Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.08.2016.
04:12
J. Arsenović - Vesti A

Da za Aćim efendiju, ne Stefanu Nemanji

U sremskom mestu Šimanovci, bagerima i uz policijsko obezbeđenje srušen je spomenik vladici Nikolaju Velimiroviću, koji je jedan meštanin podigao u centru varoši.

youtube.com/sandzak21
Slave saradnika okupatora: Spomen-tabla u Novom Pazaru

Stanovnici su novinarima izjavili da je spomenik srušen u prošli petak, i to na dan seoske slave Preobraženje, kada je policija blokirala raskrsnicu džipovima i unela nemir među građane.

Dubravka Kovačević Subotički, predsednica Opštine Pećinci, kojoj pripadaju Šimanovci, tvrdi da se nije radilo o spomeniku već o betonskoj ploči.

- Uklonjena je po nalogu opštinskog komunalnog inspektora koji je, vršeći redovnu kontrolu javnih površina pred seosku slavu, uočio betonsku ploču izlivenu na tek uređenoj javnoj površini u centru sela - navela je ona.

I dok neimenovanog inicijatora čeka krivična prijava zbog nelegalne uzurpacije javne površine i "divlje gradnje", građani su zbunjeni, ali i ogorčeni, jer su u vlastitoj državi svedoci dvostrukih aršina ili, kako je jedan primetio, kao da žive "u paralelnim univerzumima".

Postavljaju pitanje zašto nije uklonjen spomenik Janošu Damjaniču u Adi ili tabla ekstremne desničarske mađarske stranke Jobik u Senti? Zašto državi ili lokalnoj samoupravi ne smeta spomen-obeležje jednom mađarizovanom Srbinu, izvorno Damjanić, koji se u 19. veku borio protiv sunarodnika, uz tezu da nijedan Srbin ne treba da ostane u životu, a da kada se to konačno desi, on će samog sebe ubiti?

I na jugu Srbije, u opštinama sa dominantnim albanskim stanovništvom, postoje brojni sporni spomenici koji prkose državi Srbiji, njenim zakonima i istorijskim žrtvama većinskog naroda.

Spomenik u Preševu srušen

Jedino gde je vlast u Beogradu reagovala, a tiče se sredina nacionalnih manjina, bio je spomenik poginulim borcima terorističke OVK u Preševu. I tada su lokalnim vlastima dati rokovi, koji su se produžavali u nedogled, sve dok u januaru 2013, u ranim jutarnjim časovima, uz jake žandarmerijske snage spomenik nije uklonjen. Albanci su se pozivali da amnestiju boraca OVK, odlukom savezne i srpske vlade iz 2001, dok je vlast osnov za uklanjanje objekta tražila u nepoštovanju pravne regulative za dobijanje dozvole.

Tako godinama od postavljenja 2012. opstaje i tabla u Novom Pazaru u čast okupatorskog saradnika u Dugom svetskom ratu Aćim efendije, kao i spomenik zloglasnom albanskom komandantu Lešiju na ulazu u Veliki Trnovac, ali i još desetak spomenika manje poznatih boraca terorističke OVK.

Istovremeno bista Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić, još od 2002. čeka dozvolu lokalnih vlasti da bude postavljena u Novom Pazaru.

Vladika - od filozofa do antisemite

Kao nacionalno mešovita država Srbija je puna kontroverznih istorijskih ličnosti. Dok su za pripadnike jednog naroda pojedinci heroji, za druge su zločinci. Vladika i potonji svetac Srpske pravne crkve Nikolaj Velimirović za Srbe je jedan od najvećih duhovnika i filozof među monasima, ali ga u jevrejskoj zajednici zbog njegovih gledanja na jevrejsko pitanje tretiraju kao antisemitu. Velimirović je u početku hvalio novu vlast u Nemačkoj pod Hitlerom, ali je odbio da sarađuje sa okupatorom, pa je završio u logoru Dahau. U pokušaju da opravdaju kanonizaciju nadbiskupa iz vremena NDH, Hrvati često prave paralelu između Stepinca i vladike Nikolaja.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online