Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.09.2016.
17:44
Vestionline A

Srbija nezadovoljna razgovorima u Beču

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da Srbija nije zadovoljna samitom u Beču o balkanskoj migrantskoj ruti, jer se na tom skupu nisu čula nikakva konkretna rešenja.

Tanjug/BKA
Nismo kukali, rekli smo da dobijamo manje novca: Delegacija Srbije na sastanku u Beču

Nemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi vlada osam balkanskih zemalja i Mađarske, razgovarali su u Beču o rešavanju migrantske krize, a ministar Stefanović, koji je bio deo srpske delegacije, izjavio je posle sastanka da su se sve zemlje složile da je potrebna čvršća kontrola spoljnih granica, veće angažovanje na zaštiti od ilegalnih prelazaka, kao i da Evropa razmišlja o tome kako da investira u one zemlje odakle migranti dolaze, odnosno rešavanje tih problema, što je, kako kaže, faktički uzrok migracija.

Uprkos tome, Srbija nije zadovoljna ishodom sastanka, rekao je ministar Stefanović.

- Ne mogu da kažem da Srbija može da bude zadovoljna, jer nismo čuli neka konkretna rešenja. Ono što smo istakli je da je Srbija dobila ubedljivo najmanje novca od svih država koje se nalaze u ovom delu Evrope i nismo kukali niti je premijer molio za taj novac, ali smo istakli koiko je to malo i koliko Srbija čini i ulaže u to da migrantska kriza bude što manja - rekao je Stefanović.

Srbija je, kako kaže, tražila da da novac koji se dodeljuje ne ide samo nevladinom sektoru, zato što nevladin sektor ne učestvuje u upravljanju migrantskom krizom.

- Mi ne tražimo novac za neke kojima je to postao biznis, za nas nije postao biznis zato što mi novac tražimo za našu vojsku i policiju, tražimo za one ljude iz drugih državih organa koji učestvuju u upravljanju migrantskim centrima, u zaštiti granice i svemu ostalom - objasnio je Stefanović.

U telefonskom razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, premijer Aleksandar Vučić takođe je rekao da nije preterano zadovoljan razgovorom, jer se ponovo pokazalo da sve zemlje imaju različite pristupe rešavanju izbegličkog pitanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, posle samita u Beču, da je primarni cilj zaustavljanje ilegalnih migracija, i da su se manje ili više, svi složili u vezi sa tim. Navela je i da se razgovaralo o tome kako pružiti veću podršku Grčkoj u borbi sa migrantskom krizom, a deo toga je, kako kaže, i jačanje evropske obalske straže.

Merkel je navela i da će Evropska komisija pomoći povratak migranata koji ne mogu da ostanu u EU, iz Grčke u treće zemlje, pre svega u države severne Afrike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online