Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.10.2016.
17:09
Vestionline, dw.com A

"Dojče vele": Nema razloga za paniku - Vučić je spasilac

Štampa na nemačkom jeziku izveštava o špijunskim aferama u Srbiji, i navodi da nastup premijera Aleksandra Vučića pri tome hrani teorije zavere prema kojima je Srbija u samom centru svetskih zbivanja. A spasilac je, naravno, premijer lično.

Tanjug
Zahvaljujući njemu Srbija je u samom centru svetskih zbivanja: Aleksandar Vučić

"Tagesancajger" donosi tekst pod naslovom: "Mali špijunski rat na Balkanu" u kojem piše da se mnogi na Balkanu dnevno hrane "rakijom, kafom i teorijama zavere".

- Kada nestane struja, kriva je CIA. Kada je diktator Slobodan Milošević zbog srčanih problema umro u jednoj ćeliji Haškog tribunala, mnogi su bili čvrsto ubeđeni da ga je otrovala glavna tužiteljka Karla del Ponte. Omiljena razbibriga Srba - teorije zavere - ovekovečena je u komediji Dušana Kovačevića "Balkanski špijun" još osamdesetih godina - piše švajcarski list, a prenosi "Dojče vele" (DW).

Vučić daje materijal za teorije zavere

- O špijunaži, agentima i stranim tajnim službama na Balkanu se često govori i ovih dana - piše novinar Enver Robeli, opisujući šta je premijer Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za štampu rekao o špijunima i navodnom pokušaju puča u Crnoj Gori.

Dodaje i da su "Razočarani oni koji su očekivali da najmoćniji političar zemlje iznese bliže podatke o navodnim počiniocima. Time je medijima dao materijal za teorije zavere i više od toga.

Robeli piše i da "Danas" javlja da je prethodnih dana više Rusa izbačeno iz Srbije, i navodi da Vučić tu informaciju nije demantovao i time pojačao sumnju da je Rusija htela da pokuša puč u Crnoj Gori kako bi sprečila ulazak te zemlje u NATO.

Nove teorije ohrabrila je ove nedelje i poseta Nikolaja Patruševa Beogradu. Šef Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Putinov verni sledbenik, došao je kako bi navodno produbio saradnju sa srpskim službama.

- Ruski list "Komersant" je u petak preneo da je Patrušev u Beograd putovao iz sasvim drugog razloga: odande je navodno izveo više otkrivenih ruskih špijuna kako bi gurnuo skandal pod tepih. Moskva mesecima vrši pritisak na malu jadransku republiku Crnu Goru da se ne priključi savezu NATO - piše "Tagesancajger".

Dalje se opisuju događaji iz izbornog dana u Crnoj Gori, hapšenje srpskih državljana, i vlast Mila Đukanovića:

Ruski mediji: Skandal bez presedana u odnosima Beograda i Moskve

- Veruje se da njegov režim i porodica kontrolišu sve privredne aktivnosti u zemlji. Novinari koji kopaju po tom mulju žive rizične živote. Opozicionari ga zovu Kim Džong Milo. I pored toga Zapad velikodušno toleriše Đukanovića jer se ovaj izdaje za evropejca. Ulaskom njegove zemlje u NATO i poslednji deo jadranske obale postao bi teritorija Zapadne alijanse. Time Brisel i Vašington žele da prikoče sve jači uticaj Rusije na Balkanu - navodi se u tekstu.

Takođe, u njemu piše i da je crnogorsko društvo duboko podeljeno. Prema anketama samo 45 odsto Crnogoraca podržava ulazak u NATO. Slično kao u Srbiji mnogi građani Crne Gore vide Ruse kao bratski narod sa kojim ih povezuje pravoslavna veroispovest i sećanje na borbu protiv Otomanskog carstva.

Srbija u centru svetske politike

Enver Robeli ovako završava tekst u "Tagesancejgeru":

- Može se sumnjati da će nove navodne zavere ikada biti do kraja razjašnjene. Ni u Crnoj Gori ni u Srbiji pravosuđe nije zaista nezavisno. Uostalom, političari rado brbljaju o velikim opasnostima kako bi u narodu probudili difuzne strahove. Tako se skreće pažnja sa stvarnih problema poput siromaštva, korupcije i organizovanog kriminala. Majstor ove bizarne politike je srpski premijer Aleksandar Vučić. On uporno ponavlja kako mu strane službe rade o glavi i konstruišu afere. Dodaje da nema razloga za paniku jer srpski agenti dobro rade svoj posao. Naravno, zahvaljujući budnosti premijera. Ali to on ne mora da naglasi. To se podrazumeva - piše Robeli, istakavši da "kurioziteti poput špijunskih afera daju teoretičarima zavere osećaj da Balkan, a posebno Srbija, stoje u centru svetske politike".

APA takođe prenosi, a izveštaj preuzimaju mnogi portali, saznanja da je ruski bezbednjak Patrušev boravio u Beogradu kako bi navodno pokupio ruske špijune. To, navodi agencija, srpski zvaničnici nisu ni potvrdili ni demantovali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online