Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.10.2016.
18:55
D. Dekić - Vesti A

Ambasade gluve za vapaje

Očaj Beograđanke Slavice Burmazović, kojoj je nevenčani suprug Ejup Sabri Jundžu u avgustu prošle godine oteo njihovo troje dece i odveo ih u Tursku, razotkrio je osim njene drame i nemar srpskih diplomata u Ankari!

A. Čukić
Poginulo mu dvoje službenika: Oliver Potežica

- Shvatila sam da ta radna mesta kao da su im bogom dana i da ne rade u interesu građana, već sopstvenom - navela je očajna žena koja je bezuspešno pokušavala da izdejstvuje da deca do povratka kući budu u srpskoj ambasadi.

Otkrila je i da joj je ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić zapretio da će, ako ponovo izađe u javnost sa svojom pričom, iskoristiti njihov telefonski razgovor. Bespomoćnost ove žene podsetila je i na tragičnu sudbinu dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, kidnapovanih umesto ambasadora Olivera Potežice. Kako se tada čulo, pratili su ambasadorovu porodicu opasnom rutom ka Tunisu i bili umesto ambasadora u njegovom automobilu.

Zakon nalaže da "Republika Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu", ali se za dramu radnika iz Srbije, koji na severu Rusije često rade u nehumanim uslovima, čulo tek kada su u februaru prošle godine šestorica srpskih građevinaca poginula na sibirskom poluostrvu Jamal. U medijima ambasadori Srbije, osim retkih svetlih primera, uglavnom slove za one koji u inostranstvu na račun države vode sladak život. Krivac za loše funkcionisanje diplomatije, prema rečima Dragana Dobrašinovića, predsednika Koalicije za nadzor javnih finansija, leži u partijskom kadriranju.

Oglušio se i o zahtev Vučića

Tursko pravosuđe presudilo je u korist Slavice Burmazović, ali srpske diplomate u Ankari, kako ona kaže, ništa nisu učinile da se presuda realizuje. Slavica ne može da posećuje decu, čak se ne zna ni gde se ona nalaze! Navodi, takođe, da joj tokom odlaska u Tursku, i pored pretnji smrću, nisu obezbedili fizičku zaštitu.
- Ambasador Vučetić je rekao da je prekršio ovlašćenja i da bi ispao budala da je poslušao ono što mu je rekao premijer Aleksandar Vučić - prepričala je Slavica Burmazović razgovor s ambasadorom.

- Nisu svi neradnici skloni slatkom životu, ali po pravilu na videlo izbiju prvo loše informacije. Problem u radu diplomata proističe iz kriterijuma za njihov izbor, odnosno selekcije po partijskoj osnovi. Nažalost, nemamo ni diplomatsku bazu, malo je profesionalnih kadrova, pa su neki, poput bivše ambasadorke u Italiji Ane Hrustanović, poznati samo po partijskoj bliskosti. Uz to i kada kao otpremninu isluženom kadru date odlazak u inostranstvo, oni to tako i dožive, pa nemaju osećaj odgovornosti i rade u ličnom, a ne u interesu građana - pojašnjava za "Vesti" Dobrašinović.

Politički kriterijumi

- Diplomatija je profesija poput pekarske ili zubarske i ambasador osim zvanja mora da ima obrazovanje i znanje. Jasno je da građevinac ne može da popravlja zube, niti zubar da gradi mostove. Politički kriterijumi izbora su srozali tu profesiju, pa je taj izbor kao kada seosku ligu šaljete na Olimpijadu. Zato naši građani u inostranstvu nemaju adekvatnu zaštitu, a država trpi veliku štetu - ocenio je Dobrašinović.

Sagovornik "Vesti" ukazuje i da među najvišim diplomatama ima i ljudi bez ozbiljne karijere u tom poslu, a kao primer navodi Đerđa Matkovića, aktuelnog ambasadora Srbije u značajnoj zemlji kao što je SAD, kome je to prva misija ovog ranga i podseća da je u Matković otišao u Vašington sa mesta spoljnopolitičkog savetnika srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Luksuz na grbači građana

Umesto o odbrani interesa države i građana, u srpskim medijima se mnogo više piše o ogromnim platama i privilegijama ambasadora. Tako je u javnost dospeo podatak da većina njih u zapadnim zemljama mesečno dobija od 4.000 do 6.000 evra. Kao istaknuti primer luksuza slovila je bivša ambasadorka u Unesku Zorica Tomić koja je uz dobru apanažu iznajmila dupleks rezidenciju u najskupocenijim kvartu Pariza za 7.000 evra mesečno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online