Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.06.2010.
15:07 >> 21:32h
Mondo A

Sporazum Srbije i Hrvatske o vojnoj saradnji

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske Dragan Šutanovac i Branko Vukelić potpisali su danas u Zagrebu sporazum o saradnji na području odbrane.

Šutanovac i Vukelić u smotri hrvatske garde

Ministri su ocenili da je potpisani sporazum izuzetno važan za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske kao i za stabilizaciju jugoistočne Evrope.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac istakao je da ugovor ima i profesionalnu i političku važnost, prema njegovim rečima on otvara mogućnost za još čvršću vojnu saradnju između dve zemlje.

"Srbija i Hrvatska imaju još otvorenih pitanja, a kroz ovaj sporazum imaćemo mogućnost da sarađujemo kako bismo ih rešili", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je naglasio da sporazum otvara mogućnost i za saradnju na području vojne industrije i mogućnost zajedničkog nastupa Srbije i Hrvatske na trećim tržištima.

Dodao je, međutim, da je potpisani ugovor samo podstrek za saradnju ali da će tek biti otvoreni razgovori o konkretnim oblicima saradnje na tom području.

Takođe je rekao da je će Srbija koristiti hrvatska iskustva u mirovnim misijama i da se planira da se do kraja ove godine vojnici Srbije uključe u mirovne misije u Libanu i na Kipru.

Josipović: Početak nove ere

 

Sporazum oružanih snaga Hrvatske i Srbije je nova era u političkim i vojnim odnosima dve zemlje, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipović.


Sporazum predstavlja stabilnost u regionu, a "takvi sporazumi se ne potpisuju sa slabim partnerima", izjavio je Josipović nakon vežbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja.


Na novinarsko pitanje da li se plaši da je sporazum potpisan prerano, Josipović je odgovorio da takvi sporazumi mogu biti potpisani samo prekasno.


Vežba na kompleksu Močila unutar poligona trebalo je da pokaže uvežbanost pripadnika hrvatske vojske pre odlaska u mirovnu misiju u Avganistan gde Hrvatska ima 300 ljudi.

Na pitanje novinara da li je sa hrvatskim kolegom razgovarao o učešću hrvatskih vojnika u međunarodnim snagama Kfora na Kosovu, Šutanovac je odgovorio da je učešće svih međunarodnih snaga u Kforu neophodno kako bi se osigurala bezbednost svih građana Kosova.

Istakao je da je u tom smislu veoma značajan i nastavak učešća hrvatskih snaga na Kosovu.

On je rekao da Srbija za sada ne planira da učestvuje u mirovnoj misiji u Avganistanu.

Upitan kakav je odnos Srbije prema NATO-u, srpski ministar odbrane je kazao da je Partnerstvo za mir, čiji je Srbija članica od 2006. godine "dovoljan okvir za saradnju sa NATO-m".

Šutanovac je najavio da će tokom leta najverovatnije biti otvorena kancelarija Partnerstva za mir u Beogradu.

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić ocenio je da sporazum o saradnji na području odbrane "definiše dobru bazu za još uspešniju saradnju" ističući da je taj sporazum izuzetno važan za stabilizaciju odnosa Srbije i Hrvatske kao i za celi region jugoistočne Evrope.

On je kazao da je sa srpskim kolegom razgovarao i o saradnji u vojnom obrazovanju, ističući kao posebno važnom saradnju dve zemlje u vojnoj industriji koja do sada, kako je rekao, nije bila predmet ozbiljne saradnje.

Vukelić je objasnio da će o konkretnim oblicima saradnje razgovarati ekspreti dve zemlje.

"Verujem da će sporazum dati podsticaj daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske i da će biti dobro prihvaćen u regiji", kazao je Vukelić navodeći da ne očekuje kritike u Hrvatskoj zbog potpisanog sporazuma sa Srbijom.

Vukelić je podsetio da Hrvatska sličan sporazum o saradnji na području odbrane ima i sa drugim zemljama u regionu.

Šutanovac je na pitanje da li se oseća bezbednim u Hrvatskoj odgovorio da se oseća potpuno sigurno, ističući da ga za Hrvatsku vežu lepe uspomene jer je u Samoboru služio vojni rok.

Rekao je i da će jedan vikend ovog leta iskoristiti za posetu Jadranu iako ima sve manje vremena za odmor.

Utorak 08.06.2010. 15:55
Sta mi Srbi ima da naucimo od Hrvata? Hahahahahahahaha, pa njihova ekonomija je pred bankrotom, vojska poslana kuci bez primanja. Oni jedino znaju drzati handzar u rukama i klati civile, a za sve ostalo su 0. :) Jedva cekam komentare od boraca iz Kraljevine Muslimana, Albanaca i Hrvata.. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online