Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.08.2016.
19:33
J. Arsenović - Vesti A

Brutalni rat sa "ološem"

Srpski olimpijci vratili su se iz Rija sa osam medalja, ali je i taj uspeh bio povod novih podela i svađa u koje se žestokim kvalifikacijama uključio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug
Od koga to brani zlatne olimpijce: Aleksandar Vučić

- Ne želim da odgovaram raznom ološu, koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima. Toj vrsti ološa nikad neću da odgovaram, ali hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta - poručio je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

Iako je novo obraćanje javnosti sazvao da bi odgovorio na kritike da država sistemski ne ulaže u sport, Vučić se predstavio kao zaštitnik srpskih olimpijaca koji su, navodno, dobili brojne kritike od "ološa".

Povišenim glasom, neretko usplahireno, premijer je reč "ološ" upotrebio više puta, istovremeno tvrdeći da nikog ne vređa. Ko je ološ nije imenovao, ali je u jednom momentu objasnio da je "ološima, bednicima i jadnicima nazvao sve one koji su brutalno vređali Ivanu Španović, Davora Štefaneka i Andriju Prlainovića".

Za nekog ko nije imao znanje o tome šta je prethodilo emotivnom i, po mnogim ocenama, nepriličnom obraćanju predsednika Vlade, Vučićeve kvalifikacije zvučale su nepovezano.

Sve je, zapravo, krenulo od izjave proslavljenog vaterpoliste Andrije Prlainovića neposredno nakon trijumfa nad hrvatskom reprezentacijom i osvajanjem olimpijskog zlata. U toj slavljeničkoj atmosferi, dok se Prlainoviću kupaći još nije čestito ni osušio, izveštač RTS-a ga je upitao kako komentariše uspeh reprezentacije koja je u poslednje četiri godine osvojila sve što se moglo osvojiti, dok nam se klupski vaterpolo glasi. Vaterpolista je konstatovao da nije trenutak da sada priča o tome, ali je ipak odgovorio.

- Ovih osam ili devet medalja ovde (na OI u Riju) nisu rezultat programskog ulaganja u sport, nisu proizvod sistemskog ulaganja. Znamo da u Srbiji praktično više nema profesionalnih vaterpolo klubova, svi su pred stečajem... Znate sve dobro, šta je potrebno sportu, ne moramo mi sportisti da se zameramo političarima, ministrima i vrhu države. Vi (mediji) dobro znate šta je potrebno sportu - rekao je zlatni vaterpolista, verovatno i ne sanjajući kakvu će lavinu pokrenuti, sve do ljutitog premijera koji mu se na pomenutoj konferenciji i obratio.

Najveće nagrade u regionu

Vučić se pohvalio da od kada je on premijer sve nagrade sportistima za osvojena odličja se isplaćuju u roku od sedam dana i da su najveće u regionu. Najavio je da će olimpijcima premije biti isplaćene već u petak, i to u ukupnom iznosu od oko tri miliona evra. Kritičari, međutim, ukazuju na to da su to nagrade nakon ostvarenog uspeha, ali da nedostaje prethodno sistemsko ulaganje koje bi motivisalo sportiste da ne napuštaju domaće klubove i odlaze u inostranstvo.

- Svaka čast, Andrija, kapa dole, ti si genije, jedan od najboljih sportista svih vremena, ne moram u svemu s tobom da se slažem, ali ću to na civilizovan način da iznesem. Svako ko je Andriji Prlainoviću rekao 'zlato u blato' je ološ elita - poručio je Vučić, odgovarajući na kritike da je svojim izjavama uvredio upravo ovog vaterpolistu.

Zaratio i sa RTS-om

Izveštača RTS-a sa veterpolo utakmica Vučić nije imenovao, ali je iz njegovog oštrog direktnog pominjanja bilo jasno da misli na novinara Gorana Stepića koji se usudio da postavi pitanje Prlainoviću.
- Što se nisi odrekao visokih dnevnica, pa da uložimo za bazene. Potrpao si pare za odlazak u Brazil u svoje džepove, a nisi se odrekao za bazene, koji tvrdiš da nedostaju - rekao je Vučić.
On je ponovio da neće da gostuje na Javnom servisu, ali da će Vlada da insistira na tome kako RTS troši pare.

Posle više od jednog sata ovakve retorike, ostalo je pitanje sa kim je premijer u ratu?

- Najgore je to što predsednik Vlade sebi dozvoljava da koristi jako teške reči, i to radi često, pokazujući nervozu. Sve u svemu, vrlo je rđava stvar kada predsednik Vlade iz dana u dana saziva konferencije za štampu, svađa se sa zamišljenim protivnicima i sa samim sobom. Tu nije lako razlučiti na koga on sve misli. U principu radi se o vrlo lošoj pojavi. Najčešće se to odnosi na njegove političke protivnike i na novinare. Nažalost, mi smo se već navikli na takve nastupe - komentariše za "Vesti" sociolog Jovo Bakić.

Kako se zaštititi od politike

Zlatni rvač Davor Štefanek i bronzana skakačica udalj Ivana Španović su u odvojenim izjavama i na pitanje novinara istakli podršku države njihovim sportskim disciplinama i savezima, što je one koji su kritikovali državu iznerviralo.
"Nisu sportisti amebe, da nemaju svoje kritičko mišljenje. Ona se vara ako misli da njena izjava nije par eskelans politička", komentarisao je dramaturg Nenad Prokić izjavu atletičarke da se "štiti od politike".

Iako je izbegavao da imenuje "ološ", u jednom momentu premijer je u tom kontekstu pomenuo lidera opozicionog DS-a Bojana Pajtić.

"Ne postoji zemlja na svetu u kojoj premijer političke protivnike naziva ološem. To je moguće samo pod režimom Aleksandra Vučića. Posle ovog presa sam shvatio da me AV neće proglasiti ološem samo ako mu čestitam što je osvojio one medalje u Riju. Evo, čestitam majstore!", odgovorio je Pajtić na Tviteru.

Ko je đubre, a ko ima ljubavnika?

Vučić je više puta ponovio da su ološ oni koji su govorili Štefaneku da je "đubre koji treba da baci zlato u blato" i oni koji pričaju čija je ljubavnica Ivana Španović. Ali i upornom pretragom po društvenim mrežama i portalima nije bilo moguće naći takve kvalifikacije, pa se postavlja pitanje gde je to premijer pročitao i od koga to dvoje sjajnih sportista premijer brani.
"Znači neka budala, Pera Perić, napravi Tviter profil, napiše da je Španovićeva nečija ljubavnica i onda Vučić o tome priča sat vremena na konferenciji", prokomentarisao je jedan tviteraš.


 

 

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2016. 20:22
Mikelanđelova majka gleda sina kako nešto crta, pa kaže svom mužu: – Džabe smo ga školovali, ništa od njega neće biti… Majka Tomasa Edisona se žali: – Nema veze što je izumeo sijalicu, mora da ugasi svetlo i ide na spavanje… Vučićeva majka gleda njegovu konfereciju za novinare, okrene se njegovom ocu i kaže: – U pravu si, trebalo je da koristiš kondom!
Utorak 23.08.2016. 20:47
Ološ je u panici. Istrij/ebićemo ološ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online