Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 01.10.2016.
19:45
Vestionline A

Nataša Kandić: OVK nije teroristička organizacija!

Suđenje Jugoslavu Petrušiću i još četvorici okrivljenih za špijunažu u korist francuske obaveštajne službe, iznudu i ubistvo dvojice Albanaca tokom 1999. godine na Kosovu, obeležila je izjava bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić da OVK nije teroristička organizacija, prenose agencije.

Youtube/seferbujupi
Pripadnici terorističke organizacije OVK

Ona je rekla i da joj se 1999. godine javila albanska porodica Nimonaj, govoreći joj da ne znaju šta im je sa sinovima Mirsadom i Sadikom.

- Bili su civili i skrivali su se u šumi. Uhapšeni su, a potom i zarobljeni kada su došli kući da se presvuku. Petrušić i ljudi koji su bili sa njim tražili su 20.000 evra. Mirsad je zvao brata i sestru, koji su živeli u inostranstvu da obezbede novac. Pare su donete na granicu sa Mađarskom, a okrivljeni Pelemiš i Vlačo su izašli da ih uzmu. Braća Nimonaj su, na kraju, završila u niškom zatvoru odakle su kasnije puštena - posvedočila je Kandićeva.

Kada je Petrušić ispitivao u zatvoru Mirsada Nimonaja bilo je, kako se čulo na suđenju, prisutno šest oficira Vojske Jugoslavije. Albanac je iz zatvora pozvao čak 42 telefonska broja, od čega su, kako se kasnije utvrdilo, čak 23 koristili pripadnici OVK.

U svojstvu svedoka, saslušan je i general major Ilija Branković koji je rekao da je prvookrivljenog Petrušića upoznao 1995. godine, kada je išao u Pariz po nalogu tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije da kupi vojnu opremu.

- Veza mi je bio Petrušić za kojeg su mi pretpostavljeni rekli da radi za francusku obaveštajnu službu. I sam Petrušić mi se tako predstavio. On me je dočekao na aerodromu i sproveo gde treba. Od 24 stavke, koliko je bilo planirano, kupili smo 23 i ta oprema se koristila u ratu. Tu opremu vojska i danas koristi - kazao je general Branković.

Kada je Petrušića sreo na sudu 2000. godine, general Branković je shvatio da ga terete za špijunažu.

- Samo budala na svoje čelo može staviti znak da je strani špijun i doći u svoju zemlju među naoružane ljude - naglasio je general.

On je rekao i da su preko Petrušića dobili opremu koju danas nigde ne bi mogli da dobiju. Ta oprema za uočavanje i analizu neprijateljskih ciljeva i prisluškivanje, po rečima generala, omogućila je srpskoj strani da za sat vremena ili čak tri dana ranije zna ciljeve koje će NATO gađati.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.10.2016. 00:08
Била су преко 30 коментара и неки лудак је све избрисао .
Nedelja 02.10.2016. 00:26
Pa dr*oljo zasto se ne preselis i zivis sa njima???Sta ces u Srbiji?
Nedelja 02.10.2016. 11:46
Zar je moguce,da je jos ziva.Srbijo ,spavas stidi se,dok ovakve sotone tobom hodaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online