Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.10.2016.
18:55
b92.net A

"Predsednički izbori bi mogli da budu neizvesni, ako..."

Profesor Zoran Stojiljković kaže da bi predsednički izbori u Srbiji 2017. mogli da budu neizvesni, jer bi ideja o kohabitaciji mogla da aktivira apstinente. Kako je rekao, moguće je da rezultat bude neizvestan ukoliko u drugi krug uđu kandidat SNS i neko ko bi u prvom krugu dostigao 20 odsto glasova.

www.mc.rs
Premijer odugovlačio sa vladom, verovatno će i sada: Zoran Stojiljković

- Takva situacija bi mogla da pokrene neodlučne i apstinente, kako bi se uspostavio neki balans - rekao je Stojiljković u Kažiprstu.

Kako je ocenio, Vučić je bez potrebe dugo formirao vladu, uprkos izbornim rezultatima, pa će tako dugo odlagati i da saopšti koga će podržati kao predsedničkog kandidata. 

- On tako smanjuje apetite svih i njihovu pregovaračku poziciju, pa će odlučiti u poslednjem trenutku. Logično je da lider SNS Aleksandar Vučić razmišlja o tome da li Tomislav Nikolić kao dosadašnji predsednik ili neko drugi može da pobedi u drugom krugu - rekao je Stojiljković. 

Zasad se ne zna ko će se sve suprotstaviti kandidatu iza koga stane najmoćnija stranka u Srbiji, a za to vreme opozicija ima zadatak da se konsoliduje.  To važi za veći deo opozicije, "one koji tavore sa cenzusom i čiji lideri odavno nemaju dvocifreni rejting, niti jači rejting od sopstvene stranke". 

- DSS ima konkurente koji su njima ideološki najbliži, sa jedne strane SRS, a sa druge Dveri. To je najveća borba, a imate i taj harizmatski deo. Onda se tu stvaraju podele, jedni jesu za pregovore sa proevropskom opozicijom, a drugi ne. To se odvija dok se ne pojavi neko kao Vučić, sa takvom pasijom da bude lider i vođa - rekao je Stojiljković. 

Kako je rekao, za Demokratsku stranku je najveći problem to što nema agendu. 

- Demokrate moraju da nađu novu tematsku agendu. Kada je SNS krenuo u taj evropski politički mejnstrim, DS je morala nešto da smisli, da kaže da ide u EU, ali ne ovu nakaznu EU koja se bavi samo profitom, nego demokratsku. Nemate priču, nemate vlast, svi će vas zaboravtiI - rekao je Stojiljković. 

Ističući da stranke koje se bave cenzusom prolaze kroz krizu, kakvu srednji ešalon ne trpi, profesor je ukazao i na to da se na srpskoj političkoj sceni u trci za liderska mesta konstantno pojavljuju "reciklirana i smorena lica".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online