Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 31.07.2016.
01:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Popovima nikad dosta!

Božji pastiri žive u luksuzu, a ima i onih koji su na različite načine stekli po nekoliko stanova, lokala i kuća, obezbedili sebe i svoje potomstvo...

A. Čukić
SPC ima više od 3.500 sveštenoslužitelja

Sukob generacija, trka za novcem i beskompromisni karijerizam sve su vidljiviji u otadžbinskim i dijasporskim eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Rivalstvo postoji među vladikama, ali i u redovima sveštenstva i monaštva, pored već poznatog razdora između različitih struja, kao i suprotstavljenih stavova o vitalnim crkvenim i teološkim pitanjima.

Uprkos kanonima koji kažu da je episkop doživotno na čelu eparhije, godinama su u toku prinudne smene, a mlađi episkopi poručuju starijima da ih je vreme pregazilo i da odstupe. Uočeno je takođe da se nekim mlađim kaluđerima u protosinđelskom ili arhimandritskom činu žuri da se domognu vladičanske krune i episkopske katedre, dok mladi sveštenici javno optužuju starije kolege i crkvene starešine da zbog njihove pohlepe ne mogu napredovati u službi i više zarađivati.

Na minimalne zarade žale se i civili koji su zaposleni u parohijama SPC, a penzionisani sveštenici kukaju na mizerne penzije i jadikuju da su prinuđeni da, uz blagoslov nadležnog episkopa, praktično doživotno honorarno rade u svojim parohijama da bi preživeli. Ovim rečima verski analitičar Draško Đenović ocenjuje aktuelnu situaciju u SPC.

- Sveštenoslužitelji SPC postali su školski primer za izreku: "Nemoj sebe dovesti u situaciju da te starost pita gde si proćerdao mladost". Jer, dok su u punoj snazi i dobro prihoduju, vladike i popovi rastrošno žive, takmiče se ko će voziti skuplji auto ili ko će se luksuznije odevati, a ne razmišljaju o sopstvenoj dodatnoj uplati za privatno penziono osiguranje, već se oslanjaju na procenat koji im uplaćuje država, po osnovu minimalne zarade. Ali, kad zanemoćaju zapomažu iz sveg glasa - priča Đenović.

Vile draže od kuća

Godišnja zarada srpskog sveštenika u SAD, kako kažu iz crkvenih opština istočnoameričke eparhije, iznosi u proseku više od 60.000 dolara, uz dodatni prihod po svakoj sveštenoradnji, koji je od 50 do 200 dolara, u zavisnosti da li je u pitanju svećenje vodice, rezanje slavskog kolača, osvećenje kuće, opelo, parastos, krštenje ili venčanje. Pošto u Americi sveštenici nerado žive u crkvenim kućama, već iznajmljuju veće i daleko komfornije, to se plaća iz crkvene kase koju pune vernici.

Pomoć Filaretu

Dodaje da ima i onih popova, koji su se na različite načine domogli nekoliko stanova, lokala i kuća, da obezbede sebe i potomstvo, pa im kaplje kirija od izdavanja.

- S druge strane, postoje umirovljeni episkopi, poput vladike Filareta, koji takođe nije bio imun na rastrošnost, a danas mu je mesečna penzija 13.500 dinara (to je oko 110 evra) i od tog novca, a bez pomoći SPC, treba sam da preživi u manastiru na planini. Filaretu je ipak u pomoć pritekao jedan beogradski hotelijer omogućivši mu besplatno stanovanje i ishranu u svom hotelu. Finansijski je lakše umirovljenim dijasporskim vladikama sa inostranim deviznim penzijama, jer su one od 700 do 1.000 evra - veli naš sagovornik.

Konkretna zarada srpskih sveštenika uglavnom je u domenu "osme svete tajne", ali sudeći po kvalitetu života, Svevišnji je vrlo naklonjen svojim pastirima! Naročito kad je u pitanju klir na službi u velikim gradovima i bogatijim episkopijama. Nisu zaboravljeni ni crnorisci širom dijaspore, dok za parohe u polupraznim zabačenim staračkim selima važi pravilo da je sirotinja i Bogu i pastiru teška. Tamo popovi jedva sastavljaju kraj s krajem i nije redak slučaj da se po nekoliko sela objedinjuje u jednu parohiju, ili da sveštenik sa veće parohije u sirotinjsku seosku crkvu ulazi samo o hramovnoj slavi, povodom opela i parastosa, te Uskrsa i Božića.

