Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
17:28
Vestionline, Alo.rs A

Rasulo u SPS: Ružićev klan ruši Dačića?

Steže se obruč oko lidera socijalista, a da mu se i te kako drma tlo pod nogama, dokaz je najnoviji lom u toj stranci.

Tanjug
Dačića ruše preko dugova!

Direktor Dejan Backović ponudio je ostavku, a on je, kako saznaje "Alo!", samo jedna karika u lancu nezadovoljnih funkcionera.

Iza najnovijeg previranja u redovima SPS-a stoji ni manje ni više nego buntovni predsednik socijalista Branko Ružić i njegovi ljudi.

Lom je uvek kada Ivica nije tu

Slučajnost ili šablon, ali čim predsednik socijalista otputuje van zemlje na nekoliko dana, dogodi se neki lom u SPS-u. Dok je Ivica Dačić boravio u Moskvi, potpredsednik socijalista Branko Ružić pohvalio se, ni manje ni više, fotografijom iz kafane sa huliganom Igorom Mikićem, koji je vređao premijera Vučića. Tako da nije čudno ni što se ovaj pokušaj ostavke direktora Dejana Backovića dogodio baš u vreme dok je lider stranke Ivica Dačić na službenom putu u Kanadi.

- Branko Ružić je svestan da ga i najmanja greška deli od izbacivanja iz stranke. On na društvenoj mreži Tviter ne prestaje da provocira SNS i njihovog lidera Aleksandra Vučića, ali ovoga puta to radi mnogo uvijenije. Ružić ne želi da čeka da ga Dačić izbaci iz stranke, već je krenuo u kontranapad - navodi naš dobro obavešteni izvor i dodaje da je potpredsednik SPS-a oduvek imao ambiciju da preuzme tu stranku.

Dug SPS kao šest plata Bajatovića

Dug SPS-a trenutno iznosi 15 miliona dinara, što je, prema računici, šest i po mesečnih zarada funkcionera socijalista i prvog čoveka stranke u Vojvodini, Dušana Bajatovića. Podsetimo, mesečna primanja prvog čoveka „Srbijagasa” i dalje iznose neverovatnih 2.304.496 dinara, što je skoro 57 prosečnih plata u Srbiji. Tako da, matematičkim proračunom, Bajatović za nešto više od šest meseci može da izmiri dug stranke.

- Ova čorba se Dačiću kuva odavno, samo što su u poslednje vreme napadi učestaliji, jer su svesni da je Dačić u ovom periodu najranjivi. S jedne strane je koalicija sa SNS-om i činjenica da je lider te stranke i premijer Srbije odavno ljut na pojedine članove SPS-a zbog njihovih prozivki, a, sa druge strane, čini se da će zbog dobrih koalicionih odnosa biti primoran da odustane od predsedničke trke, a to bi mogla da bude kap koja će preliti čašu - navodi izvor "Aloa" i dodaje da većina u Socijalističkoj partiji Srbije smatra da ta stranke mora imati svog kandidata u trci za šefa države.

Anđelković: Ivica je bio dosta popustljiv

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe za „Alo!” da su mnogi u SPS-u nezadovoljni jer misle da je Dačić bio dosta popustljiv prema SNS-u. „Oni su mlađi partneri i moraju tako da se ponašaju.“ Mnogi u SPS-u s Ružićem na čelu misle da su mogli više da dobiju i da nametnu svoju volju i onda se njihovo nezadovoljstvo projektuje i na Vučića i na Dačića. Čim lider SPS-a nije tu da održava ravnotežu i kontrolu, počinju ti procesi neke vrste tihe pobune u SPS-u”, kazao je on.

Ovo nije prvi put da direktor te stranke Dejan Backović najavljuje svoje povlačenje. Naime, on je i 2014. godine pretio svojim odlaskom i nije bio nimalo oduševljen učešćem socijalista u Vladi koju predvodi premijer Aleksandar Vučić. Prema pisanju medija, on tada nije bio zadovoljan ulogom koju je SPS pristao da igra.

- Backoviću se ne dopada sastav nove vlade, smatra da je Dačić trebalo da traži više, ali najviše od svega plaši ga mogućnost da će zbog "Galenike" biti procesuiran - navodili su tada mediji i isticali da Backovićevoj struji socijalista pripadaju i Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović, Dušan Bajatović i Novica Tončev.

Inače, aferu "ostavka“ u utorak je prekinuo poslanik SPS-a Neđo Jovanović, koji je kazao da je Dejan Backović i dalje direktor te stranke.

- Backović je i dalje direktor SPS-a i tu se ništa, najverovatnije, neće ni menjati - rekao je Jovanović novinarima u parlamentu. Pre toga je sam Backović priznao da je ostavku ponudio u afektu.

- Zvanično nisam ponudio ostavku, ali to sam rekao u afektu. Međutim, ako neko hoće moju ostavku, ona je uvek u opticaju - rekao je on za jedan dnevni list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online