Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
14:28
Vestionline, Informer.rs A

Brisel sprema rasistička pravila: Srbima uvode taksu od 13 evra za ulazak u EU

Evropska unija planira da građanima Srbije najverovatnije od januara 2017. godine uvede novu taksu "obavezno registrovanje" od 13 evra po osobi! Ovaj namet bi se plaćao za svaki prelazak grancie države koja je članica Šengen zone. U praksi će to značiti da će četvoročlana porodica sledeće godine, kada krene na letovanje u Grčku, morati samo za ulazak u tu zemlju da plati 52 evra.

Reuters
Hoćemo li plaćati ulazak u zemlje EU?

Evropska komijsa na predlog Francuske i Nemačke priprema uvođenje posebnog "evropskog mehanizma za obavezno registrovanje stanih posetilaca" (ETIAS), koji podrazumeva naplaćivanje jednokratnih taksa za ulazak u zemlje EU. Ovu taksu bi plaćali građani svih zemalja koje nisu članice EU, ali kojima za putovanje u zemlje članice Unije nisu potrebne vize. Dakle, pored Srbije taksu će plaćati i Crnogorci, Makedonci, Albanci državljani BiH..., kaže se u saopštenju. 

Ova rasistička taksa, kako navodi portal "Evroaktiv", inspirisana je sličnim američkim sistemom ESTA i njeni zagovornici je pravdaju "jačanjem bezbednosti Evrope od migranata"(?!),ali je zaprvo ideja da se preko leđa građana "zemalja drugog reda" napuni budžet EU.

EU se zalaže za uspostavljanje veće bezbednosti šengenskog prostora, a razgovori o načinu na koji bi se to postiglo su tek na početku, poručili su predstavnici EU i Nemačke u Srbiji i naglasili da je rešenje za problem ekonomskih migracija poboljšanje uslova života u zemljama njihovog porekla.

Komentarišući navode da bi uvođenjem evropskog mehanizma za registrovanje stranih posetilaca (ETIAS), ulazak u zemlje članice Šengen zone počeo da se naplaćuje, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je tu reč o uspostavljanju veće bezbednosti spoljnih granica, ali da su razgovori o tome tek na početku.

- Razgovori o tome su na početku, videćemo njihov ishod -  rekao je Benedikt odgovarajući na pitanja novinara u pauzi Beogradskih dijalog u Skupštini grada.

On je dodao da je rešenje za problem ekonomskih migracija poboljšanje uslova života u zemljama njihovog porekla.

Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja budžeta EU.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, odgovarajući na to pitanje rekao je da je šengenski prostor je za Nemačku veoma važan, te da se ona u EU intenzivno zalaže za jačanje spoljnih granica, kao i za jačanje i reformu Dablinskog sistema.

Na pitanje o eventualnom naplaćivanju ulaska u šengenski prostor odgovorio je i ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je rekao da bi prerano bilo da se to komentariše sada, te da problem sa kojim se suočava EU nije nastao na Balkanu i sigurno se ne nalazi u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online