Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Ruski desant na Beograd

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije (RF) Nikolaj Patrušev boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Tanjug/AP
Državničke počasti: Nikolaj Petrušev pred strojem žandarmerije

I ne bi bilo ništa neobično da ovaj iznenadni dolazak bliskog saradnika Vladimira Putina i prvog ruskog bezbednjaka Ruske Federacije ne dolazi baš u trenutku kada Moskvu optužuju da stoji iza navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, kao i da u sklopu jačanja svoje pozicije na Balkanu sve više pritiska Beograd da se u novoj geostrateškoj podeli karata konačno opredeli i svrsta na rusku stranu.

U razgovoru sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem u Palati Srbija, Patrušev nije propustio da istakne da se "geopolitička situacija u svetu menja, da je vrlo dinamična, uključujući dinamične promene na Balkanu". Prethodno je ruski portal Sputnjik najavio da bi glavne teme njegovih razgovora sa srpskim zvaničnicima mogle biti "međunarodni terorizam, migrantska kriza i ekstremizam na Kosovu i Metohiji".

Činjenica je da ovo nije prvi dolazak u Srbiju najmoćnijeg ruskog bezbednjaka. I dok je ranije njegov boravak bio mimo medijske pažnje, što ide uz prirodu posla obaveštajnih službi, sada je upadljivo javan i teatralan. U Srbiji se tim povodom komentari kreću od - "pravi čovek u pravom trenutku", do kritike domaćih vlasti koje od "Srbije prave rusku guberniju".

Kako ništa do kraja ne bi bilo jasno, posebno se tumači i podatak da Patruševa prvog dana neće primiti predsednik Vlade Srbije. A ruske državne agencije navode da nakon što se napokon sretnu neće biti obraćanja javnosti. Kabinet premijera Vučića još nije objavio ni reč o tom sastanku.

Specijalista za obojene revolucije

Neki ruski mediji tvrde da je Patrušev po broju službenih putovanja nadmašio i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.
- On nije navikao da izlazi pred kamere, tako da ne bih rekao da je Patrušev javna ličnost. Inače, on nikada nije ni težio tome. Ali kada se pojavi u javnosti, on iznosi važne i aktuelne stavove, na primer, o sprečavanju obojenih revolucija - konstatuje Andrej Manojlo, jedan od njegovih saradnika i član naučnog saveta SB Ruske Federacije.

Ističe vreme za odluku

www.mc.rs

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić nenajavljen dolazak Patruševa stavlja u kontekst "rastućeg ruskog pritiska na Srbiju u poslednje vreme".

- Ne vidim neke aktuelne događaje na Kosovu ili u bezbednosnoj sferi koji bi zahtevali dolazak tako važnog čoveka ruske bezbednosne službe - kaže za "Vesti" Jakšić.
Na spisku sagovornika ruskom gostu su prvog dana, pored ministra Stefanovića, bili šef diplomatije Ivica Dačić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali ne i Vučić.

- Očigledno da na površinu izbijaju razlike između premijera i predsednika države po pitanju odnosa sa Ruskom Federacijom. Koliko se zna, Vučić je bio protiv da se Rusima u Humanitarnom centru u Nišu da diplomatski status, zbog čega je navodno Medvedev otkazao posetu Srbiji. Premijer je u nezgodnoj situaciji. Na jednoj strani su ta zaoštravanja s Rusijom, ali očigledno nedovoljna da bi Zapad prestao sa svojim pritiscima. A, opet, pritiska nas i Moskva, smatrajući da smo se suviše približili Zapadu. Sve nam to govori da je apsolutno neodrživo balansiranje naše spoljne politike i da moramo što pre da se opredelimo - dodaje Jakšić.

Gardisti i himna za doček

Posebnu pažnju je privuklo i to što je Patrušev dočekan ispred Palate Srbija uz sve državne počasti, uz himnu i počasnu gardu, kao da je reč o šefu države ili bar premijeru.
- To je kao neka poruka. Opet, mene to ne čudi kada imate predsednika Srbije koji se hvali da mu je Rusija druga majka. U tom kontekstu i ovakav doček se uklapa - komentariše Boško Jakšić.

Putinova senka iz KGB

Nikolaj Platonovič Patrušev (65) pripada lenjingradskom kadru KGB, kao i predsednik Vladimir Putin, čija je desna ruka i senka. Međutim, u vrh ruske vlasti uzdigao se pre svega ogromnim sposobnostima, odanošću i time što je državni interes uvek stavljao ispred ličnih ambicija.

Lični kvaliteti omogućili su mu da bude devet godina na čelu FSB, naslednice KGB. Jedino je Jurij Andropov bio duže od njega na čelu službe, 15 godina. Međutim, Patrušev je bio jedan od rukovodilaca FSB u daleko težim vremenima kada je trebalo loviti Čečene i druge džihadiste po Kavkazu, a Rusiju stabilizovati.

Potpis na partnerstvo

Patrušev je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem izašao sa predlogom da dve države potpišu memorandum o razumevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.
Navodeći da se o tome razgovaralo još 2013. godine u Beogradu, Patrušev je rekao da taj memorandum nema pravno obavezujući karakter, niti status međunarodnog ugovora i da je reč o tipskom dokumentu koji Savet bezbednosti RF ima sa najpoverljivijim partnerima. On se nada da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi mogao biti potpisan na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti, iduće godine u Rusiji.

S Putinom se upoznao još u detinjstvu, kada su se obojica zanimali sportom, pre svega džudoom. Delio je klupu s Borisom Grizlovim, bivšim predsednikom Dume. Poznanstva su uticala na karijeru u kojoj je prošao celu hijerarhijsku lestvicu KGB i FSB, ali je i Patrušev bio oslonac u uzdizanju Putina u vrh vlasti.

Njegov talenat zapažen je još u vreme Borisa Jeljcina, pa je 1994. prešao u Moskvu, gde se bavio kontraobaveštajnom delatnošću, odnosno lovom na špijune. Potom je bio zamenik administracije Jeljcina, pa šef FSB, ali i predsednik Saveta bezbednosnih službi bivših sovjetskih republika. U njegovo vreme izdajnik službe Aleksandar Litvinjenko otrovan je polonijumom u Londonu. Oba sina Patruševa završila su Akademiju FSB.

Patrušev sada vodi Savet bezbednosti koji objedinjava sve tajne i specijalne službe. Zadatak mu je da pripremi podatke na osnovu kojih Putin donosi odluke od Rusije, pa do Sirije, Ukrajine i - Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online