Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.08.2016.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Nepoznata sudbina više od 10.000 ljudi

Za svaku porodicu nestalih u ratovima na teritoriji nekadašnje SFRJ najteže je saznanje da se ni posle toliko godina nakon završetka sukoba ne zna sudbina njihovih najmilijih. Za sve njih poražavajuće je da se 25, odnosno 16 godina kasnije, ne zna ni tačan broj onih čija je sudbina nepoznata.

Tanjug
Još jedna međunarodni dan bz pravih podataka o nestalima

- Život je izgubilo najmanje 130.000 ljudi, dok sudbina najmanje 13.000 ljudi još nije razjašnjena - saopštila je Koalicija REKOM i pozvala vlade u regionu da prekinu ćutnju o sudbinama nestalih i tajnim grobnicama.

Ta koalicija nevladinih organizacija smatra da je porodicama nestalih i društvu potrebno da sećanje na nestale postane deo društvenog sećanja o prošlosti.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u regionu se još uvek traži 10.653 nestalih od kojih je 4.086 Srba. Ovaj podatak juče je izneo predsednik koordinacije Udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač. Ove godine se, dodao je, Međunarodni dan nestalih obeležava u tišini kako bi se ukazalo da je "pala tišina na pronalaženje njihovih najbližih". Pjevač je podsetio da je tokom ove godine na KiM ekshumirano i identifikovano 34 osobe, dok u Hrvatskoj nije bilo ni ekshumacija ni identifikacija.

Nakon konferencije za medije, članovi porodica nestalih prošetali su do Spomenika u Tašmajdanskom parku gde su položili vence i cveće, a na čelu kolone nose teransparent na kome piše: "Gde su nestali".

Euleks čini koliko može

Misija Euleks saopštila je da su decembra 2008. godine predati su posmrtni ostaci 491 žrtve sukoba na Kosovu, urađeno više od 2.000 DNK analiza. Ta misija obećava da će nastaviti da radi na tome da se što pre reši sudbina nestalih.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je da još nema pouzdanih informacija o sudbini skoro 11.000 osoba sa prostora bivše Jugoslavije. On je istakao da je rasvetljavanje sudbine nestalih - obaveza države i društva i apelovao na sve državne i druge organe da u okviru nadležnosti i mogućnosti otkrivanjem, pribavljanjem i stavljanjem na raspolaganje relevantnih informacija kontinuirano daju svoj doprinos razrešavanju teškog i predugo otvorenog humanitarnog problema nestalih lica.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2016. 19:31
Pa da kako da ne!?Za srpske neprijatelje je normalno da se njihove tkzv. zrtve nadje,a srpske zrtve nikad naci!Ko vas srpske neprijatelje nezna skupo bi vas platio!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online