Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.09.2016.
13:41
alo.rs A

Službe jure teroristu Islamske države po Beogradu

Saznanja srpske policije da se na teritoriji Beograda nalazi najčuveniji pripadnik Islamske države, Abdul Baset el Sarout iz Sirije podigla su sve domaće bezbednosne strukture na noge, prenose mediji.

Reuters
Ne zna se kako je terorista stigao u Srbiju, ali stručnjaci smatraju da ne postoji opasnost od bilo kakvh napada u zemlji (Foto: Ilustracija)

Veruje se da je u prestonicu stigao zajedno sa migrantima, a kako za "Alo!" tvrde stručnjaci za bezbednost, mesta za paniku nema, jer niko od njih ne očekuje terorističke akcije koje bi mogao da organizuje Sarout i pre im izgleda da se sklonio iz Sirije zbog trenutne situacije u toj zemlji.

Prof. dr Duško Tomić, šef Katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment, navodi da bilo kakvo operativno saznanje o ugrožavanju nacionalne bezbednosti uključuje ne samo akcije policije već svih naših bezbednosnih struktura.

Niko ne zna kako je ušao u Srbiju!

Dobro obavešten izvor lista "Alo!" naveo je da za sada niko ne zna kako je Abdul Baset el Sarout ušao u našu zemlju i došao do Beograda.

- Prema podacima kojima raspolažemo, reč je o važnom članu terorističke organizacije ID. Ne zna se ni da li je naoružan, niti da li je u našoj zemlji po nekom specijalnom zadatku, ni da li mu je namera da nastavi dalje.

- Naše službe rade. Na bilo kakvu raspoloživu informaciju one se stavljaju u stanje potpune borbene gotovosti za izvršenje svakog zadataka. Istovremeno, naše službe ne iznose u javnost svoja saznanja, zbog toga što bi to remetilo njihov operativni rad na terenu - kazao je prof. dr Tomić.

Momir Stojanović iz Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije kaže da tako istaknuti član ID nije bez pomoći inostranih centara moći koji imaju interese u njegovoj zemlji. On, pak, ne očekuje bilo kakve terorističke akcije Islamske države u Beogradu zbog registrovanja Abdula Baseta el Sarouta na našoj teritoriji.

- Pojavljivanje Abdula Baseta el Sarouta iz Sirije na našoj teritoriji pokušaj je zapadnih moćnika koji imaju svoje interese u Siriji da ga izvuku iz te zemlje i u nekoj drugoj fazi ga vrate da odigra ulogu. Takođe, postoji mogućnost da je sklonjen zbog svoje velike prepoznatljivosti u vlastitoj zemlji i njegov boravak u Beogradu ne može se dovesti u vezu sa tim da bi on mogao da ugrozi naše građane i objekte. Jer pripadnici ID nisu kreatori svoje sudbine, već su u u rukama moćnih država čiji se interesi preklapaju u Siriji - objašnjava Stojanović i dodaje da veruje da je Sarout u direktnom kontaktu sa, na primer, američkim obaveštajno-bezbednosnim sistemom.

- Postoji mogućnost da su ga oni izvukli sa ratišta u Siriji zbog konsultacija ili je sam, postavši svestan posledica potpisanog primirja između Vašingtona i Moskve, postao shvatio koje bi to posledice moglo da ima po njega i zato je došao u Srbiju - objašnjava on.

Podsetimo, srpska policija već nekoliko dana intenzivno traga za Abdulom Basetom el Saroutom iz Sirije, istaknutim pripadnikom Islamske države, za kog se veruje da je ilegalnim kanalima sa migrantima ušao u našu zemlju i da se trenutno krije na teritoriji Beograda. Sarout se smatra liderom sirijskih pobunjenika u svom rodnom gradu Homsu, vrlo je popularan u Siriji, a bio je golman u nekadašnjoj fudbalskoj reprezentaciji te zemlje!

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 13:44
Jadna vam majka kakva vi Sluzba?Pa vi radi samo za srpske neprijatelje!Nema tu ni drzave ni granice kad srpski neprijatelji u Srbiji mogu da rade sta hoce!!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online