Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 26.10.2016.
11:02
Tanjug, Vestionline A

Evo zašto je šef svih ruskih tajnih službi došao u Beograd

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u sredu u posetu Srbiji, javlja Sputnjik.

Reuters
Patrušev nasledio Putina 1999. godine na čelu obaveštajnih službi

Patrušev je prvo položio venac na spomenik oslobodiocima Beograda, a potom se sastao sa sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ponudio MUP-u Srbije da razmotri rad na memorandumu o razumevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.

Za posle podne je zakazan sastanak sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. 

Patrušev boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a glavne teme njegovih razgovora sa srpskim zvanicnicima mogle bi biti medunarodni terorizam, migrantska kriza i ekstremizam na Kosovu i Metohiji, piše ruski portal. 

Srbija može da utiče na druge

Jedan od njegovih saradnika Andrej Manojlo, koji je i član naučnog saveta Saveta bezbednosti Ruske Federacije, je za Sputnjik rekao i da bi i sankcije koje je Zapad uveo Rusiji mogle da postanu tema pregovora u Beogradu. 

Principijelan stav Srbije po tom pitanju mogao bi da utiče i na druge zemlje, kako bi konačno došlo do ukidanja sankcija, koje resor, na čijem je Patrušev, takođe doživljava kao jednu od pretnji za rusku nacionalnu bezbednost. 

- Pošto je trenutno međunarodni terorizam najvecći izazov za međunarodnu bezbednost, ne isključujem da će se na sastancima u Beogradu razmatrati tema terorista, koji se kriju među migrantima, jer je Srbija tranzitna zemlja za izbeglice sa Bliskog istoka. Jasno je da teroristi imaju plan, i da u skladu sa njim šalju u Evropu svoje pripadnike pod maskom izbeglica. Osim toga, Kosovo i dalje ostaje uporište za ekstremiste, koji šire uticaj u svim pravcima, što, naravno, zabrinjava i ruski Savet bezbednosti - navodi Manojlo. 

Nasledio Putina

Ovo, inače, nije prva poseta Nikolaja Patruševa Srbiji, ali se o njemu u Srbiji malo zna, piše Sputnjik i dodaje da bi se za njega moglo reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi. 

Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata. 

Na mestu šefa Federalne službe bezbednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a - još od vremena Jurija Andropova, koji je na čelu sovjetske obaveštajne službe bio 15 godina, od 1967. do 1982.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2016. 20:40
Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев предложио је МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију безбедоносних служби. Реч је о типском документу који Русија има са најповерљивијим партнерима и који нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора, али би створио формалне услове за редовне консултације од обостраног интереса. „Надам се да ћемо успети и са вама да усагласимо такав нацрт и да га потпишемо следеће године, на маргинама међународне конференције о безбедности. Рачунамо на ваше учешће на следећој конференцији 2017. године”, рекао је Патрушев на састанку са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и одбране Зораном Ђорђевићем, не прецизиравши где ће и када бити таква конференција, осим да ће Русија да је организује и да ће Србија добити позив. Госта из Русије испред Палате „Србија” дочекао је министар Стефановић, и то уз највише државне почасти – интонирање химни и почасну гарду. У делегацији са Патрушевом били су и заменик министра унутрашњих послова Русије Игор Зубов и заменик директора руске Федералне службе обезбеђења Виктор Тулупов.
Petak 28.10.2016. 20:40
Патрушев је подсетио да је последњи састанак руског Савета безбедности са делегацијом МУП-а Србије одржан ове године у Грозном и тада се разговарало о проблемима међународне и регионалне безбедности. „Сада имамо могућност да се још детаљније зауставимо на питањима од обостраног интереса”, рекао је Патрушев. Први човек руских служби безбедности је навео да се од последњег састанка са делегацијом из МУП-а Србије геополитичка ситуација у свету мењала, укључујући динамичне промене на Балкану. Како је навео, Србија је постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности. Са Патрушевом, човеком од највећег поверења Владимира Путина, разговарали су и председник Србије Томислав Николић и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Са секретаром Савета безбедности Руске Федерације данас ће разговарати и премијер Александар Вучић. „Председник Николић и секретар Патрушев разговарали су о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији у региону и у свету, као и о моделима војнотехничке сарадње између Србије и Руске Федерације. У разговору је посебан акценат стављен на борбу против међународног тероризма, борбу против трговине наркотицима и на питања информационе безбедности. Николај Патрушев пренео је председнику Николићу срдачне поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина”, стоји у саопштењу из Председништва Србије.
Petak 28.10.2016. 20:41
Министар спољних послова Ивица Дачић и гост из Русије сложили су се да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама. Министар Небојша Стефановић је госта из Русије упознао са безбедносном ситуацијом у Србији, борбом против тероризма и екстремизма и изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала. „Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије, и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца”, рекао је Стефановић у делу обраћања које је било отворено за јавност. Он је додао да постоји добра сарадња српске полиције са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и Националном гардом. У саопштењу МУП-а стоји и да су Стефановић и Зубов оценили да је сарадње две земље добра, али да размена података у борби против наркотика, тероризма, кријумчарења људи и илегалних миграција треба да буде ефикаснија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online