Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.07.2016.
22:13
Informer.rs A

Džihadisti vrbuju migrante na granici sa Mađarskom!

Stotine migranata koji na Horgošu i u okolini Subotice očajnički pokušavaju da uđu u Mađarsku, sve češća su meta džihadista koji pokušavaju da ih vrbuju u svoje redove, tvrde bezbednosni stručnjaci.

Reuters
Ekstremisti su spremni i da se prerušavaju

Ekstremisti, neki čak prerušeni u prevodioce i humanitarne radnike, koriste bezizlazan položaj izbeglica i nude im "borbu za Alaha" kao jedini spas. Mnogi migranti, kada shvate da u EU ne mogu, a nazad ne žele, nemajući kud prihvataju ovu ponudu i tako postaju potencijalna teroristička pretnja.

Bivši operativac Državne bezbednosti Božo Spasić kaže za Informer da džihadisti migrante počinju da vrbuju već na samom ulasku u Srbiju kod Preševa i Dimitrovgrada.

- U našoj zemlji je u svakom trenutku oko pet hiljada migranata. Njih na samom ulasku u Srbiju, u Preševu i Dimitrovgradu čekaju pripadnici raznih terorističkih ćelija, kojih na Balkanu ima više od stotinu. Oni se infiltriraju među izbeglice i zajedno sa njima putuju do granice sa Mađarskom. U međuvremenu, uporno pokušavaju da ih vrbuju pričama o džihadu - kaže Spasić i dodaje:

- Kada stignu na granicu sa Mađarskom i shvate da dalje neće moći, migranti vrlo brzo postaju laka meta ekstremista. Njima tada obećavaju sve i svašta, da će im porodicu prebaciti u Nemačku, da će imati siguran smeštaj, a zauzvrat se od njih traži da prihvate ideje radikalnog islama. Mnogi od ekstremista predstavljaju se kao humanitarni radnici, prevodioci, vrlo su lukavi i uporni.

S druge strane, ugledni međunarodni stručnjak za bezbednost Darko Trifunović tvrdi da je vrbovanje migranata od strane džihadista veoma dobro organizovan i finansiran poduhvat.

- Svi migranti na svojim telefonima imaju tačne adrese raznoraznih džamija na teritoriji Srbije. Uz to, među njih su infiltrirani džihadisti i borci ISIS-a koji celim putem mogu da ih vrbuju. Takođe u našoj zemlji deluje ogroman broj organizacija koje se finansiraju iz Saudijske Arabije i kojima je jedini zadatak da što više muslimana privole džihadu. Zbog svega toga bezbednosne agencije i država moraju što pre da reaguju - jasan je Trifunović.

Naš sagovornik tvrdi da su osim migranata na meti džihadista sve češće i Romi koje svakodnevno vrbuju u Beogradu i drugim velikim gradovima.

- Na meti džihadista su najviše Romi muslimanske veroispovesti. Usred Beograda i drugih velikih gradova, džihadisti svakodnevno privole na desetine Roma, koji prelaze u radikalan islam. Daju im novac i obećavaju im da će biti elita ako puste bradu, počnu da nose kraće pantalone i klanjaju Alahu pet puta dnevno. Sirotinja to masovno prihvata kako bi pobegla iz bede. Situacija je postala alarmantna, imaćemo situaciju da naše nekadašnje dobre komšije Romi preko noći postaju teroristi - upozorava Trifunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online