06
A. Vučićević - Vesti A

Pokemoni zamena za ljubav

Vest da je 13-godišnju devojčicu u Beogradu udario automobil dok je lovila pokemone, pokrenula je brojne rasprave o štetnosti igrice koja je zaokupila pažnju i dece i odraslih širom sveta.

V. Sekulić
Odgovornost roditelja: Vlajko Panović

Igra Pokemon gou podrazumeva korišćenje GPS mapiranja i kameru na mobilnim telefonima i tabletima pomoću kojih se na stvarnim lokacijama traže virtuelni Pokemon likovi. Srbija nije ostala imuna na ovaj fenomen, već su građani masovno izašli na ulice u potrazi za japanskim crtanim junacima.

Zbog pokemona, u svetu dolazi do saobraćajnih nezgoda, povreda, pa i krivičnih dela. Trener fudbalskog kluba Mančester junajted zabranio je igračima da igraju ovu igricu dva dana uoči utakmice, zbog opasnosti da neće biti maksimalno koncentrisani na terenu.
Poznati beogradski psiholog Žarko Trebješanin kaže da težimo ka tome da virtuelni život nadvlada stvarni.

- Koračamo ka otuđenosti. Hodamo unazad. Uskoro nećemo znati da komuniciramo sa drugim ljudima, nećemo umeti da osećamo u stvarnosti i počećemo da živimo samo u ekranu. Nisu pokemoni doveli do problema, oni su samo još jedan u nizu fenomena koji je zaokupio pažnju ljudi u granicama koje nisu razumne - objašnjava Trebješanin.

On ističe da društvene mreže, tehnologija, pa i ovakve igrice same po sebi imaju i pozitivne strane, ali mi nismo u stanju da održavamo granice preko kojih odlazimo u štetu.

- Umesto potrage za znanjem, prijateljima, ljubavlju krenuli smo u potragu za malim žutim stvorenjima. Nije opasnost samo to da li će se neko povrediti igrajući tu igricu, nego je problem i to što je društvo došlo do toga da takve pojave u velikoj meri zaokupljaju pažnju. Potpuno smo kao civilizacija otupeli - rekao je za "Vesti" Trebješanin.

Spasli hrčke

Osim brojnih nezgoda do kojih je dovela ova igrica u celom svetu, postoje i pozitivne priče. Mladić i devojka u Teksasu, u misiji lova na pokemone u praznom parku, pronašli su napušteni kavez u kome se nalazilo 20 hrčaka i 7 miševa. Oni su stajali na suncu, zatvoreni, gladni i žedni, i verovatno bi umrli od gladi ili toplotnog udara da ih nisu pronašli. Oni su se potrudili se da udome životinje su nazvali po junacima igrice.

Klinički psiholog Vlajko Panović ističe da su u najvećoj opasnosti deca.

- Nije neobična zainteresovanost dece za ovaj fenomen. Roditelji su ti koji moraju ponuditi kvalitetne i zanimljive sadržaje, koji će deci držati pažnju i odvratiti ih od mobilnih telefona u koje gledaju najveći deo svog vremena - rekao je Panović.

POVEZANE VESTI

FOTO Pokemon Go
Sreda 27.07.2016. 02:07
Ja sam zato da se uvede u Srbiji igra Pokemon-govvno. Pronadji govvno od coveka, al neracunajuci skupstinu.
Petak 29.07.2016. 22:12
Sledeca igrica ce, pretpostavljam, biti "mlatni komsiju palicom po glavi". Igra se na sledeci nacin: Zvonis na vrata dok komsija ne poluidi i izadje - a onda .... Ili ti njega ili on tebe.
Petak 29.07.2016. 22:14
Niti je problem igrica, niti tehnologija, vec cinjenica da se u nasem drustvu pojam deteta i odgovornosti neopravdano rastezu. Kao sto su mnogi napisali rec je o osobi koja ide u VII razred i ako do sada nije naucila kako se ponasa na ulici, pitanje je da li ce ikada nauciti. Jurnjava za pokemonima ne moze da bude nista drugo do obicnog izgovora. Jer, da su joj po onoj staroj rekli da skoci u bunar, da li bi skocila? Uz neizbeznu bahatost vozaca u saobracaju, primetio sam kao pesak da je sve vise mladih koji uopste ne gledaju kada prelaze ulici. Nema onog cuvenog "obavezno prvo pogledaj levo, pa desno". Ako se ne znaju osnovne stvari, kako cemo dalje i kakve ce nam biti generacije koje dolaze? Pitanje je koliko je zakazao i vaspitno-obrazovni sistem, ali poslednjih 15 godina traje njegova permanentna razgradnja. Mozda, gledavsi sve cinjenice i ne treba da nas zacudi sto je podletela pod auto. Jednostavno, to je danas tako. Kao sto je tverkovanje na terenu zamenilo lastis.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online