Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.08.2016.
05:09
D. Dekić - Vesti A

Bilteni za pritiske i ucene

Ministarstvo policije svakodnevno zloupotrebljava lične podatke građana Srbije, šaljući ih širokom krugu organa vlasti, od najvišeg državnog do lokalnog nivoa. Tu šokantnu informaciju obelodanio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. On je MUP-u naložio da ga u roku od 15 dana obavesti šta je učinjeno da se prekine sa ovom praksom.

Tanjug
Nema kraja ugrožavanju dostojanstva ličnosti: Rodoljub Šabić

Policija u zbirci "Dnevni događaji", objašnjava Šabić, obrađuje podatke o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, sačinjava dnevni bilten i dostavlja ga na mnoge adrese, počevši od predsednika i premijera Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića do predsednice Skupštine Maje Gojković, prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića, do Vrhovnog kasacionog suda, Odbora za odbranu i bezbednost, javnog tužioca, Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

"Informisani" i čelnici opština

Podaci o građanima šalju se, doduše selektivno, sve do opštinskog nivoa pravosuđa i organa lokalne vlasti.
O upozorenju MUP-u, kako je najavio, Šabić će razgovarati sa resornim ministrom Nebojšom Stefanovićem.

- Ako je svrha da se ti organi informišu, to se može i bez konkretnih podataka o ličnosti, jer je njihova distribucija bez pravnog osnova u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - kazao je Šabić ističući da dostavljanje podataka nenadležnima, a posebno nosiocima funkcija, podrazumeva i povećava rizik njihove zloupotrebe.

Poverljivi podaci se, prema oceni Dragana Popovića iz Kuće ljudskih prava, mogu zloupotrebiti za najrazličitije svrhe, do zakulisnih pritisaka i ucena. On upozorava da ovo i nije prvo kršenje zakona.

- Očito se Zakon o zaštiti podataka usklađen sa EU standardima shvata neozbiljno u smislu: doneli smo ga ali nismo mislili i da ga primenjujemo. Da nema poverenika, to bi bilo divlje područje. Primera zloupotrebe je mnogo, pa je važno da Šabić reaguje na nezakonite radnje i spreči nanipulacije i ucene ljudi - ocenio je Popović za "Vesti".

Zahtevu poverenika pridružio se Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića koji ističe da se zaštićeni lični podaci masovno zloupotrebljavaju za tabloidizaciju političke scene i društvenog života.

- Policija služi političarima za pokretanje kampanja i obračune po tabloidima, a ne građanima i sprovođenju zakona. Ovo je očito jedna od "baza" za sramoćenje i urušavanje dostojanstva političkih protivnika i ličnosti koje su na meti policijskog režima. Zato podržavamo nastojanje poverenika da zaštiti lične podatke i zahtevamo da policija iz Dnevnog biltena izbriše sve što ugrožava pravo na privatnost i lično dostojanstvo - kažu u pokretu uz ocenu da je policija instrumentalizovana i potpuno urušena zbog dugogodišnje negativne selekcije kadrova i političke zloupotrebe.

Novinari na meti

Da poverljive informacije mogu nezakonito da procure, pokazalo se na primeru novinara koji su bili žrtve linča tabloida bliskog premijeru. Prošle godine je iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" neovlašćeno izdata medicinska dokumentacija bivšeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica. Potom su objavljene i fotografije urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića u "sadomazohističkoj seansi", iako je on objasnio da vežba esktremni sport.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online