Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.07.2016.
18:30
J. Arsenović - Vesti A

Glavašu oprošteni zločini!

Osječki kasapin, koji je bio osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima, oslobođen je optužbi, a suđenje je vraćeno na početak.

Tanjug
Kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu: Aleksandar Vučić

Odluka Vrhovnog suda Hrvatske da ukine presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima dodatno je zaoštrila odnose Srbije i Hrvatske, dve susedne države koje se poslednjih dana međusobno "čašćavaju" protestnim notama.

- Ovom odlukom je pored stalnog govora mržnje, otvoren "lov" na Srbe. Takva politika Hrvatske je dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz te zemlje i građanima Srbije - ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom novog "sudskog šamara" iz susedstva.

DEJAN JOVIĆ: Uskoro će biti sveti Branimir

"Sveti Branimir Glavaš. Uskoro". Ovako je na svom Tviter nalogu ironično prokomentarisao odluku o poništenju sudske presude Glavašu savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.
On je sudsku odluku povezao sa prethodnom rehabilitacijom Alojzija Stepinca i činjenicom da kardinal iz vremena NDH čeka još samo papin potpis da bi bio proglašen za sveca Rimokatoličke crkve.

Vrhovni sud u Zagrebu je u četvrtak odlučio da ukine prvostepenu presudu i vrati na početak suđenje Glavašu, koji je bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad Srbima u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" iz 1991. godine.

U činjenici da je presuda ukinuta u celini, a ne samo u segmentima, sam Glavaš vidi realne šanse da se pravosudni proces za njega završi pozitivno.

- Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još toliko da se utvrdi i dokaže istina - rekao je Glavaš, najavljujući svoje učešće na predstojećoj predizbornoj kampanji u Hrvatskoj.

Grafiti i odgovornost

Na pravoslavnoj crkvi u Rajevom Selu, na njezinim pročeljima, ali i u unutrašnjosti, osvanuli su grafiti poput "ustaše", "U", "NDH, istrebit ćemo vas stoko srbska", "Selite se srbska stoko" i slično.
Policija je objavila da je zbog pisanja uvredljivih i neprimerenih grafita osumnjičen 44-godišnjak iz Bošnjaka. Inače, na staroj katoličkoj crkvi u Gunji pre nekoliko dana napisan je grafit "Živio hrvatski musliman Zlatko Hasanbegović".

Kako se odluka Vrhovnog suda u Zagrebu nadovezala na prošlonedeljno poništavanje presude hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, Dačić smatra da je politika današnje Hrvatske ne samo rehabilitacija fašističke i ustaške NDH, čiji je Stepinac bio važna poluga, već i zločinaca iz poslednjeg rata.

Brojni incidenti u kojima se iskazuje mržnja prema Srbima, zahteva njihov progon, ispisuju uvredljivi i fašistički grafiti čini se daju za pravo šefu srpske diplomatije za ovako oštru kvalifikaciju.

Oni koji pokušavaju da objasne narastajuću količinu ksenofobije prema Srbima i veličanje NDH, razloge traže i u činjenici da je vlada u Zagrebu u tehničkom mandatu i da Hrvatskoj predstoje novi vanredni izbori na jesen, te da se ovakve pojave tolerišu ili prolaze uz mlaku osudu zvaničnika u Zagrebu zbog dodvoravanja desničarskom delu javnog mnjenja.

Odbijena protestna nota

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu koju je zvanični Zagreb želeo da uruči zbog reakcije Srbije na poništenje presude Alojziju Stepincu.
- Naš ambasador je odbio da primi notu, ne samo zbog uvredljivog sadržaja, već i uvrede za celu Srbiju, koja nikoga ne provocira, nego samo reaguje na sve presude i događaje koji vode ka rehabilitaciji fašističke, ustaške NDH - objasnio je Dačić.

Postavlja se pitanje zašto prolaze bez osude Brisela jer u pitanju je njena najmlađa država članica. To očito ne razume ni srpski premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić.

- Želeo bih da pitam Evropsku uniju kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju - rezigniran je Vučić.

Ipak, da Beograd neće dolivati ulje na vatru govori i njegova poruka da Srbija neće pokazivati "tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo".

- Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem - poručio je Vučić.

 

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 18:51
EU bas mnogo briga ko se to na Balkanu pripucava u granicama podnosljivosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online