Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.09.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Država ima dokaze, a ništa ne preduzima

Istraživanje "Vesti" o ekološkoj katastrofi u Negotinskoj krajini na Istoku Srbije izazvalo je, a i dalje izaziva brojne reakcije.

V. Sekulić
Borivoje Krekulović

Predsednik Dijaspora - Istočna Srbija Borivoje Krekulović, organizacije koja na svaki način pokušava da animira državu Srbiju kako bi se ovaj problem rešio, ističe da je serija "Vesti" izazvala ogromnu pažnju na svim kontinentima.

- Javljaju se predstavnici Srba, bukvalno iz svih krajeva sveta i svi hvale ozbiljnost istraživanja koje ste sproveli, ali i podržavaju naše udruženje da istrajemo do kraja. Posredstvom "Vesti" država je još jednom obaveštena o svim zloupotrebama koje se dešavaju u nekada najplodnijem delu istočne Srbije, i sada je "loptica" na terenu državnih institucija. Ukoliko Srbija želi zaista bude ozbiljna država, poput onih u kojima mi živimo, onda će preduzeti ono što je u njenoj nadležnosti i neće imati kompromisa dok stvari ne istera na čistac - naglašava Krakulović i dodaje da bi u suprotnom država bila "saučesnik" ekološke katastrofe.

Teška pitanja

U pismu ministru Nedimoviću između ostalog su postavljena i sledeća pitanja:
"Da li i ko je dozvolio otkup poljoprivrednog zemljišta da se pretvori u opasne deponije? Koliko je zagađenje zemlje, vazduha i vode, posebno Dunava i zašto se ne postavlja monitoring? Zašto ne funkcionišu neutralizacione jame pa ogromna količina fluora truje vazduh a ostale opasne materije idu direktno u Dunav? Kada zbog opasnih materija ne može da se diše u Prahovu ili Radujevcu, ko je nadležni organ da zaustavi proizvodnju?"

- Ne mogu da verujem, da su belosvetski trovači našli saučesnike u državnim organima, a da lokalnu samoupravu ni ne spomene. Lokalna vlast iz nesposobnosti da dovede prave investitore, a mnogobrojna dijaspora s ovih prostora je to ponudila, dozvoljava da se plodne oranice, poljoprivredno zemljište pretvara u opasne deponije?! Pa to nigde u svetu ne postoji! Istorijske deponije su pretrpane opasnim materijalom, gde se i dalje odvodi fosfogips. Ali to i nije najopasnije. Opasnost što je što se u vazduhu pušta opasan fluor, preko zakonom propisane količine, a kako neutralizacione jame ne funkcionišu sve ide u vazduhu i direktno u Dunav - podseća predsednik udruženja Dijaspora - Istočna Srbija.

Zahvaljujući pisanju "Vesti", stvari se ipak pokreću s mrtve tačke.

Planiran je Okrugli sto na temu Ekološka katastrofa na tromeđi, koja će uključiti relevantne stručnjake iz Srbije, Bugarske i Rumunije.

Istovremeno, Krekulović je u ime svoje organizacije uputio otvoreno pitanje novom ministru poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavu Nedimoviću.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2016. 04:16
Nama ne trebaju neprijatelji. Mi smo sami sebi naj veci neprijatelji. Za sitne pare smo postali zemlja otpada. Samo zahvaljiuci srbijanskoj vladi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online