Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.09.2016.
21:00
Đ. Barović - Vesti A

Ekološka katastrofa na istoku Srbije (2): Rak kosi porodice

Što zbog straha, a što zbog korumpiranosti, o ekološkoj katastrofi u Negotinu svi zatvaraju oči i ćute. Zato su "Vesti" tokom letnjih meseci sprovele obimno istraživanje tokom kojeg smo obišli sve toksikološki opasne lokacije, razgovarali s više desetina relevantnih sagovornika i zabeležili nekoliko desetina sati audio materijala, uključujući i nekoliko časova tajno snimljenih razgovora, pregledali više hiljada stranica raznih dokumenata i stručnih analiza...

V. Sekulić
Kao na Marsu: Borivoje Krekulović pokazuje zastrašujuće posledice izloženosti otrovnim materijama

Epilog ovog istraživanja je da smo zahvaljujući dokazima s terena i relevantnim sagovornicima, uključujući i "insajderima" koji su spremni da sve svoje tvrdnje detaljno argumentuju na sudu, uspeli da razotkrijemo jednu od najmračnijih tajni srpske ekološke stvarnosti danas.

U sledećih nekoliko nastavaka, čitaoci će se u gotovo filmskom scenariju sa svim elementima horora, akcionog trilera i melodrame, upoznati s posledicama ekološke katastrofe koja pogađa jedan od najplodnijih krajeva istočne Srbije.

Crvena prašina prekrila polja

- Nekada su ovaj kraj zvali Mala Kalifornija, a danas Dolina smrti i to vam je valjda dovoljan podatak da shvatite svu ozbiljnost situacije - kaže Borivoje Krekulović, predsednik nevladine organizacije Dijaspora - istočna Srbija.

Penziju je stekao u Švajcarskoj i mada je i dalje na relaciji centralna Švajcarska-Prahovo, uglavnom je u svojoj porodičnoj kući u otadžbini, a dokumentacija koju je do sada sakupio ima već više hiljada stranica. Brojne analize tla, mišljenja stručnjaka, ali i stavovi zvaničnika EU, među kojima i faksimili prepiske koju je imao sa predstavnicima opštine, Vlade Srbije, Evropske unije.

Pismo Devenportu

Krekulović je početkom prošle godine pisao i Majklu Devenportu, šefu Delegacije EU u Srbiji. Odgovorio mu je njegov saradnik, Ričard Masa:
"Mi podržavamo srpske vlasti da prate najbolje primere iz EU povodom učešća javnosti zabrinute za donošenje odluka u vezi zaštite životne sredine i verujemo da će relevantne zakonske odredbe u srpskom zakonodavstvu biti u potpunosti poštovane i u ovom slučaju. Zaštita životne sredine ključni je element u dijalogu EU i Srbije i igra glavnu ulogu povodom dobijanja pomoći Srbije iz EU", stoji u odgovoru iz kancelarije šefa Delegacije EU u Srbiji.

- Najviše prašine se diglo 2012. godine kada je Elixir prodao Kinezima više miliona tona piritne izgoretine. Prema važećim propisima taj teret je morao da se prevozi u zaštićenim transportnim sredstvima. Ta crvena prašina se mimo svih propisa kamionima, bez ikakve zaštite, transportovala na barže u Luku Prahovo. Mesecima su Prahovo i Radujevac bili prekriveni crvenom prašinom, a "crvena magla" se širila i na polja sa pšenicom i kukuruzom. I na Marsu bi nam bilo zdravije, jer kukuruzna i pšenična polja su, pred žetvu, umesto zlatne boje bila obojena u crveno - veli Krekulović koji se u čitavu priču da se Negotinska krajina zaštiti od daljeg ekološkog propadanja upustio tek kada je na najtragičniji način spoznao zastrašujuće posledice izloženosti otrovnim materijama ovog dela istočne Srbije.

V. Sekulić
Najviše se umire od raka

I lekari su zaćutali

- Tačno na dan smrti kćerke Dragane, dve godine kasnije, 13. jula 2013. godine je sahranjen i moj zet Dragan Kicoranović. Oboje su oboleli u kratkom razmaku od raka mozga. Lekare u Švajcarskoj koji su ih lečili je zanimalo kako je moguće da se tako nešto dogodi jednom mladom bračnom paru, pa su me dugo ispitivali o načinu na koji su živeli, radili... Kada sam im rekao da se u našem mestu gde su rođeni i gde su živeli u mladosti nalazi fabrika hemijske industrije prestali su više da me ispituju. Njihov pogled mi je bio dovoljan da shvatim da su utvrdili uzrok smrti - priča Krekulović i pokazuje seoske bandere koje su načičkane smrtovnicama.

- Najveći broj je umrlih od raka. Zahvatio nas je kao stampedo i ne staje. Evo, pre samo nekoliko dana je preminula žena iz najbližeg komšiluka. Isto rak mozga. Radila je u Beču, ali je ovde rođena. Ovde je i sahranjena - priča predsednik Udruženja Dijaspora - istočna Srbija.

Doktor u bolnici u Negotinu, dr Siniša Čelojević, raspolaže još opipljivijim brojkama za Negotin o sve većem broju obolelih od najteže bolesti.

Sutra - Ekološka katastrofa na istoku Srbije (3): Zatrovani i vazduh i voda i zemljište

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online