Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.09.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti A

Puka sirotinja na visokoj nozi

Život srpskih političara, golim okom vidljivo je na visokoj nozi, ali kad na red dođe prijava imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, mnogi od njih se upišu kao beskućnici ili puka sirotinja. Neki se služe lažima, drugi ignorišu zahteve za predaju imovinske karte, a ima i onih koji posegnu za starim trikom prebacivanja imetka na familiju.

M. Karović
Kakva je imovina vladara Srbije

Broj onih koji prijavljuju imovinu i prihode raste, ali skače i broj prijava protiv funkcionera, pa je zbog neprijavljivanja ili davanja lažnih podataka, njih 15, zaradilo krivične prijave, što nije mnogo uzevši u obzir da imamo 40.000 funkcionera.

Probleme bi, prema rečima člana Odbora Agencije Zorana Stojiljkovića, mogao da reši novi zakon koji predlažu već tri godine.

- Obavezu prijave imovine treba proširiti na roditelje i decu funkcionera, nezavisno da li su u istom porodičnom domaćinstvu ili ne - objašnjava Stojiljković za "Vesti".

Porodične tajne

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović, koji je predsednik Odbora za pravosuđe, jeste za borbu protiv korupcije, ali u obavezi da se prijavljuje imovina punoletnih članova porodice vidi veliki problem.
- Šta ako roditelj nije u dobrim odnosima sa sinom ili sa ćerkom? Je l' da ga natera da mu kaže koliko para ima na bankovnom računu ili koliko ima vrednu sliku u kući, a on neće to da mu kaže, a funkcioner će na taj način učiniti krivično delo - pitao je Petrović.

Proširenje kontrole familije funkcionera olakšaće, smatra Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije, posao Agenciji, ali i ukazuje da bi dovitljivost političara mogla da ode i dalje.

- To znači da bi Agencija morala da ima mehanizme da prati šta taj političar radi i da li ga ima u sumnjivim korupcijskim poslovima - pojašnjava Minić u izjavi za "Vesti".

Kao vrlo važan segment ističe prijavu visine ušteđevine koju političari navedu u imovinskoj karti.

- Svako može da upiše značajno veću gotovinu od one koju zaista ima jer, recimo, računa da će na sumnjiv način doći do mnogo novca tokom mandata. To znači da bi novac funkcionera morao da bude u banci i da prijavi izvod, kako bi se tačno znalo koliko je bogat ušao u vlast, a ne da mu se veruje na reč koliko ima gotovine na početku mandata - kaže Minić.

Radikali su tražili "češljanje" imovinske karte političara. Vjerica Radeta je navela primer guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković koju su mediji prozvali za skupu maramu jer se zna da prima pola miliona dinara mesečno.

- Zorana Mihajlović nema tu platu, a nosi kao Dragica Nikolić neke torbice od nekoliko hiljada evra- kazala je Radeta, a iz Agencije su odgovorili da vrše vanrednu kontrolu funkcionera čije imovinsko stanje ne prati njihov stil života.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online