Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.10.2016.
05:11
Z. Marjanović - Vesti A

Topovima brane seljačku muku

U selima na Zlataru divlje svinje i jazavci u potrazi za hranom uništavali su polja pod heljdom i krompirom, pa su se stanovnici topovima na gas borili protiv noćnih haračlija koji su tamanili njihovu seljačku muku.

Z. Marjanović
Gruvaju topovi seoskim njivama: Mikica Prelić

- Svake godine u ovo vreme traje rat sa jazavcima i divljim svinjama, ali ove godine bilo je najgore jer se divljač toliko namnožila i ohrabrila da ne preza ni od čega. Do pre nekoliko godina od nezvanih gostiju smo se branili strašilima, ali sada su se navikli na strašila, pa se češu o njih. Po celu noć smo palili vatre i obilazili njive, ali kako se vatra ugasi, eto njih, kao da čekaju u zasedi - kaže Prelić i dodaje:

- Bilo je godina, mada i sada to neki rade, da smo po celu noć iz tranzistora glasno puštali muziku, ali se vremenom ispostavilo da su se na muziku navikli i jazavci. Iskreno, pre bismo iz njive pobegli mi nego jazavci i divlje svinje. Ništa nije moglo da nam sačuva letinu, pa ni električne čobanice - objašnjava Mikica Prelić čime su se sve seljaci branili od divljih svinja i jazavaca, a država malo šta preduzima da ih zaštiti od zverinje hajdučije.

Od ove godine, meštani zlatarskih sela su u rat sa zverinjem uveli novo oružje na Zlataru poznato kao turski top, ili gasna artiljerija. Za novo oružje protiv noćnih zulumćara Mikica je saznao preko interneta.

- Čim sam saznao gde mogu da kupim gasni top, put pod noge, pa u Kruševac. Iskeširam 300 evra i već sam uveče bio na položaju pored njive. Kad je top grunuo prvi put u njivi u kojoj su već bili i jazavci i divlje svinje bila je opšta pometnja, panika i bežanija do te mere da sam se i sam smejao. I eto, spasih se napasti, a i konačno da se naspavam jer top može da se podesi da grune na 10, 15 i 30 minuta, koliko čovek proceni da treba i uređaj na topu sam sve programira i ispaljuje. Posle mene i mnogi drugi su kupili gasne topove i sada na Zlataru gruva, kako u šali kažu Zlatarci, kao na Skadru, žrtava nema, ali vajde ima.

Zahvalnost izumitelju

- Što se tiče ove godine, pobedili smo, ali znamo i to da je samo pitanje vremena kad će glad jazavaca i divljih svinja nadvladati strah, ali do tada smo mirni. U međuvremenu će, valjda, napredovati i naša ratna i tehnika i taktika. Što se tiče gasnog topa, hvala onom ko ga je izmislio - svodi račun ovogodišnji pobednik u zlatarskom ratu protiv jazavaca i divljih svinja Mikica Prelić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online