Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.10.2016.
01:00
J. Arsenović - Vesti A

Arhive potvrdile da je FBI ukrao zaostavštinu Nikole Tesle: Zrake smrti odneo u grob

Otvaranje arhiva američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) potvrdilo je da priča o "tajnom Teslinom oružju" ili "zracima smrti" nije bila samo plod mašte srpskih medija kada su slavnom sunarodniku pripisivali autorstvo najmoćnijeg oružja, zbog čega je genije iz Smiljana poslednjih godina života bio pod prismotrom američke tajne službe.

wikipedia.org
Misterija još za života: Nikola Tesla

Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija, FBI je konačno objavio dokumenta povezana sa Teslom, i to 73 godine nakon što je ta služba iz sobe hotela Njujorker zaplenila deo njegovih stvari.

Među objavljenim dokumentima nalazi se pismo upućeno čuvenom prvom direktoru FBI Džonu Edgaru Huveru, gde se podvlači članak o Teslinom izumu "zraka smrti" i sugeriše da bi mogao da bude od ključnog značaja za Ministarstvo rata.

Nećak do sefa pre agenata

U beleškama FBI se navodi da je Tesla pred smrt imao loše odnose sa sestrićem Savom Kosanovićem, u to vreme člana Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu, koji je boravio u Njujorku. Uprkos tome on je prvi ušao u njegovu sobu s bravarom koji je otvorio sef i navodnim službenikom jugoslovenskog konzulata, koga Amerikanci nisu identifikovali. Kosanović tada nije uzeo ništa osim tri fotografije, da bi dan kasnije agenti FBI otvorili sef i uzeli papire. Ostaje pitanje da li je priču o lošim odnosima ujaka i sestrića, kao i Kosanovićevog kasnijeg svrstavanja na stranu Titovih snaga, FBI koristio kao alibi da provali i zapleni deo imovine naturalizovanog naučnika, tvrdeći da to radi iz razloga nacionalne bezbednosti.

U memorandumu FBI koji datira iz 9. januara 1943. godine, ističe se da je Tesla sproveo brojne eksperimente u vezi sa bežičnim prenosom električne energije, poznatijem kao "zrak smrti".

Otkud novi datum smrti?

U papirima koje je FBI čuvao duže od sedam decenija stoji da je Tesla preminuo 8. januara 1943. godine. Zvanična biografija je 7. januar do sada vodila kao dan kada je Tesla preminuo, pa nije jasno da li je to greška službenika FBI ili pravi datum kada je svet napustio najmističniji naučnik 20. veka.

Takođe se citira Teslin saradnik, Blojs Ficdžerald, koji je u intervjuu sa vladinim zvaničnikom otkrio da mu je Tesla mesec dana pre smrti rekao da su eksperimenti obavljeni i usavršeni. On je takođe naveo da je poznati naučnik radio na razvoju revolucionarnog torpeda.

Beograd bez prava na dosije

U Muzeju "Nikola Tesla" koji čuva svu sakupljenu zaostavištinu koju je iz Njujorka u Beograd preneo Teslin sestrić Sava Kosanović, kažu da nemaju potvrdu o autentičnosti pomenutih dokumenata.

- Nemamo zvanične podatke o tome da je FBI ili bilo koja druga služba boravila u Teslinoj hotelskoj sobi pre nego što je zaostavština spakovana i preneta u skladište gde se nalazila do prenosa u Beograd. Takođe, nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju o fajlovima koji su ovih dana predmet medijskih objava - izjavila je za "Vesti" kustos Muzeja Ivana Zorić.
Ipak, dokumenta koja citiraju srpski mediji su dostupna na sajtu FBI i objavljena su pre nedelju dana.

Genije s Venere

Među papirima ima raznih prepiski, novinskih članaka, čak i bizarnih pisama, poput onog koje je FBI uputio bivši Teslin saradnik u laboratoriji, u kojem tvrdi da su vanzemaljci nekoliko puta dolazili kod Teslinih inženjera.
- Rekli su nam da je on sa Venere, da je donet na ovu planetu 1856. kao beba i ostavljen kod gospodina i gospođe Tesle u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija - stoji u pismu.

Da ne bi bilo mistifikovanja, ni objavljeni papiri ne ukazuju na to da je Teslina ideja o "zracima smrti" u praksi realizovana, ali potvrđuje da se FBI za nju i te kako zainteresovao. Vojni analitičar Miroslav Lazanski navodi da je 1988. u San Francisku upoznao penzionisanog potpukovnika Američkog ratnog vazduhoplovstva Tomasa Birdena, zaduženog za sistem američke avijacije, a koji je proučavao Teslina otkrića.

- Dao mi je dva dokumenta o skalarnim iterferometrima, izumu prenosa čestica velike energije na veliku udaljenost. Na osnovu toga sam u zagrebačkom "Danasu" objavio tekst pod nazivom "Teslin štit za supersile". I tada sam tvrdio da je to zapravo preteča "rata zvezda", američkog kosmičkog štita od raketnog napada - rekao je Lazanski.

Ivana Zorić podseća da je Muzej Nikole Tesle osnovan 1952. godine i da nije postojao kao pravni subjekt u vreme naučnikove smrti.

- Imajući u vidu tu pravnu činjenicu, Muzej nema pravnog osnova da potražuje imovinu Nikole Tesle, ukoliko ona postoji i ukoliko je nađena posle njegove smrti - dodaje ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online