Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 06.11.2016.
09:15
alo.rs A

"Vučića hoće da ubiju oni koji žele haos u Srbiji!"

Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu, Vilijam Montgomeri, poručio je da je sto odsto siguran da Amerika ne želi da Vučić ode, već da, naprotiv, snažno podržava srpsku Vladu i njenu ulogu u stabilizaciji regiona.

youtube.com/Mira Adanja-Polak
SAD žele stabilnu Srbiju: Vilijam Montgomeri

Montgomeri je dao intervju za list "Alo!", u kome je pričao i o stranim špijunima u Srbiji. Na pitanje šta bi to agentima CIA bilo zanimljivo da saznaju o Srbiji, on kaže da je normalno da sve zemlje imaju strane obaveštajce u drugim državama.

- Treba da prestanete da se toliko fokusirate na špijune. Svaku odgovornu ambasadu zanima da u potpunosti razume kako Srbija zaista funkcioniše i da shvati da li proces demokratske tranzicije napreduje, i ako ne, zašto ne. Apsolutno je normalno da zemlje, čak i sa najboljim mogućim odnosima, imaju zvanične obaveštajce u drugim zemljama. To je neophodno, na primer, u borbi protiv terorizma. Verujem da to brine i vašu zemlju. Kao diplomata u penziji, ne znam za bilo kakve aktivnosti bilo koje strane zemlje koje vaši lideri pominju.

Amerika podržava Vučića

Na pitanje novinara ko bi imao interes da ubije Aleksandra Vučića, s obzirom da je nedavno u blizini njegove kuće pronađen čitav arsenal oružja, Vilijam Montgomeri kaže:

- Svako ko želi haos, nestabilnost i konfuziju u Srbiji. Svako ko veruje da samo i jedino Vučić može da bude lepak koji drži Srbiju i ko to želi da promeni.

S obzirom da se u javnosti spekuliše da su atentat spremale ili CIA, ili crnogorska mafija, nekadašnji ambasador poručuje da Amerika nema takve interese.

- SAD imaju izuzetno jak interes da podržavaju srsku Vladu i njenu ulogu u stabilizaciji regiona. Niko ozbiljan u Americi, imajući u vidu sve probleme sa kojima se suočavamo širom sveta, ne bi sada dalje destabilizovao ovaj region. To je potpuna besmislica.

Montgomeri se nije složio sa konstatacijom da su iznenada pogoršani odnosi između Srbije i SAD.

- Ne bih rekao da su odnosi sa SAD uopšte pogoršani. Bar što se tiče američke percepcije. Zapravo, kreatori američke spoljne politike u SAD vide Srbiju i premijera Vučića kao verovatno glavnu garanciju stabilnosti u regionu.

Američki marinci

Na pitanje da li je normalno da se tokom žurke u Ambasadi SAD desi incident da se marinac pojavi sa fantomkom i uzvikuje: "Dole Vučić!", Montgomeri kaže da ovo nije prvi incident koji su izazvali marinci.

- Kada biste mi dali 10 strana, mogao bih da vam prepričam gomilu incidenata u kojima su učestvovali marinci u raznim ambasadama. Na primer, jedan naš marinac je zgazio pešaka i pobegao sa mesta nesreće. Drugi je izvrušio samoubistvo u radno vreme. Neki su uhvaćeni kako se "bratime" sa devojkama na ambasadorovom radnom stolu. Poenta je da su to uglavnom mladi ljudi, sami u stranoj zemlji. Koliko god se trudili da ih kontrolišete, oni nekako nađu način da naprave problem kao što je taj koji pominjete. Siguran sam da je, ako se takav incident dogodio, ambasador bio i besan i na mukama.

Na pitanje da li bi Amerika volela da Vučić ode s vlasti, Montgomeri odgovara:

- Kao što sam rekao, 100 odsto sam siguran da Amerika definitvno ne želi da Vučić ode. Upravo suprotno.