Zato bi, smatra teolog Draško Đenović, pravednije bilo da SPC za svojih više od 3.500 sveštenoslužitelja, mirskih i monaških, ustanovi platne razrede i svima, bilo da su u zemlji ili rasejanju, isplaćuje zarade iz centralne kase, pošto im Srbija iz budžeta, narodnim parama, već uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje.

Poreski raj

- Ako znamo da je prosečna plata u Srbiji do 350 evra, a prosečna penzija ispod 200 evra, te da su svešteničke zarade višestruko veće, onda ne čudi što svršeni bogoslovi, bez razlike čiji su klirici, jurišaju na bogate eparhije gde su mahom svešteničke prinadležnosti oko 1.000 evra mesečno, dok u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Podgorici i drugim velikim gradovima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske popovska neto mesečna zarada lako dobaci, čak i prebaci 1.500 evra - kaže naš sagovornik.

U dijaspori, napominje on, ta svota je četiri ili pet puta veća!

- U rasejanju srpski sveštenici inkasiraju godišnje više od 60. 0000 evra ili isto toliko dolara. Crkvene finansije, međutim, tamo nisu u poreskom raju kao u Srbiji. U inostranstvu se polažu računi poreznicima. Zatim, troškovi luksuznog življenja i školovanja dece su mnogo veći. Za razliku od Balkana, u uređenom svetu nema nekažnjivog crkvenog poslovanja u zoni sive ekonomije, pa ima slučajeva da se popovi, čim se ukaže prilika, u Srbiju vraćaju čak i iz bogate Kanade. U Beogradu ili Kragujevcu više im ostane. Iako među mlađim teolozima vlada uverenje da je trava zelenija u tuđem dvorištu, pa se otimaju i za odlazak u pečalbu, vrlo brzo se uvere da je najunosnije biti sveštenik tamo gde ti je pastva većinsko stanovništvo, a državne privilegije velike, jer u inostranstvu zemlje domaćini strogo kontrolišu srpske eparhije i parohije koje su tamo registrovane kao udruženja građana ili kao neprofitne organizacije - objašnjava Đenović.

Uživanje u Kanadi

U Kanadi, kako je rečeno "Vestima", u tamošnjoj srpskoj eparhiji osnovna plata sveštenika je 2.800 dolara plus minuli rad, a svakih pet godina se osnovica povećava. Iz crkvene kase ima i plaćen odgovarajući smeštaj, a još 430 dolara dobija za druge troškove. Iz crkvenog budžeta popovima se plaća takođe dve trećine doprinosa za penziono osiguranje, te zdravstveno osiguranje za njih i članove porodice, kao i invalidske beneficije, a crkva za to mesečno izdvaja po 570 dolara za svakog sveštenika. Ima i odgovarajući dodatak na ime službenih putovanja, ostvaruje i dodatni prihod od celivajuće ikone i plaštanice, ima i plaćen godišnji odmor.
- Naravno, uz sve ovo srpski sveštenik u Kanadi prihoduje dodatni novac od sveštenoradnji. U zavisnosti od veličine parohije, ta dodatna zarada kreće se godišnje od 15.000 do 45.000 dolara i taj novac se ne oporezuje - tvrde u srpskoj episkopiji u Kanadi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2016. 08:28
Sveštenici se ponašaju onako kako im mi dozvoljavamo . Kada je moj prijatelj sahranjivao majku sveštenik mu je tražio 100 evra za opelo na groblju , čovek mu se lepo zahvalio i rekao da ne može toliko da plati i sahranio je majku bez sveštenika . Nama prisutnima je objasnio zašto nema sveštenika i NIKO mu nije ništa zamerio čak šta više mislimo da je dobro uradio . Za 1 sat proveden na groblju 100 evra je veliki BEZOBRAZLUK .
Nedelja 31.07.2016. 11:58
strasno..da li se pitaju nekada sta ce reci gospod Isus Hrist na ovo ponasenje..
Utorak 02.08.2016. 21:26
.Једини прави Христов пастир био је Његова светост Патријарх српски Павле!!! Читав живот је проживио у скромности и смјерности! Својим животом и чињењем показао је и указао прави пут који треба слиједити и живјети ! Возио се трамвајем....градским превозом...поправљао је сам себи обућу и гардеробу....Уопште био је јако скроман, ма био је и за живота светац који је земљом ходао! Нека му је лака земља и мир и спокој Његовој благородној души !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online