Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2016.
01:13
N. S. Preradović - Vesti A

Nemar košta 175 miliona evra

Evropska unija je odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje para iz IPARD fondova, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za srpske poljoprivrednike, prenosi beogradska štampa.

Tanjug
Zbog greške najviše ispaštaju poljoprivrednici

Brisel kao razlog za ovakvu odluku navodi "neispunjavanje standarda za uspostavljanje administrativne strukture" potrebne za korišćenje para.

Prevedeno sa jezika birokratije, Beograd nije obezbedio kadrove koji će u Upravi za agrarna plaćanja raditi na obrađivanju zahteva za dobijanje novca. Naime, od potrebnih 100 stručnjaka zaposleno je tek njih 53. Izvor iz Vlade tvrdi da je to bruka za ministarstvo koje je vodila Snežana Bogosavljević-Bošković. Mi nemamo dovoljan broj stručnjaka, pa je nejasno zašto se ministarka Bogosavljević upustila u apliciranje za novac, što je velika bruka za zemlju. Bivša ministarka poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković pravda se da to nije tačno.

- Nisam videla obrazloženje za odbijanje akreditacije. Sve sam uradila da je dobijemo. Zašto smo odbijeni, ne znam - izjavila je ona.

Agroekonomista Miladin Ševarlić kaže da je na delu jedan od brojnih primera omalovažavanja odnosa Vlade prema poljoprivrednicima.

Pusta obećanja

Branislav Gulan, agrarni stručnjak, kaže da ga odbijanje Brisela ne iznenađuje.
- U maju sam još rekao da nećemo dobiti novac iz Brisela. Međutim, tadašnja vlast je uveravala da je sve spremila. To su bila lažna obećanja za koja neko treba da snosi odgovornost jer je to velika šteta za poljoprivredu - kaže Gulan.

- Sve vlade na rečima su bile za integraciju sa EU, a u praksi ništa ne preduzimaju za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednika - kaže Ševarlić.

Drugi razlog za odbijanje je i to što Srbija nije obezbedila 25 odsto bruto iznosa sredstava iz budžeta.

- Iz IPARD fondova se povlači 75 odsto novca, a 25 odsto treba Srbija da obezbedi, a reč je o 58,2 miliona evra. Budući da to nije obezbeđeno, ništa od korišćenja evropskih para neće biti ni kada se obezbede kadrovi za Upravu za agrarna plaćanja - zaključio je Ševarlić.

Nismo odbijeni samo nespremni

Zahtev za akreditaciju sistema za upravljanje pretpristupnim fondovima EU za poljoprivredu, IPARD, nije odbijen, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
- Ponovo će misija EK verifikovati da li su nedostaci otklonjeni. To je proces u okviru istog zahteva za akreditaciju, što znači da Srbija nije odbijena - navela je Joksimovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online