Dužnost i obaveza

Montgomeri kaže da nema ništa sporno u tome što je zvaničnik ambasade prisustvovao antivladinim protestima "Ne davimo Beograd".

- Ne samo da je normalno, nego je i obaveza bilo koje ozbiljne ambasade da u potpunosti razume šta se dešava u jednoj zemlji. To svakako znači i da posmatramo proteste i demonstracije. Ono što ne bi bilo u redu je da neko aktivno učestvuje ili govori na takvom skupu. To je granična linija između posmatrača i učesnika.

Šta želi Putin na Balkanu?

Iako Amerika ima dugu istoriju rušenja vlada širom sveta, pa je i sam Mongomeri učestvovao u u rušenju Miloševića 2000. godine, on smatra da neki takav scenario danas apsolutno nije moguć.

- Sada je situacija potpuno drugačija. Kao i sve zemlje, uključujući i Ameriku, i vi imate svoje nedostatke i izazove, ali nesumnjivo je da gradite demokratiju sa vladom koja želi da što pre uđete u EU. Meni se čini da kod vas nije problem preveliki američki interes u regionu, već premali.

Na konstataciju novinara da mnogi veruju da je pozadina najnovijih političkih potresa u Srbiji opiranje Srbije zahtevima Zapada da uvede sankcije Moskvi, on kaže da to nije razlog.

- Apsolutno ne. Ako ima bilo kakvih "potresa", onda su oni u potpnosti generisani od strane domaćih faktora i zbog njihovih interesa.

Kada je reč o ulozi Vladimira Putina na Balkanu, Montogomeri se zapitao za šta se tačno ruski predsednik zalaže.

- Znamo koji su principi i filozofija EU i SAD. A šta Putin hoće? Čini mi se da on živi u 18. ili 19. veku, kada se država širila silom bez filozofske potpore, osim one da je "sila uvek u pravu". To što Putin radi Srbiji je da daje sve od sebe da pogorša vaše odnose sa EU, a to radi tako što s vremena na vrema ističe i podstiče Srbiju da se identifikuje sa ruskom vojskom. Da vam zaista želi dobro, Putin bi se fokusirao na donacije, kao što to čini EU, ili na investicije. Ili makar na kulturne projekte.

EU ili Rusija?

Montgomeri je istakao da je hod Srbije po žici između Rusije i Zapada veoma opasan i da se plaši da bi mogla da bude kolateralna šteta u sukobu iizmeđu dve sile.

- Ovo nije Titovo vreme, vreme Hladnog rata, kada ste balansiranjem između dve sile mogli da izvučete koristi od obe. Jasno je da su odnosi Zapada i Rusije pogoršani i da su već došli do opasnog nivoa, ali najalarmantnije je to što obe strane vide onog drugog kao agresora i veruju da je odgovor na tu agresiju još jača akcija. Srbija rizikuje da bude ukleštena između te dve sile. Rizikuje da bude "kolateralna šteta". Ne znam koliko još srpska Vlada može da hoda po žici, a da ostane neozleđena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2016. 09:52
La,žeđ gade!Vi ste jedine i dokazane ub,ice danas po vascelom svetu.
Nedelja 06.11.2016. 12:19
Svako ko želi haos, nestabilnost i konfuziju u Srbiji. Svako ko veruje da samo i jedino Vučić može da bude lepak koji drži Srbiju i ko to želi da promeni. ..........................................Kucic je naj veci faktor nestabilnosti i konfuzije u Srbiji.
Utorak 08.11.2016. 20:52
Српски званичници су нам између редова понудили две опције ко „жели да уб-ије Вучића“: ЦИА и црногорска мафија.______ - САД имају изузетно јак интерес да подржавају срску владу и њену улогу у стабилизацији региона. Нико озбиљан у Америци, имајући у виду све роблеме са којима се суочавамо широм света, не би сада даље дестабилизовао овај регион. То је потпуна бесмислица.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online